Japonya'daki ÖZETİ| Nagoya ve Keio üniversitelerindeki bilim insanlarınca yürütülen bir araştırma, uçan arabaların yaratacağı gürültü kirliliğinin neden olacağı stresin vücutta yaratacağı etkilerin gürültü dindikten sonra da süreceğini ortaya koydu.
Technical Journal of Advanced Mobility dergisinde yayınlanan araştırmada bir insanın üzerinde uçan bir arabanın yaratacağı stres hesaplandı. Drone pazarının hızla genişlediği, bazı firmaların kişisel uçan araçlar tasarlamaya başladığı günümüzde bu uçan araçların yaratacağı gürültü de endişe uyandırmaya başladı.
Daha önce yaşanan endüstri devrimlerinde genel olarak toplumsal ve çevresel etkiler yerine teknolojik ilerleme ve ekonomik beklentilerin dikkate alındığını belirten araştırmacılar, teknolojinin günlük yaşama doğru şekilde entegre edilmemesi halinde toplumun daha iyiye gitmeyeceğini ifade ediyorlar.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ STRESE NEDEN OLUYOR
Araştırmada deneklere 15 metre üzerlerinden saatte 25 kilometre hızla bir araç geçiyormuş hissi veren bir simülatör kullanıldı. Katılımcılar söz konusu videoyu farklı ses türleriyle 8 defa izlediler ve bu sırada beyin aktiviteleri taşınabilir bir EEG cihazı ile kaydedildi.
Araştırma sonucunda deneklerin belirttikleri stres seviyelerinin uçan araçların ses şiddeti ile paralellik gösterdiği ortaya koyuldu. Katılımcılar ses kesildiğinde streslerinin de azaldığını ifade etseler de EEG verileri bunun tersini gösterdi. Buna göre ses seviyesi düşse de katılımcıların stres düzeyleri düşmedi.
Bu sonuç gelecekle ilgili endişeleri doğrularken tasarımcıların dikkate alması gereken bir konuyu ortaya koymuş oldu.
GeçtiÄŸimiz günlerde Çin merkezli XPNEG firması tarafından Dubai'de test edilen X2 adlı uçan araba görenleri hayran bırakmıştı. Ancak aÅŸağıdaki ham videodan da görebileceÄŸiniz üzere uçan araba muadilleri gibi çok gürültülü çalışıyor.Â
Çalışmanın bir baÅŸka sonucu ise gürültüye alıştıklarını söyleyen kiÅŸilerin aslında farkında olmadan ciddi ÅŸekilde stres altında kalıyor olabilecekleri.Â
Editor : Åžerif SENCER