Döşekle ÖZETİ| yola çıkan Doğu'dan içlik yollayan Batı'ya! İşte ülkelerin deprem yardımları
GALERİNİN DEVAMI geride bıraktığımız Şubat ayında iki ayrı depremle sarsıldı.">büyük bir tahribata yol açtı.">farklı bölgelerindeki onlarca ülke, Türkiye ile dayanışma içerisinde olmaya gayret etti.">arasında kadim bir köprü olan Türkiye'ye hangi ülke ne kadar yardım yaptı?">Kahramanmaraş depremlerinin akabinde seferberlik başlattı. ">milyon liraya yakın nakdi yardım vardı.">arama kurtarma ekibi ve sağlık personeli ilk günden bu yana depremin tahrip ettiği 11 şehirde yaraları sarmak için canhıraş mücadele içerisindeydi.">eski model aracına yüklediği döşeklerle, yardım malzemeleriyle Türkiye'nin yolunu tuttu. Beşir'in 'geniş gönlü' iki ülke arasındaki kardeşliğin apaçık dışavurumuydu.">yeniden inşa projeleri kapsamında 6 milyon, Katar Kızılayı aracılığıyla 10 milyon dolarlık nakdi yardımda bulunuldu.">teslim edildi.">hastanesi kurulurken, depremzedelerin geçici barınması için 2 bin 500 çadır gönderildi. ">">">sivil ve kargo uçaklarını Türkiye'nin kullanımına bıraktı.">Başkanı El Nahyan, deprem bölgesine 50 milyon dolar, El Nahyan'ın annesi Şeyha Fatima binti Mubarek 13,6 milyon dolarlık nakit yardımda bulunmayı taahhüt etti.">hemşire görevlendirildi. Ayrıca Dubai'deki Türk Büyükelçiliği'nin başlattığı yardım kampanyalarında 198 bin 223 ton ayni yardım malzemesi toplandı. Bunlar deprem bölgesine gönderildi.">çok yaşadığı ülkelerin başında gelen Hollanda, Kahramanmaraş depremlerinden sonra 16 tonluk ağır kurtarma aracı ile 86 arama-kurtarma personelini bölgeye sevk etti.">
Uzun zamandır dünyanın dört bir yanında görev yapan Türkiye'nin yumuşak gücü TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı yaptıkları hizmet ve Türk insanının âlîcenaplığını gösteren kurumlar olarak gönüllere fethediyor.
BÜTÜN DÜNYA ASRIN FELAKETİNDE TÜRKİYE'YE YARDIM GÖNDERDİ
Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Afet Müdahale Planı’nda belirtilen en üst seviye acil durumu ve dış yardım çağırısını da içeren 4. seviye acil durum ilan etti.
100 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ GELDİ
Dünya Kahramanmaraş'ta yaşanan asrın felaketi karşısında gönülleri fetheden yardım diplomasisiyle küresel nüfuzunu artıran Türkiye'ye vefa örneği gösterdi. 76 ülke Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderdi, 100 ülkeden de yardım teklifi geldi.
18 ARAP ÜLKESİ İLK GÜNDEN SEFERBER OLDU
Depremin ilk gününden itibaren 18 Arap ülkesi Türkiye'nin yardımına koştu.
Suudi Arabistan, Katar, Umman, Yemen, Tunus, Kuveyt, Mısır, BAE, Filistin, Ürdün, Cezayir, Libya, Bahreyn, Moritanya, Somali, Irak, Sudan ve Lübnan'ın Türkiye için topladığı yardımlar 370 milyon doları aştı.
Arap ülkeleri Türkiye için neler yaptı? İşte ülke ülke yapılan yardımlar...
2022'DE DE TÜRKİYE ZİRVEDEKİ YERİNİ KORUMUŞTU
İngiltere merkezli "Development Initiatives" kuruluşu tarafından hazırlanan Küresel İnsani Yardım 2022 Raporu'nda, Türkiye, 2021'de gayrisafi milli hasılasına oranla en çok insani yardım yapan ülke sıralamasında, zirvedeki yerini korumuştu.
İngiltere merkezli "Development Initiatives" kuruluşu tarafından hazırlanan Küresel İnsani Yardım 2022 Raporu'na göre, ABD, 9 milyar 768 milyon dolar insani yardım sağlayarak, miktar bazında listenin başında yer alırken, Türkiye ise ikinci sırada yer aldı.
Ancak Türkiye, 5 milyar 587 milyon dolarla gayrisafi milli hasılasına oranla en çok insani yardım sağlayan ülke oldu.
Türkiye, miktar bazında 2013, 2014 ve 2015'te listede üçüncü, 2016 ve 2020'de ikinci, 2017, 2018 ve 2019'da da ilk sırada yer aldı.
Türkiye, 2020 yılında da gayrisafi milli hasılasına oranla en çok yardım yapan ülke olarak kayıtlara geçmişti.
Editor : Şerif SENCER