GeçtiÄŸimiz ÖZETÄ°| gün Ä°ngiliz gazete The Guardian tarafından servis edilen bazı belgeler, bir skandalı ortaya çıkarmıştı. Bu belgelere göre Uber, halk içinde kendini kabul ettirebilmek için her türlü yola baÅŸvurmuÅŸtu. Bu yollar içinde hükûmetlerle görüşmek, siyasetçilerle iÅŸ birliÄŸi yapmak ve lobi çalışmaları gerçekleÅŸtirmek gibi yollar da vardı.
Söz konusu belgelerin paylaşılmasının ardından bugün sürpriz bir geliÅŸme daha yaÅŸandı. Belgeleri sunan kaynak kendi kendini ifÅŸa etti. Kaynak, Uber’in Avrupa, Orta DoÄŸu ve Afrika bölgelerinde politika ÅŸefi görevini yapan üst düzey yönetici Mark MacGann idi. McGann, The Guardian ile videolu röportaj gerçekleÅŸtirdi ve bazı yeni detayları da sundu.
"İnsanlara yalan sattık"
Yukarıda izleyebileceÄŸiniz röportajında MacGann, “Hükûmetlerle konuÅŸan bendim, medyanın peÅŸinden koÅŸturan bendim, Ä°nsanlara kuralları deÄŸiÅŸtirmesi gerektiÄŸini, böylece sürücülerin fayda saÄŸlayacağını ve insanların çok fazla ekonomik fırsat yakalayacağını söyleyen bendim.” Ä°fadelerine yer verdi. Fakat iÅŸler planlandığı gibi gitmedi ve MacGann, “insanlara yalan sattık” itirafında bulundu.
Peki Mark tüm bunları neden ve nasıl sızdırdı?
2014 yılından 2016 yılına kadar Uber’in halk içindeki yüzü olan MacGann, ÅŸirketten 2016 yılında ayrıldı. MacGann, görevi süresince özellikle Avrupa’da Uber’in yüzü olduÄŸundan taksiciler tarafından saldırıya uÄŸradığını, bu nedenle de Uber’in sürücüleri finansal çıkar uÄŸruna tehlikeye attığı fikrine kapıldığını belirtti.
MacGann, profesyonel hayatındaki stresin ardından PTSD tedavisi aldıktan sonra ÅŸirkete karşı harekete baÅŸladı. Önce sürücüler adına Uber’i dava eden Fransız bir avukata ulaÅŸtı ve ocak ayında The Guardian ile buluÅŸtu. MacGann, bu buluÅŸmada The Guardian’a 18,69 GB’lık sızıntıyı verdi. Bu sızıntı içinde e-postalar, mesajlar ve ÅŸirket kayıtları da yer alıyordu.
Söz konusu dosyalar, Uber’in sürekli yasal ve politik bariyerlere çarptığını gösteriyordu. 2014 yılında ÅŸirketin eski küresel iletiÅŸim baÅŸkanı Nairi Hourdajian ise gönderdiÄŸi bir mesajda “Bazen sorunlar yaÅŸayabiliyoruz çünkü, ÅŸey, yasa dışılığın dibiyiz.” ifadelerini kullanıyordu. Uber’in bu durum karşısındaki taktiÄŸi ise MacGann’a göre hiç kimseden izin istemeden pazara girmek, sürücüleri göreve almak, pazarlama yapmak ve Uber’in insanlara ne kadar güzel bir ÅŸey olduÄŸunu göstermekti.
Mark MacGann’ın videosunun ardından Uber, bu açıklamalara yönelik ayrı bir açıklama paylaÅŸtı. Åžirketin sözcüsü Noah Edwardsen tarafından paylaşılan açıklamada ÅŸu ifadelere yer verildi:
“Mark'ın önceki liderliÄŸimize yıllarca sarsılmaz sadakatinden dolayı kiÅŸisel piÅŸmanlıkları olduÄŸunu anlıyoruz, ancak bugün Uber hakkında güvenilir bir ÅŸekilde konuÅŸacak durumda deÄŸil.
Mark, altı yıl önce ÅŸirketten ayrıldığında Uber'e övgüde bulundu. 2016 çıkış e-postasında Uber'i "bu neslin giriÅŸimi" olarak nitelendirdi ve kendisini "Uber'in misyonuna güçlü bir ÅŸekilde inanan" olarak tanımladı. Ancak o zamandan beri Mark, Uber'deki çalışması için borçlu olduÄŸunu iddia ettiÄŸi bir ikramiyeyi almak üzere diÄŸer ÅŸeylerin yanı sıra ÅŸirkete karşı dava açtı. Bu dava yakın zamanda kendisine 585.000 euro ödenmesiyle sona erdi. Mark'ın ancak çeki onaylandıktan sonra ‘ispiyonlamak’ zorunda hissetmesi dikkat çekicidir.”
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER