Teknolojinin ÖZETİ| ilerlemesiyle uydular gezegenimizin etrafını resmen kapladı. Artık Dünya yapay uyduları ile birlikte yörüngesinde hareketine devam ediyor. Uzay yarışına gün geçtikçe yeni devletler katılıyor. Ancak bu tehlikeli bir sorunu da beraberinde getiriyor: Uzay çöplüğü. Geçtiğimiz günlerde bilim insanları gezegenimizi tehdit eden bu uzay çöpleri sorununa kalıcı bir çözüm yolu buldu. İşte detaylar…
Uzaydaki kurulacak benzin istasyonları, uzay çöplerini temizlemeyi kolaylaştırabilir!Uzaydaki benzin istasyonları devam eden uzay çöpü sorunumuza cevap olabilir. En azından uyduların yakıt ikmali yapmasına izin verebilir. Böylece uydular çalışmaya devam edebilir. Bu sayede uzaydaki benzin istasyonları, gezegenimizin yörüngesine giren uzay çöpü miktarının azaltılmasına yardımcı olacak.
Peki gezegenimizin yörüngesindeki bir benzin istasyonu tam olarak nasıl yardımcı olabilir? 1950'lerden bu yana 15.000'den fazla uydunun yörüngeye yerleşti. Ancak bu uyduların yarısından biraz fazlası hâlâ çalışıyor. Geriye kalanlar ya yeniden girişte yandı ya da Dünya'nın yörüngesinde kaderine terk edildi. Ayrıca bu görevini doldurmuş olan uydular, gezegenimiz etrafında diğer uzay araçlarının kaçınması gereken enkazlar oluşturdu.
Gizemli Pentagon mekiği yeniden uzaya gidiyor! Bir ilk yaşanacak
Pentagon, gizemli uzay mekiği X-37B için Falcon Heavy ile bir fırlatma yapacak. Bu X-37B tarihinde önemli bir ilk.
Uzayda bir benzin istasyonu varsa, uyduların yakıtları biten uydulara yakıt ikmali yapabilir. Bu sayede uyduların kapanmasına izin vererek başıboş çöplere dönüştürmek yerine çok daha uzun süre kullanabiliriz.
Dahası, uzaya yakıt ikmali alanları yerleştirerek, çöpleri yakalayıp Dünya'ya geri göndererek atmosferde yanmasını sağlayabiliriz. Ayrıca başka şekillerde atılabileceği şekilde tasarlanmış uzay araçlarıyla gerçek uzay çöplüğü temizliği yapabiliriz. Bu sayede yaşlı gezegen, çevresinden yüklerden ve çöplerden kurtulabilir.
Uzay ajansları, yakıt ikmal istasyonunun en iyi şekilde nasıl geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Bunun yanı sıra her şeyin lojistiğinin nasıl çalışacağını bulma çalışmaları da devam ediyor.
nasauyduuzay çöplüğüEditor : Şerif SENCER