USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

TVF, Türk Telekom’u neden satın aldı? İşte o kararın perde arkası!

Ekonomist Murat Kubilay, 2026 yılında borçsuz ve bedelsiz olarak Hazine ye devredilmesi gereken Türk Telekom un, neden 1,7 milyar dolar bedelle Türkiye Varlık Fonu tarafından satın alındığının perde arkasını anlattı.

TVF, Türk Telekom’u neden satın aldı? İşte o kararın perde arkası!
07-07-2022 15:34
Google News

2005 ÖZETİ| yılında özelleştirilen ve 2018'de batık kredileri nedeniyle bankaların eline geçen Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesi, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından satın alındı.

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, İmzalanan sözleşmeye göre, bedelsiz ve borçsuz olarak 2026'da tekrar kamuya devredilmesi gereken Türk Telekom'un, 1 milyar 650 milyon dolar ödenerek TVF tarafından satın alınması kamuoyunda birçok soru işaretine neden oldu.

2005 yılında Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesini Türk bankalarından çektiği kredilerle 6,5 milyar dolara satın alan Lübnanlı Hariri ailesine ait Ojer Telekom (OTAŞ), işlettiği dönemde yaklaşık 7 milyar dolarlık temettü almasına rağmen kredi borçlarını ödememiş ve 2018'de şirketi alacaklı bankalara devretmişti.

OTAŞ'ın aldığı temettülere rağmen borçlarını ödememesi ve Türk Telekom'un kredilerinin uzun süre yüzdürüldükten sonra batık durumuna düşmesi, soruşturma konusu yapılmamıştı.

"ÖZEL BANKALARA ÖRTÜLÜ DESTEK"

Ekonomist Murat Kubilay, TVF'nin satın alma hamlesini değerlendirdi.

AKP'nin hatalı bir özelleştirmeyle başlattığı sürecin şeffaf olmayan bir anlaşmayla tamamlandığına dikkat çeken Kubilay, bu hamlenin altında yatan olası nedenlerden birini şu sözlerle anlattı:

Böylece Türk Telekom'un ana hissedarı konumundaki 3 büyük bankanın aktiflerinde yeni krediler verilebilmesi için alan açıldı. Yani bir süredir kamu bankaları üzerinden iteklenmeye çalışılan, Kredi Garanti Fonu (KGF) ile özel bankaların da katılımının saÄŸlandığı kredi finansmanlı büyüme modelinde, yeterince destek alınamayan özel bankaların kredi artışı yapmaları için örtülü destek saÄŸlanmış oldu.”

"BU FİYAT ANLAŞILABİLİR DEĞİL"

“Buna ek olarak yaklaşık 5 yıl sonraki devir sürecindeki ihtilafları da, muhtemelen TVF kendi çıkarlarından feragat ederek, çözülmüş oldu” diyen Kubilay, belirlenen 1 milyar 650 milyon dolarlık deÄŸerlemeye iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

“TVF ile LYY arasındaki fiyat pazarlığının nasıl yapıldığı ise belirsiz. Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesinin piyasa deÄŸeri yaklaşık 1,3 milyar dolar. Toplu hisse devirlerinde bir miktar prim ödenmesi olaÄŸan, ancak devlete zaten devri gerçekleÅŸecek ve bankaların hiç istemediÄŸi bir kurumun alımı yapılırken bu ödeme pek anlaşılabilir deÄŸil.”

"BORÇLARI DA KAMUYA AKTARILMIŞ OLDU"

Bir diÄŸer ÅŸaşırtıcı noktanın ise 4 yıl önce OTAÅž iflas etmesine raÄŸmen, devrin hızlı bir ÅŸekilde ÅŸu anda gerçekleÅŸmesi olduÄŸuna iÅŸaret eden Kubilay, “Bir ihtimal iktidar deÄŸiÅŸikliÄŸi öncesi tamamlamak istediler. Bu gecikmeli devir Türk Telekom'un geleceÄŸini belirginleÅŸtirmek veya gerekli yatırımlar için finansman desteÄŸini saÄŸlamak için gerçekleÅŸtiÄŸi iddiasını çürütüyor” dedi.

Zaten TVF'nin de güçlü bir sermaye yapısı olmadığı için dış finansman arayışının sürdüğünü hatırlatan Kubilay, “Türk Telekom'un finansal borçları da örtülü olarak büyük ölçüde kamuya aktarılmış oldu” dedi.

HANGÄ° BANKALARIN ELÄ°NDEYDÄ°?

Suudi ortaklı Lübnanlı Hariri ailesine ait OTAÅž, özelleÅŸtirme için kullandığı kredileri ödemeyerek Türkiye'den çekildi ve alacaklı 32 bankanın kurduÄŸu Levent Yapılandırma Yönetimi A.Åž. (LYY) ÅŸirketine Türk Telekom'daki yüzde 55’lik hissesini 2018 yılında devretti.

LYY'de Akbank'ın yüzde 35.6, Garanti Bankası'nın yüzde 22,1, İş Bankası'nın yüzde 11,6, Yapı Kredi'nin yüzde 4,9, Vakıfbank'ın yüzde 4,3, Halkbank'ın yüzde 3,7, Denizbank'ın yüzde 2,6 ve TSKB'nin yüzde 1,6 hissesi bulunuyordu.

Kalan yüzde 15,3'lük hisse de OTAŞ'a kredi veren diğer bankalara aitti.

Son durumda, Türk Telekom'un yüzde 60'lık hissesi TVF'nin, yüzde 25'lik hissesi Hazine'nin oldu. Kalan yüzde 15'lik hisse ise Borsa İstanbul'da işlem görüyor.

TÃœRK TELEKOM'UN BORCU NE KADAR?

Türk Telekom'un finansal yapısının bozulmasında, döviz kurlarındaki yükselişle birlikte döviz cinsi kredi yükünün artması olmuştu.

2021 sonu itibarıyla Türk Telekom'un toplam borcu 44,1 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Şirketin varlıklarının toplam değeri ise 58,3 milyar TL.

Åžirketin 2021'de elde ettiÄŸi 5,8 milyar TL'lik net kârın yüzde 55'lik kısmı da LYY'nin sahibi bankalara dağıtılacak.

VARLIK FONU NE DÄ°YOR?

4 yıl sonra borçsuz ve bedelsiz olarak devredilmesi gereken ve 2016'dan bu yana yeni alıcı aranmasına rağmen satılamayan Türk Telekom'un 2022'de neden satın alınmak istendiğine dair sorulara TVF yönetiminden yanıt gelmişti.

Ocak 2022’de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuÅŸmada, Türk Telekom'da 2026'da bitecek olan imtiyazla ilgili de karmaşık bir durum olduÄŸunu belirten AKP'li CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın Bilal ErdoÄŸan'ın okuduÄŸu Kartal Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi'nden arkadaşı olan TVF Genel Müdürü Arda Ermut, “SözleÅŸme yapıldığı ve ihalenin yapıldığı zamandaki hem teknolojik ÅŸartlar hem de hukuki ÅŸartlarla ÅŸu andakiler aynı deÄŸil. Mesela, atıyorum, bir anten ya da vericiyle ilgili bir tanımlama yapılmış, o zaman o verici tamamen bir binayı içeriyormuÅŸ, ÅŸimdi küçük bir kutuya dönüşmüş. Bunun altındaki gayrimenkul ve o verici, bunların deÄŸerlemesi, bunların hepsi ayrı bir duruma dönüşmüş. Yarın, dolayısıyla tabiri caizse bir ayrım olması gerektiÄŸinde kimde, neyin kalacağı ve bununla ilgili ciddi bir hukuki savaÅŸ vermek durumunda kalacağı, tarafların bir durumu ortaya çıkma riski vardı. Dolayısıyla, ÅŸirketin de bundan doÄŸan, takdir edersiniz, çok kötü etkilenme ihtimali var 2026 geldiÄŸi zaman” demiÅŸti.

Ermut'un işaret ettiği bir diğer gerekçe ise, bankaların az süre kalması nedeniyle ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarını yapmak istememesi olmuştu.

Ermut şu ifadeleri kullanmıştı:

Türk Telekom'un özellikle fiber altyapıdaki dominant pozisyonu nedeniyle orada hâkim bir durum var ve bankalar -sizin de belirttiÄŸiniz gibi- 2026’da imtiyazın bir kısmı, faaliyetlerin önemli bir kısmını içeren bu imtiyaz biteceÄŸi için de kendi bakış açıları açısından bu yatırımı yapmayı mantıklı bulmadıkları için devamlı telekom sektöründe aslında o hepimizin eleÅŸtiri ya da ÅŸikâyet etmek durumunda kaldığı, internet yavaÅŸlığı olsun, diÄŸer konular olsun, durumu ortaya çıkıyor.

KARTAL Ä°MAM HATÄ°P MEZUNLARI HER YERDE

Birçok kamu kurumunun yöneticisi de Kartal Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi mezunu. AKP iktidarıyla beraber Bilal ErdoÄŸan’ın arkadaÅŸları ve bu okulun mezunları devletin çeÅŸitli kademelerinde hızla yükselmeye baÅŸladı. 2019 yılında da ülkenin en büyük havayolu ÅŸirketi olan THY’nin yönetimindeki 80’e yakın ismin, Kartal Anadolu Ä°mam Hatip Lisesi mezunu olduÄŸu ortaya çıkmıştı.

1980 yılında Karaman'da doğan Selim Arda Ermut, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden 2004 yılında mezun oldu ve 2005 yılında İstanbul'da Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri olarak kariyerine başladı.

2004 yılında lisans eğitimini tamamlayan Salim Arda Ermut, 2005 yılında İstanbul'da Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği görevine atandı.

Kariyerine Başbakanlık bünyesinde kurulan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nda devam eden Salim Arda Ermut, 2007 yılında burada Uzman Yardımcısı olarak görev alırken, kurum içinde tüm ara pozisyonlarda görev almasının ardından önce Daire Başkanlığı görevine, 2015 yılında da Başkanlığa atandı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş sürecinde Yatırım Ofisinin Cumhurbaşkanlığı bünyesinde konumlandırılması çalışmalarını yürüttü ve 2018 yılında Ofis Başkanlığına getirildi.

Arda Ermut Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı görevini Şubat 2020 yardımcısı Ahmet Burak Dağlıoğlu'na bıraktı.

Eylül 2018’den bu yana Türkiye Devlet Varlık Fonu’nda Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu ÃœyeliÄŸi görevine devam eden Ermut, bu görevinden 2020 Kasım ayında ayrılmıştı.


Editor : Haberpanelim
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Şimdi de 'Doktora Seviyesinde Süper Yapay Zekâ' Geliyor
Şimdi de 'Doktora Seviyesinde Süper Yapay Zekâ' Geliyor

Ortaya çıkan yeni bir iddiaya göre Sam Altman, yakında ABD hükûmetiyle yeni yapay zekâsı üzerinde görüşecek.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu