Türkiye'nin ÖZETÄ°| ilk astronotu Alper Gezeravcı, ocak ayında Uluslararası Uzay Ä°stasyonu'na (ISS) gönderildi. 14 gün boyunca uzayda kalan astronot, ISS'de bir çok deney yaptı. Görev süresinin tamlanmasının ardından Dünya'ya dönüşü beklenen astronot için bugün NASA'dan açıklama geldi. Ä°ÅŸte Ayrıntılar…
Türkiye’nin ilk astronotunun dönüşü ertelendiNASA, X(twitter) sosyal medya hesabından Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışının ertelendiğine dair açıklama yaptı. Açıklamada Florida kıyısındaki hava durumunun uygun olmaması nedeniyle Dragon ve Ax-3 ekibinin 5 Şubat'tan önce ISS'ten ayrılmayacağı ifade edildi.
Ayrıca açıklamada, ekiplerin ISS'ten ayrılış planlarına ilişkin hava koşullarını gözlemlemeye devam edecekleri belirtildi. İşte NASA'nın açıklaması;
İlk Türk astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yaptı!
İlk Türk astronotu Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yaptı! Peki ilk Türk astronot Gezeravcı'yı neler bekliyor?
Update: Due to weather conditions off the coast of Florida, teams are targeting no earlier than Monday, Feb. 5, for the undocking of Axiom Mission 3 from the @Space_Station. https://t.co/tAP8j3mvU3— NASA (@NASA) February 3, 2024Alper Gezeravcı ISS'de neler yaptı
19 Ocak 2024 tarihinde uzaya tarihi bir adım atan Alper Gezeravcı, 14 gün boyunca uzayda önemli çalışmalar yaptı. Bu gurur verici görevde Türk Uzay Ajansı ve TÜBİTAK tarafından belirlenen 13 deney üzerinde titizlikle çalışarak tuz stresi ve uzay şartlarının insan vücudu üzerindeki etkileri gibi birçok kritik konuda önemli araştırmalarda bulundu.
Gezeravcı, uzaydaki yoğun programının yanında Türkiye ile yaptığı bağlantılarda Türk halkının merak ettiği soruları da cevaplayarak uzay ve uzay araştırmaları hakkında farkındalık yaratmayı da ihmal etmedi. Uluslararası Uzay İstasyonu'dan (ISS) yapılan veda töreninden sonra ilk asrtonotun dönüş yolculuğunun başlanması bekleniliyordu.
12 saat sürecek olan dönüş yolculuğunun ABD'nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu ve batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel iniş noktasından birine yapılması bekleniyor. Ancak hava şartlarından dolayı şuan dönüş ertelendi.
Astronotlar uzaydan nasıl geri dönüyor?Astronotlar uzaya gitmek için kullandıkları aynı uzay aracıyla geri dönerler. Uzay aracı, Dünya'nın yörüngesine girmek için bir roket tarafından fırlatılır. Roket, uzay aracını Dünya'nın yerçekiminden kurtulacak kadar yüksek bir hıza çıkarır. Uzay aracı, Dünya'nın yörüngesine girdikten sonra, astronotlar Dünya'ya dönmeye hazırlanır. Bu, uzay aracının yönünü ve hızını ayarlayarak yapılır.
Uzay aracı, Dünya'ya doğru iniş yapmak için atmosfere girer. Atmosfer, uzay aracının hızını yavaşlatır ve sonunda Dünya'ya çarpmasını önler. Uzay aracı, Dünya'ya çarpmadan önce bir paraşüt açar. Paraşüt, uzay aracının yere düzgün bir şekilde inmesini sağlar. Uzay aracı yere indikten sonra, astronotlar kokpitten çıkar ve güvenli bir şekilde Dünya'ya geri dönerler.
Editor : Åžerif SENCER