USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uzay alanında rekabet büyüyor... Çin ulusal dünya rekorunu kırdı!

Çin Tek Görevde 41 Uyduyu Uzaya Fırlatarak Yeni Bir Rekor Kırdı. Bu görevin, Long March roket serisinin 476. uçuş görevi olduğu belirtiliyor.

Uzay alanında rekabet büyüyor... Çin ulusal dünya rekorunu kırdı!
16-06-2023 09:37
Google News

Çin ÖZETİ| Perşembe günü Long March 2D roketini 41 uyduyla birlikte fırlatarak tek bir görevde uzaya en fazla uydu gönderme konusunda yeni bir ulusal rekor kırdı.

Çin haber ajansı ayrıca roketin Shanxi eyaletindeki Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi'nden yerel saatle 13.30'da fırlatıldığını belirtti.

ON YIL İÇİNDE AY'A ASTRONOT GÖNDERMEK İSTİYOR

Çin'in yörüngedeki uzay istasyonu için üç kişilik bir mürettebat fırlatmasından haftalar sonra gerçekleşen bu uçuşun amacı on yıl bitmeden Ay'a astronot göndermek. Bu görev ise, Long March roket serisinin 476. uçuş göreviydi.

Uydular temel olarak ticari uzaktan algılama hizmetleri ve ilgili teknoloji doğrulaması sağlayacak. Bu uyduların büyük bir kısmı (36 adet) Çin'in kendi geliştirdiği ilk ticari uzaktan algılama uydu sistemi olan Jilin-1 serisine ait.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın haberine göre, Perşembe günkü fırlatmanın ardından Jilin-1 uydularının sayısı 108'e yükseldi ve Çin'in 100'den fazla uzaktan algılama uydusundan oluşan ilk ticari takımyıldızı oluşturuldu.

Çin, 420 kilogram ağırlığındaki ilk Jilin-1 uydusunu 2015 yılında fırlatmıştı. Ancak ülke son sekiz yılda ağırlığı sadece 22 kilograma düşürdüğünü iddia ediyor.

UZAYDA ABD, ÇİN VE RUSYA SAVAŞI

Çin'in uzay sektöründeki hızlı ilerleyişi, başta ABD olmak üzere batılı ülkelerle dünya dışı bir rekabete yol açtı. Bloomberg'in bu ayın başlarında yayınladığı bir rapora göre ABD Uzay Kuvvetleri, yörüngedeki nesneleri etkisiz hale getirebilecek ya da onlara zarar verebilecek Çin ya da Rus uzay araçlarını takip etmek üzere kendi uydu takımyıldızını fırlatmaya hazırlanıyor.

Bloomberg'in haberine göre, kod adı 'Silent Barker' olan proje kapsamında uydular Dünya'nın yaklaşık 22,000 mil (35,400 kilometre) yukarısına ve jeosenkron yörünge olarak bilinen aynı hızda dönecek şekilde yerleştirilecek.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2024 Yılına Damgasını Vuran Bilimsel Gelişmeler
2024 Yılına Damgasını Vuran Bilimsel Gelişmeler

2024’ü geride bırakırken bize kazandırdığı gelişmeleri de birlikte hatırlayalım istedik. Koca bir yıl içerisinde pek çok gelişmeye tanık olduk, bilimsel gelişmelerin birçoğu hepimizi heyecanlandırdı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu