USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uranyumu Neden Araçlarda Kullanmıyoruz?

Doğada bulunan en ağır elementlerden birisi olan uranyum, aslında çok güçlü de bir enerji kaynağıdır. Dolayısıyla bu özelliği akıllara, neden onu araçlarda kullanmadığımızı getiriyor.

Uranyumu Neden Araçlarda Kullanmıyoruz?
07-02-2025 17:27
Google News

Çünkü ÖZETİ| bir kilosunun sağladığı enerji ile yıllar boyunca seyahat edebiliyoruz! Ford, Nucleon aracında uranyumu ilk kez kullanmıştı. Fakat birazdan açıklayacağımız sebeplerden dolayı o da ne yazık ki başarı sağlayamadı.

Çünkü uranyum, sandığımız kadar da “masum” bir element değil.

Uranyum, nasıl bu kadar güçlü bir enerji kaynağı?

uranyum

Uranyum, birçok ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak için nükleer reaktörlerde kullanılan bir elementtir. Radyoaktif olmasının temel sebebi ise izotoplarının stabil olmamasıdır.

Uranyum-235 gibi izotoplar, nükleer fisyon adı verilen bir süreçle bölünebiliyor. Bu süreçte bir nötron, uranyum çekirdeğine çarpıyor ve onu daha küçük parçalara ayırarak devasa bir enerji açığa çıkarıyor. 1 kg uranyum, yaklaşık 3000 ton kömür yakmaya eşdeğer bir enerji üretiyor.

Dolayısıyla nükleer enerji ile çalışan ulaşım araçları, yakıt doldurmadan yıllarca çalışabiliyor.

nükleer gemi

Gemilerde ve denizaltılarda kullanılan uranyumu neden bu kadar güçlü bir enerjisi varken arabalarda, uçaklarda kullanmıyoruz?

Aslında nükleer enerji üretmek, oldukça hassas bir süreci kapsıyor ve doğru kullanılmadığında felaketle sonuçlanabiliyor. Radyasyon ise bunların en büyüğüdür. Uranyum ve fisyon süreci sonucunda ortaya çıkan atıklar yoğun radyasyon yayıyor.

Uzun süre radyasyona maruz kalmak, birçok problemi beraberinde getirir.