USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Ülkenin Bel Kemiği Olan Koç Holding'in Benzersiz Öyküsü - Webtekno

Koç Holding'in, Türkiye’nin en büyük sanayi ve hizmet grubu olduğu kaçınılmaz bir gerçek. 1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan bu dev şirket, bugün pek çok sektörde lider markaları bünyesinde bulunduruyor. Üstelik bu başarı sadece Türkiye'de bilinmiyor, dünya çapın

Ülkenin Bel Kemiği Olan Koç Holding'in Benzersiz Öyküsü - Webtekno
25-12-2023 18:22
Google News

Türkiye’nin ÖZETİ| sanayileşmesinde ve ekonomik kalkınmasında büyük rol oynayan Koç Holding, 1926 yılında Vehbi Koç’un ticarete atıldığı küçük bir bakkal dükkânından bugün yaklaşık 155 bin çalışanı ve 886,3 milyar TL geliri olan dev bir topluluğa dönüştü.

Koç Holding, Türkiye’nin ilk holdingi olmanın yanı sıra, Fortune Global 500 listesinde yer alan tek Türk şirketi olarak da gurur kaynağı oldu. Peki bu başarı hikâyesi nasıl başladı? Gelin, Koç Holding’in kuruluşunu ve gelişimini birlikte inceleyelim.

Koç Ailesi'nin ticarete ilk adımı, Vehbi Koç'un, babasını bir bakkal dükkânı açmaya ikna etmesiyle başladı.

Vehbi Koç, Koç Holding bakkal

Bu dükkân, Ankara’nın Ulus semtinde bulunuyordu ve Millî Mücadele’nin yeni bittiği, Cumhuriyet’in ilan edildiği yıllara tanıklık etti. Vehbi Koç, ticaret hayatına bu küçük iş yeriyle başladı ve zamanla işlerini genişletti. 1923 yılında Ankara’nın başkent olmasıyla birlikte, şehirde hızlı bir imar ve yapı ortamı doğdu.

Vehbi Koç da bu fırsatı değerlendirerek, inşaat malzemesi ve hırdavat alanlarına yöneldi. 31 Mayıs 1926’da, babasının adına kurduğu bu dükkânı Koçzade Ahmet Vehbi adıyla Ankara Ticaret Odası’na kaydettirdi. Bu tarih, Koç Topluluğu’nun doğuşunu simgeliyor ve Topluluğun resmî kuruluş tarihi olarak kabul ediliyor.

Ankara'da işlerini iyice ilerlettikten sonra 1930'lu yıllarda İstanbul'a gelen Vehbi Koç, bu dönemde de büyük işlere imza attı.

Vehbi Koç, Koç Holding

Daha geniş bir ekonomik ortama sahip olan bu şehirde, çeşitli ticarethaneler açtı, bazı müteahhitlik işlerini üstlendi, yabancı firmaların bayilik ve temsilciliklerini aldı. Bu dönemde, Türk halkının ihtiyacını karşılayacak bazı malların üretimi için yerli bilgi ve teknolojinin yetersizliğini göz önünde bulundurarak dış bağlantılar kurdu.

1940’ların sonuna doğru, Türkiye Cumhuriyeti’nin benimsediği endüstrileşme ilkesine uygun olarak imalata yönelmeye başladı.

Vehbi Koç, 1940 yılında General Electric firmasıyla iş birliği yaparak Türkiye'nin ilk ampul firmasını kurdu.

General Electric Koç Holding

Tabii bu kuruluş, devamında pek çok kişinin de elektrik ihtiyacı karşılandı. Daha sonra, gıda sektörüne ilk olarak 1944 yılında Ege Bölgesi’nde kurulan Çiftçiler A.Ş. ile atıldı. Ardından 1952 yılında Arçelik A.Ş.'yi kurarak elektrikli ev aletleri sektörüne girdi.

1954 yılında, İsviçreli Migros ile ortak olarak Migros Türk A.Ş.'yi kurdu ve perakende sektöründe faaliyet göstermeye başladı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi

Yeni düzenleme ile engelli araç alımlarında 10 yıl satış yasağı ve yerli üretim zorunluluğu getirildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu