USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tüyler ürpertici olay: Beyin ölümü gerçekleşen hasta, organları alınacağı sırada uyandı!

Kentucky'li bir adamın organları bağışlanmak üzere alınmak üzereyken uyanması vakası, ABD hastaneleri ve organ bağışı ağları tarafından ölüme hak kazandırmak için kullanılan protokollerin sorgulanmasına neden oldu.

Tüyler ürpertici olay: Beyin ölümü gerçekleşen hasta, organları alınacağı sırada uyandı!
22-10-2024 15:28
Google News

İhbarcı ÖZETİ| Nyckoletta Martin, ABD Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi'nin Eylül ayında ülkenin organ tedariki ve nakli sistemiyle ilgili oturumuna hitaben yazdığı bir mektupta korkunç vakayı özetledi.

Martin, Kentucky Organ Donör İştirakleri'nde (KODA) organ koruma uzmanı olarak çalışırken, Ekim 2021'deki cerrahi prosedürle ilgili vaka notlarını incelediğini iddia etti.

ABD kamu yayın kuruluşu National Public Radio (NPR) tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu vaka notları, kalbin nakil amaçlarına uygunluğunu değerlendirmek için yapılan klinik bir testin ardından donörün yaşam belirtileri gösterdiğini belirtiyordu.

Martin, NPR'den Rob Stein'a "Donör o sabah kalp kateterizasyonu için yapılan prosedür sırasında uyandı ve masanın üzerinde debelenip duruyordu." dedi.

ORGANLARI ALINACAĞI SIRADA UYANDI

Olayın merkezindeki hasta 36 yaşındaki Anthony Thomas 'TJ' Hoover II, aşırı dozda uyuşturucu aldıktan sonra Richmond, Kentucky'deki Baptist Health Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

Kalbinin durmasının ardından beyin ölümü gerçekleşen TJ, yaşam destek ünitesinden çıkarıldı ve istekleri doğrultusunda organ bağışı için hazırlandı.

TJ'nin kız kardeşi Donna Rhorer, vefatının ardından kardeşinin yanındaydı. Rhorer, diğer aile üyeleriyle birlikte, ameliyathaneye giderken TJ'in gözlerinin açıldığını ve etrafına bakındığını gördüğünü ve personelin bunun olağan bir refleks olduğunu söylediğini hatırlıyor.

Ancak daha sonra TJ ameliyat masasında daha abartılı hareketler sergilediğinde ve "gözle görülür bir şekilde ağladığında" odadaki sağlık personeli alarma geçti.

Sciencealert'in haberine göre, duruma kaotik ve duygu yüklü bir tepki veren cerrahlar, KODA'nın başka bir doktorun takip etmesini talep ettiği iddia edilse de prosedüre devam etmeyi reddetti.

"BEN BU İŞTE YOKUM"

"Tedarik eden cerrah, 'Ben bu işte yokum. Bu işle hiçbir ilgim olsun istemiyorum," diyen hastanenin organ koruma görevlisi Natasha Miller NPR'ye şunları söyledi: "Ortalık çok karışıktı. Herkes çok üzgündü." Neyse ki TJ hayatta ve kız kardeşinin bakımında, ancak NPR raporuna göre konuşma, hafıza ve hareket konusunda devam eden sorunları var.

Olay federal Sağlık Kaynakları ve Hizmetleri İdaresi tarafından soruşturuluyor. Baptist Health Richmond, NPR aracılığıyla bir açıklama yayınlayarak hastalarının güvenliğinin en yüksek önceliği olduğunu teyit ederken, KODA vakanın doğru bir şekilde yansıtılmadığını savunuyor. KODA Eylül ayında yayınladığı bir açıklamada, "bir hastanın durumu iyileşirse veya bağış için belirlenen süre içinde kalp durması yaşamazsa, aileye bağışın gerçekleşemeyeceği bildirilir ve hasta hastanenin bakımı altında kalır. Söz konusu davada yaşanan da tam olarak budur."

ABD'DE GEÇTİĞİMİZ YIL 46 BİNDEN FAZLA ORGAN NAKLİ YAPILDI

Bu gibi hataların ortaya çıkma potansiyeline ilişkin endişeler dile getirilmekle kalmamış, aynı zamanda bağışta eşitsizlik, aşırı bekleme süreleri ve bağışlanan organlarda israf suçlamaları mevcut ağlara yöneltilmiştir. Geçen yıl ABD'de 46.000'den fazla organ nakli başarıyla gerçekleştirilmiştir.

Bu sayı, nakil bekleyen 100.000 kadar hastanın ancak bir kısmıdır; ancak bir yabancının lütufkâr hediyeleri ya da bağışı güvenli ve etik hale getiren deneyim, özen ve dikkat sahibi tıbbi personelin özverisi olmasaydı hiçbiri mümkün olmazdı.

TJ'nin neden bu kadar nadir görülen bu olayı, araştırmacıların tespit etmesi ve gerçekten daha da nadir hale gelmesini sağlaması gereken bir konu olarak görülüyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
HONOR Magic7 Serisi Mobil Cihazlar için Otomatik Pilot Yapay Zekasını Sunacak!
HONOR Magic7 Serisi Mobil Cihazlar için Otomatik Pilot Yapay Zekasını Sunacak!

Küresel teknoloji markası HONOR, yakında piyasaya çıkacak Magic7 Serisinin Qualcomm Technologies Inc. tarafından sunulan devrim niteliğindeki Snapdragon® 8 Elite Mobil Platform tarafından destekleneceğini duyurdu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu