Haber7 ÖZETİ| - ÖZEL
Türkiye'nin savunma ve güvenlik anlayışındaki dönüşümün önemli bir vesikası olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi (LHD) TCG Anadolu, düzenlenen törenle Türk Donanması'nın hizmetine girdi.
Uzman isimler, TCG Anadolu'nun TSK’ya katacağı gücü Haber7’ye değerlendirdi.
ALABARDA: 2 ÖZELLİĞİ BÜNYESİNDE BARINDIRIYOR
Savunma, Strateji ve Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, TCG Anadolu'nun hem savaş zamanı hem barış zamanı önemli görevler üstleneceğini açıkladı.
TCG Anadolu’nun 2 özelliğine dikkat çeken Alabarda, “Bu gemi hiç kuşkusuz kendi içinde 2 özelliği barındırıyor. TCG Anadolu çok maksatlı amfibik çıkarma gemisidir. Bu anlamda içerisinde tanktan zırhlı personel taşıyıcısına ve ZAHA dedikleri amfibik hücum araçlarına kadar birçok şeyi taşıyabiliyor. İçerisinde hastanenin ve ameliyathanenin olması yardım faaliyetlerinde de kullanılması açısından son derece kritik.” dedi.
F-35B YERİNE KIZILELMA İLE TB3
Türkiye hukuksuz bir şekilde F-35 programından çıkarılınca gemiye Kızılelma ve Bayraktar TB3’lerin konuşlandırılması kararı alındığını söyleyen Alabarda, “Türkiye bunu planlanırken İspanya’nın yaptığı gibi üzerinde bir uçuş pistinin bulunması itibariyle F-35B tipi dikey iniş kalkış yapan uçakları konuşlandıracaktı. Fakat daha sonra F-35 programından çıkartılınca Türkiye bu boşluğu F-35B yerine Kızılelma ve TB3 dedikleri insansız hava araçlarıyla donatmayı düşündü.” ifadesinde bulundu.
İTİBARSIZLAŞTIRMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER
“Bunu itibarsızlaştırmak için sıraya girdiler.” tepkisinde bulunan Alabarda, şu ifadelerde bulundu:
“Biri motorunun arızalı olduğunu söylüyor. Diğeri çok maksatlı amfibi gemisi olduğunu asla bunun uçak gemisi olmadığını söylüyor.
Bu gemi hayatımıza SİHA’ların da katılmasıyla örneğin Girit açıklarında görev aldığında güç aktarma vazifesi de görecek. Ne demek güç aktarması? Yani Kızılelma’nın Türkiye karasından havalandıktan sonra gidebilecek menzili belki 400-500 kilometre daha Akdeniz’in batısına doğru taşımış olacak. Ayrıca bu geminin üzerinde kullanılacak sistemlerin yerli ve milli sistemler olması hiç kuşkusuz Türkiye’nin önümüzdeki süreç içerisinde gücüne güç katacaktır. İtibarsızlaştırmak için sürekli bir şeylere kulp takmak yerine bunun nasıl bir adım daha ötesine kafa yorarsak Türkiye için çok daha faydalı olacaktır.”
TÜRKİYE’NİN ALDIĞI ÇOK FARKLI TEDBİRLER VAR
Türkiye’nin TCG Anadolu için tedbirler aldığını kaydeden Alabarda, sözlerine şöyle devam etti:
“Bütün donanmalar havadan gelebilecek gemisavar füzelerine, uçaktan atılacak bombalara ve seyir füzelerine karşı hassasiyet ihtiva ederler. ABD donanması da bunu hisseder Yunan donanması da. Bu perspektifle baktığımızda TCG Anadolu da her tehditlerin hesaplanması gereken bir unsur. Dolayısıyla bir takım tehditlere ihtiva ediyor. Ama Türkiye’nin almış olduğu çok farklı tedbirler var. Bu gemisavar füzelerine karşı geliştirilmiş sistemler var. 2027 yılında da donanmamızın havadan gelebilecek bütün tehdit unsurlarına karşı Hisar A+, Hisar O+ gibi birçok hava savunma sistemlerinin olduğu muhrip devreye girecek.”
KARAKUŞ: TAŞUCU’NA YERLEŞTİRİLEBİLİR
Emekli Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, TCG Anadolu’nun devasa büyüklüğü nedeniyle emniyetinin önemine dikkat çekti.
TCG Anadolu’yu emniyete almak gerektiğini kaydeden Karakuş, “Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin en zor gelebileceği noktada bulundurulması gerekir. En uygun yer şu anda Taşucu.” diye konuştu.
KIZILELMA İLE TAARRUZİ GÜCE KAVUŞMALI
Kızılelma ve Bozdoğan’ın hızlıca geliştirilmesiyle TCG Anadolu’nun taarruzi güce kavuşması gerektiğini vurgulayan Karakuş, “Korunması zor bir gemi olarak düşünmemiz gerekir.” dedi.
Hava üstünlüğünün önemine dikkat çeken Karakuş, “Hava üstünlüğü elde edilemezse çıkarma gemileri bile vurulabilir. Gemi de uçak da küçük olması gerekir.” diye konuştu.
Editor : Şerif SENCER