Yeni ÖZETÄ°| nesil teknoloji ürünleri üretmek üzere 2010 yılında kurulan ve halihazırda Türkiye’nin önde gelen yerli akıllı telefon üreticilerinden olan Reeder Teknoloji, toplam satış hasılatını son 3 yılda bileÅŸik bazda yüzde 98 büyüttü. E- kitap okuyucu ile baÅŸladığı teknoloji üretimi serüvenini, tablet, akıllı saat, robot süpürge ve akıllı telefon ile geniÅŸleten, son olarak LED TV üretimine baÅŸlayan Reeder Teknoloji, halka arz için de gün sayıyor.
Bilginin herkese eşit mesafede olduğu bir dünya
Tüm baÅŸarılı giriÅŸimlerin temelinde bir hayalin olduÄŸunu ve ÅŸirketin temellerini “Bilginin herkese eÅŸit mesafede olduÄŸu bir dünya” hayali ile attıklarını belirten Reeder Teknoloji Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Uygar Saral, “Samsun’da, Anadolu insanının özverisi ve emeÄŸi ile 13 yıl önce baÅŸladığımız yolculuÄŸumuzda yine bu toprakların insanıyla emin adımlarla ilerliyoruz. Hedef kitlemizin olduÄŸu her yerde müşterilerimizin yanında olmaya özen gösteriyoruz. Sadece teknoloji satan bir marka olmaktan öteye geçip, satış sonrası da ürünlerimizin arkasında oluyoruz. Bugün geldiÄŸimiz noktada akıllı telefon pazarında yüzde 6,5’lik pazar payımızı da hızla artırmaya kararlıyız. Bunun yanı sıra yakın zamanda heyecanla LED TV üretimine de baÅŸladık” diye konuÅŸtu.
Reeder Teknoloji’nin, yerli bir marka olarak akıllı telefon pazarında miktarsal pazar payı ile son iki yılda öne çıktığını belirten Saral, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu: “Bugün akıllı telefonlar, her geçen gün geniÅŸleyen model ailesiyle, artan kamera sayılarıyla, büyüyen hafızaları ve güçlenen iÅŸlemcileriyle karşımıza çıkıyor. Neredeyse hemen hemen herkesin cebinde görmeye baÅŸladığımız akıllı telefonların yalnızca özellikleri deÄŸil fiyatları da her geçen gün yukarı yönlü bir eÄŸilim gösteriyor. Reeder’ı diÄŸer markalardan ayıran en büyük özelliÄŸi ise bu topraklardan çıkan yerli bir marka olmasının yarattığı maliyet avantajı. DiÄŸer yandan geride bıraktığımız pandemi, tüm dünyada yerelin önemini artırdı. Reeder olarak bu eÄŸilimin de avantajını yaÅŸadığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Hasılat bazında yıllık bileÅŸik büyüme oranımız son 3 yıl için yüzde 98 oldu. Tüm bunların etkisi ile toplam ciromuz 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 108,87 artışla 942,8 milyon TL’ye çıktı. Bu yılın Mart ayı itibariyle 378,9 milyon TL olan ciromuzun yüzde 98,22’sini cep telefonu, kalanını ise tablet ve akıllı saat oluÅŸturuyor. Satışlarımızın telefon ağırlıklı olmasının temel sebebi ise piyasadan gelen talep ve maliyet avantajının diÄŸer ürünlere göre daha yüksek olması.”
Akıllı telefon üreticileri içinde Ar-Ge Merkezi olan tek marka
Reeder Teknoloji olarak faaliyetlerini Samsun 19 Mayıs Ãœniversitesi Ballıca Kampüsü içinde yer alan ve eski tütün hangarlarının oluÅŸturduÄŸu 19 Mayıs YerleÅŸkesi’nde gerçekleÅŸtirdiklerini belirten Saral, “2022 yılı içinde faaliyete geçen yeni üretim tesislerimizle birlikte kapasitemizi 4 kat artırdık ve yeni kategorilerden ürünlerin üretimini yapabilir hale geldik. DiÄŸer yandan geçen yıl yatırımı tamamlanarak faaliyete geçen AR-GE Merkezi ile sektörün geliÅŸimine öncülük ediyoruz. Türkiye’de mobil telefon üreticileri arasında tek olan Ar-Ge Merkezimiz sayesinde ileri teknolojinin tohumlarının atılması için çalışıyoruz” dedi.
Saral, yakın zamanda ürün gamına LED televizyonun da eklendiÄŸini belirtti. Yüksek hassasiyete sahip olan ürünlerin üretiminin üst düzey makine ve tecrübeli insan gücüyle gerçekleÅŸtirildiÄŸini de vurgulayan Saral, hedeflerinin teknoloji ile birlikte hayatı da geliÅŸtirmek olduÄŸunu belirtti. Saral, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu: “Telefon, tablet gibi teknolojik cihazlara dokunmak, bir parçamız haline gelse de; hayat doÄŸaya, yaÅŸama, çocuklara dokunmadan geliÅŸemez. Son olarak 2022 yılında MEB iÅŸ birliÄŸinde Kızlar Kodlar projesini hayata geçirdik. Toplumda kadının rolü hakkında farkındalık oluÅŸturmak için çalışıyor, bu çerçevede de Kızlar Kodlar projesi ile kız çocuklarımıza ücretsiz kodlama eÄŸitimleri veriyoruz. Öğrencilere ayrıca reelab.com.tr eÄŸitim portalı üzerinden Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat ve Matematik disiplinlerini bütünleÅŸik olarak ele alan "STEAM" eÄŸitimi saÄŸlıyoruz.”
Halka arz için gün sayıyor
Öte yandan, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) baÅŸvurduklarını da vurgulayan Saral, halka arzdan elde edilecek kaynağın iÅŸletme sermayesinin güçlendirilmesi ve kısa vadeli finansal borçluluÄŸun azaltılması tesis, makine ve cihaz yatırımları ile kapasite artışı, cep telefonu LCD paneli üretim tesisi yatırımı, cep telefonu batarya üretim tesisi yatırımı , Ar-Ge ve Ãœr-Ge çalışmaları ile giriÅŸim/teknoloji yatırımlarına aktarılacağını söyledi. Saral’ın verdiÄŸi bilgiye göre, Reeder Teknoloji’nin halka arzında Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) konsorsiyum lideri olacak. Halka arzda Ziraat Yatırım ve Yatırım Finansman Menkul DeÄŸerler de eÅŸ liderliÄŸi üstlenecek.
Sermaye artırımı ve ortak satışı yöntemi ile gerçekleÅŸtirilecek halka arzda Reeder Teknoloji’nin çıkarılmış sermayesi 780 milyon liradan 950 milyona artırılacak. Halka arz edilecek 170 milyon liralık nominal deÄŸerli paylar dışında, mevcut ortaklara ait ve nominal deÄŸeri 45 milyon lira olan paylar da satışa sunulacak.
Editor : Åžerif SENCER