USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Uygu görüntülerindeki değişiklik: Deprem 3,8 metre kaymaya neden oldu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Çağlar Bayık, Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerle fay hattının geçtiği Osmaniye-Kahramanmaraş-Malatya hattının güneybatı yönünde 1,1 metre, Hatay-Gaziantep bölgesinin ise kuzeydoğu yönüne

Uygu görüntülerindeki değişiklik: Deprem 3,8 metre kaymaya neden oldu
15-02-2023 11:33
Google News

Kahramanmaraş ÖZETİ| merkezli yaşanan ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerin yer kabuğunda oluşturduğu etkiyi radar uydu görüntüleri üzerinde çalışan Doç. Dr. Çağlar Bayık, oluşan deformasyonu (bozulma) belirledi.

"FAYIN KIRILMA ÇİZGİSİ OLARAK BELİRLEDİK"

Deprem olmadan önceki ve sonraki görüntülerle uzaklıkları ölçerek yeryüzündeki değişiklikleri belirleyen Doç. Dr. Bayık, şunları söyledi:

“Depremden önceki ve sonraki görüntülerin faz ölçümlerini yaparak aralarındaki uzaklık değişimini elde ettik. Depremdeki etkileri şöyle söyleyebiliriz; sıcaktan soğuğa geçiş çizgisi belirmekte. Burada fayın kırılma çizgisi olarak belirledik. Yaklaşık olarak 3,8- 4 metre civarında bir yer yüzeyi değiştirmesi olduğunu söyleyebiliriz. Sol yanal atımlı bir fay olduğu için kuzey bölümlerinin güneybatıya, fayın altında kalan bölgelerin ise kuzeydoğu yönünde hareket ettiğini görmekteyiz.”

"KAHRAMANMARAŞ İLE GAZİANTEP ARASINDAN UZAKLAŞMA VAR"

Fay hattının üstte kalan kısmının güneybatıya, altta kalan kısmının ise kuzeydoğuya doğru hareket ettiğini aktaran Doç. Dr. Bayık, şöyle devam etti:

“Tam rakamları vermek gerekirse, fayın altında kalan bölgede 2,7 metre kuzeydoğuya hareket varken, fayın üstünde kalan bölgede 1,1 metre güneybatıya bir hareket var. 3,8, hatalarla birlikte 4 metreyi bulduğunu söyleyebiliriz. Altta kalan kısım daha fazla hareket etmiş. Gaziantep ve Kilis’te olan genel tabaka kuzeydoğuya hareket etmiş ama Malatya, Kahramanmaraş ve Osmaniye güneybatıya doğru hareketini gerçekleştiriyor. Arap levhası, Van- Diyarbakır üzerine bir hareket yapıyor. Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında birbirinden uzaklaşma var.”

"İKİ BÖLGE ARASI DÜŞEYDE 1 METRE FARK OLUŞTU"

Depremden en fazla Hatay bölgesinin etkilendiğini vurgulayan Doç. Dr. Çağlar Bayık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu da zemin yapısıyla ilgili bir durum. Fayın kuzeyinde kalan illere genel olarak baktığımızda Osmaniye, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ın güneybatıya yaptığı hareket çok bariz belli. Diğer iller de kuzeybatıya hareket ediyor. Bu tür fayların özelliği yatay hareketlerin fazla olması, ama düşey hareketler de olabiliyor. Fayın bir bıçak gibi kestiğini düşünürsek, üst tarafta kalan kısımlar 1,5-2 metre arası yükselme gösterirken, Antep ve Kilis tarafı da yarım metre yükselme göstermiştir. Yani aralarında 1 metreye yakın düşeyde bir fark ortaya çıkmıştır.”


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Uçak Kazaları En Çok Ne Zaman Yaşanıyor?
Uçak Kazaları En Çok Ne Zaman Yaşanıyor?

Son zamanlarda sıklığı artan uçak kazaları, akıllara türlü türlü soruları getiriyor. Bunlardan biri de uçak kazalarının en çok ne zaman meydana geldiği.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu