USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uçaktayken Gaz Çıkarma İhtiyacımızın Artmasının Sebebi Ne? - Webtekno

Eğer fark ettiyseniz, uçuş esnasında bağırsaklarımıza bir hâller olur ve düzenli olarak gaz çıkarma ihtiyacı hissederiz. Ardından “Yahu gün içinde gelmeyen şey, nasıl da herkesin içinde geliyor” tarzı bir cümleyle iç geçirir ve bu gazı tutmak için kendimizle savaşmaya b

Uçaktayken Gaz Çıkarma İhtiyacımızın Artmasının Sebebi Ne? - Webtekno
27-01-2024 15:28
Google News

Neticede ÖZETİ| ya bu mücadelede gazımızı tutarak kendimizce galip gelir ya da ses ve kokunun olmadığı bir gaz çıkarma operasyonu için endişeyle salmaya başlarız… Düşüncesi bile kalp atışlarımızı hızlandırmaya yetti, değil mi?

Peki bu gaz, bizi neden özellikle uçaktayken sıkıştırır? Diyelim ki tutamadık, bu gazın etkilerini yok edecek bir şey hâlâ bulunamadı mı?

Aslında uçuş sırasında gaz çıkarma ihtiyacının artış göstermesinde, büyük oranda yükseklik ve hava basıncı etkili olur.

Gaz

Gastroenterolog Niket Sonpal, ortamdaki oksijen miktarının olması gerekenden daha az olduğunda, vücut dokularımız içindeki gazın genişlediğini ifade ediyor.

Ani hava, yüksek rakımlarda genişler; bağırsaklarımızdaki gaz da normale kıyasla ortalama %30’luk bir genişleme gösterir. 

Hatta uzun uçak yolculuklarında görülen ayak ve parmak şişliklerinin sebebi de havanın genişlemesiyle ilgilidir. E bu genişleyen havanın, elbet bir yere gitmesi lazım.

Bu noktada oldukça ilginç bir detay var ki o da kadınların, erkeklere kıyasla uçakta daha çok gaz çıkarmaya ihtiyaç duymasıdır.

Bağırsaklar

Çünkü kadınların bağırsakları iç içe geçmiş bir yapıdadır ve bu gaz, ağrı ve şişkinlikle kendini gösterir. Normal şartlarda da kadınların daha karmaşık fiziksel bir yapıya sahip olduğunu gösteren bu bağırsak şekli, onların erkeklere göre yiyecekleri daha uzun sürede sindirdiğinin de göstergesidir. 

Yine tüm bunlar göz önüne alındığında kadınların, sindirim sistemi problemleriyle karşı karşıya kalmaya daha fazla meyilli olduğu da söylenebilir.