USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
YaÅŸam

Uydu takip cihazı takılan caretta caretta denize bırakıldı

Muğla’nın Ortaca ilçesinde Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) güneş enerjili uydu takip cihazı takılan ve Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türkiye 100 ismi verilen 58-63 yaşlarındaki caretta caretta, denize salındı.

Uydu takip cihazı takılan caretta caretta denize bırakıldı
22-05-2023 10:18
Google News

Muğla'da, ÖZETİ| Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) uydu takip cihazı takılan "Türkiye 100" isimli caretta caretta, denize salındı.

Ortaca ilçesindeki İztuzu kumsalına yumurta bıraktıktan sonra DEKAMER görevlileri tarafından güneş enerjili uydu takip cihazı takılan ve Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "Türkiye 100" ismi verilen 58-63 yaşlarındaki deniz kaplumbağası, denizle buluşturuldu.

DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, yaptığı konuşmada, deniz kaplumbağalarını kumsalda izlemenin kolay ancak onların denizde nerelere gittiğinin bulunmasının zor olduğunu söyledi.

Kaplumbağaların ömürlerinin yüzde 99'unun denizlerde geçtiğini anlatan Kaska, farklı cihazlarla deniz kaplumbağalarının nerelere gittiğini, ne kadar sıklıkta nefes aldıklarını, nerelerde kışladıklarını takip edebildiklerini vurguladı.

Caretta carettaya taktıkları cihazın içinde güneş paneli olduğunu belirten Kaska, "Pili bittiğinde tekrar şarj edebiliyor. Bunu, AB tarafından desteklenen Life Med Turtles Projesi çerçevesinde geliştirdik. Bunun ilk denemesini de burada uyguladık." diye konuştu.

"TUBA, Ä°SÄ°MLÄ° KAPLUMBAÄžAMIZ ADRÄ°YATÄ°K DENÄ°ZÄ°NE GÄ°TTÄ°"

Deniz kaplumbağalarının yuvaladıkları yerde mi yoksa farklı yerlerde mi dolaştıklarının tespitinin önemli olduğunu dile getiren Kaska, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda en önemli bağlantı Tunus ile Tunus'un Gabes Körfezi. Bu körfeze en fazla giden kaplumbağalarımız vardı. Bir grup Mısır civarına, bir grup da Suriye civarına gidiyordu. Ancak 'Tuba' isimli kaplumbağamız ise Adriyatik Denizine gitti. Dolayısıyla Ege Denizinde kalanlar, Tunus, Mısır civarına gidenler, Suriye gibi Uzak Doğuya gidenler yanında Adriyatik Denizine gidenler de bir başka grubu oluşturuyor. İşte bu farklı ortamlarda dolaşan kaplumbağaların genetik yapılarının farklılıkları ve bunların besin içeriklerinin farklılıkları gibi detaylı çalışmaları da biz DEKAMER olarak yapmaya devam ediyoruz."


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Plastik Şişeleri Neden Asla Tekrar Tekrar Kullanmalıyız?
Plastik Şişeleri Neden Asla Tekrar Tekrar Kullanmalıyız?

Plastik şişeleri birçoğumuz birden fazla kez kullanmışızdır ancak zararını düşünmeden yaptığımız bu hareketin uzun vadede tahmin edebileceğimizden çok daha fazla etkileri var.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu