USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uzmanlar açıkladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmanın tek yolu! Dünya tehlikenin eşiğinde

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle tüm dünyada acil durum ilan etti. Uzmanlar, virüsün Covid-19'dan daha ölümcül olduğunu bildirdi. Peki maymun çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir, kimler risk altında...

Uzmanlar açıkladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmanın tek yolu! Dünya tehlikenin eşiğinde
16-08-2024 00:13
Google News

Tüm ÖZETİ| dünya 4 yıl önce ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve küresel çapta pandemiye neden olan Covid-19 virüsü felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken yeni bir salgın tehdidiyle karşı karşıya.

Uzmanlar açıkladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmanın tek yolu! Dünya tehlikenin eşiğinde

KÜRESEL ÇAPTA HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'yı etkisi altına alan ve şimdiye dek 524 insanın ölümüne neden olan 'Maymun Çiçeği Virüsü' (M çiçeği virüsü/Mpox) sebebiyle küresel çapta acil durum ilan etti.

DSÖ Acil Durum Komitesi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 10 yıldan uzun süredir vaka bildirilen maymun çiçeği virüsüyle ilgili ilk kez toplanarak DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi.

DÜNYA COVİD-19'DAN DAHA ÖLÜMCÜL BİR SALGININ EŞİĞİNDE

DSÖ'nün tüm dünyada alarma neden olan duyurusu sonrası milyarlarca insan 4 yıl önce Covid-19 virüsünün travmalarını yeniden hissetmeye başladı.

Uzmanlar açıkladı! Maymun çiçeği virüsünden korunmanın tek yolu! Dünya tehlikenin eşiğinde

Hem hayvandan hem de insandan enfekte olabilen maymun çiçeği virüsüyle ilgili uzman görüşleri de gelmeye başladı. Uzmanlar, küresel çapta yeni bir salgının eşiğinde olan dünyanın Covid-19'dan daha ölümcül bir virüsle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Maymun çiçeği virüsünün kaşıntı ve kabartı gibi belirtileri nedeniyle su çiçeği ve sivrisinek ısırmasıyla karıştırıldığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün Covid-19'dan daha ölümcül ve kolay yayılabildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

1980 ÖNCESİ DOĞANLAR VE ÇİÇEK AŞISI OLANLAR MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNE KARŞI DAHA DAYANIKLI

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maymun çiçeği virüsünün (Mpox) 2022'deki ilk salgında ölüm oranının yüzde 1'in altındayken şu anda yüzde 5 civarlarına yükseldiğini bildirdi.

Prof. Dr. Yavuz, 1980'li yıllarda çiçek hastalığının sona ermesiyle ülkemizde kullanılmayan çiçek aşısının yeniden ülkeye getirilmesi gerektiğini söyledi.

1980 öncesinde doğanlar ve çiçek aşısı olanların virüse karşı daha dayanıklı olduğunu belirten Yavuz, bir pandemi durumunun söz konusu olmadığını ancak vatandaşlara gerekli önlemleri almaları uyarısında bulundu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ (MPOX) TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Peki Covid-19'dan daha hızlı yayılan ve daha ölümcül olan maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de ilk kez 2022 yılında bir kişide tespit edilmişti. DSÖ'nün son duyurusunun ardından vatandaşlar panik halde Sağlık Bakanlığından yapılacak açıklamaya gözlerini çevirmişti.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu maymun çiçeği virüsüyle ilgili "Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil." bilgisini paylaşarak vatandaşların derin nefes almasına sebep olsa da Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de tek tük vakaların tespit edildiğini söyledi.

Ergönül, Türkiye'de 2022'de görülen vakaların erkek eşcinseller ve onların partnerlerinde de çok fazla olarak gözüktüğünü vurguladı.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ (MPOX) NEDİR?

Peki tüm dünyayı Covid-19 pandemisi sonrası bir kez daha tehlike çanlarını çaldıran maymun çiçeği virüsü (Mpox) nedir? Belirtileri nelerdir? Kimler risk altında? Maymun çiçeği virüsünün tedavisi mümkün mü? Maymun çiçeği virüsünün aşısı var mı?

Dünyanın gündemine 2022 yılında giren maymun çiçeği virüsü (Mpox) ilk olarak 1950'de görüldü. 74 yıldır varlığı bilinen Mpox maymun veya kemirgenlerden insana bulaşmasıyla biliniyor.

Ortopoksvirüs cinsine ait olan virüs insanlara hayvanın cilt lezyonları ya da vücut sıvılarıyla doğrudan teması sonucu bulaşan zoonotik bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Maymun çiçeği virüsü, insanların yakından tanısa da artık görülmeyen ve çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile aynı virüs ailesinin parçasıdır.

Maymun çiçeği virüsü (Mpox)

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsünün bulaş riskinin en yüksek olduğu durumların başında ten teması geliyor.

Başlıca bulaşma riskleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması (hapşırma)Yatak örtüsü, bez, battaniye veya kişisel eşyalara temasYüz yüze konuşma esnasında yakın nefes alışverişine maruz kalmaTen teması (dokunma, cinsel ilişki, öpüşme)Hayvanların salyaları, çırmalaması, ısırması ve virüse sahip hayvanın etinin yenmesi

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsü (Mpox) ile ilgili en merak edilen soruların başında ise virüsün yaygın belirtilerinin neler olduğu.

Maymun çiçeği virüsü (Mpox)

DSÖ'nün acil durum ilan etmesinin ardından milyarlarca insan için en önemli konuların başında gelen maymun çiçeği virüsünün en bilindik belirtisi vücutta oluşan kabarcıklar.

Maymun çiçeği virüsünün yaygın belirtileri:

AteşYüzde, ağız içinde; el, ayak, göğüs, genital bölge, anüste sivilce veya kabarcığa benzer döküntü.Halsizlik, baş ve sırt ağrısıÖksürük, burun tıkanlığı (solunum yolu problemleri)Üşüme ve titreme

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN KORUNMANIN YOLLARI

Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en basit yöntemi çiçek aşısı olmaktır. Tanımadığınız kişilerle cilt temasından ve özel eşyalarını ellemekten kaçının. Virüs taşıyabilme riskine sahip hayvanlara yaklaşmayın. Hasta olan biriyle temas ettiğiniz şüphesine kapıldığınızda en kısa sürede ellerinizi sık sık sabun ve suyla dezenfekte edin. Kişisel hijyeninize önem gösterin.

Çiçek aşısı


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Dinozorlar Yok Olmasaydı Bugün Şarap İçemezdik
Dinozorlar Yok Olmasaydı Bugün Şarap İçemezdik

Dinozorların varlığı ve yok oluşu, günümüz dünyasında pek çok şeyi değiştirdi. Mesela yok olmasalardı, şu anda şarap içemezdik. Peki nasıl?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu