USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olacak! TF-2000'in dizayn detayları açıklandı...

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, İstanbul bölgesinde bulunan İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Dizayn Proje Ofisini (DPO) ziyaret etti. Ziyareti, Milli Savunma Bakanlığı resmi X hesabından duyurdu.

Türkiye’nin en büyük savaş gemisi olacak! TF-2000'in dizayn detayları açıklandı...
28-02-2024 14:57
Google News

İstanbul ÖZETİ| Tersanesi’nde onarım ve restorasyon faaliyetleri süren “Savarona” hakkında bilgi alan Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Dizayn Proje Ofisinde yerli ve millî gemi dizaynımız MİLGEM ailesinin korvet ve fırkateynden sonra 3’üncü projesi olan TF-2000 Muhribinin tasarım ve yol haritası ile 4’üncü projesi olacak uçak gemisi konsept tasarımı hakkında incelemelerde bulundu. Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan ziyaret fotoğraflarında TF-2000 muhrip dizaynı ile ilgili yeni gelişmeler göze çarptı. 

HAVA SAVUNMA ÖZELLİKLERİYLE ÖNE ÇIKACAK!

Dizayn Proje Ofisi’ndeki ziyaretten yansıyan görüntülerde “TF-2000″de değişiklik detayı

TF-2000 hava savunma harbi muhribi Türkiye Cumhuriyeti anakarası ve bünyesinde bulunduğu görev gruplarını su üstü ve su altı farklı tehditlerden koruyabilecek uzun erimli kara taarruzlarını da gerçekleştirebilecek özellikle hava savunma rolü ile balistik füze tespit ve diğer güdümlü füzeleri imha gibi kritik rolleri yerine getirebilecek bir savaş gemisi olarak geliştiriliyor.

Temmuz 2017 tarihi itibari ile DPO tarafından tasarım çalışmalarına başlanan geminin çalışmalarına geçtiğimiz yıllarda ASFAT da dahil oldu.

3 ADET UZUN MENZİLLİ RADAR

Ziyaret kapsamında paylaşılan fotoğraflarda yer alan son dizaynda geminin ana misyonunu etkileyen ÇAFRAD’ın (Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Sistemi) çeşitli değişikliklere uğradığı görülüyor.

ÇAFRAD ilk ortaya çıktığında oluşturulan TF-2000 dizaynında 3 adet (Uzun Menzilli Arama Radarı – UMR, Aydınlatma Radarı – AYR ve Çok Fonksiyonlu Radar – ÇFR)  4 yüzlü (90 derecelik dört yüz sayesinde 360 derece kapsama alanı sunması için) sabit bir radar mimarisi yeni dizaynda değişerek radar sayısında azaltmaya gidildi.

Ziyarette paylaşılan fotoğrafta UMR’nin yerini koruduğu, ana mastta X bant 4 yüzlü bir radar diziliminin yerini koruduğu görülüyor.

S bant UMR yerini korurken önceki dizaynlarda UMR’nin üst kısmında yer alan AYR’nin kaldırıldığı veya ÇFR’nin kaldırılıp mast üzerine alındığı görülüyor.

Dolayısı ile 4 yüzlü 3 radardaki 12 toplam radar yüzü sayısı 4 yüzlü 2 radara yani 8 radar yüzüne düşürüldü. 

ROKETSAN LEVENT SAVUNMA SİSTEMİ İLE GELEBİLİR!

Yeni tasarımda dikkat çeken bir diğer önemli detay da yerli füze tabanlı yakın hava savunma sisteminin (ROKETSAN LEVENT veya ASELSAN GÖKDENİZ ER) TF-2000 dizaynına eklenmiş olması. Eski tasarımlarda Phalanx nokta hava savunma sistemi (CIWS) dizaynda yer alırken yeni dizaynda öndeki füze tabanlı CIWS’ın yanı sıra namlulu GÖKDENİZ CIWS sistemi de geminin kıç bölümünde yer alıyor. 

Çok önemli bir detay olarak Proje başlangıcında 32, sonrasında 64 olarak ifade edilen VLS (dikey atım sistemi) sayısı son tasarımda 96’ya çıktı. Köprü üstünün önündeki bataryada 32’li VLS ve arakasındaki bataryada 64’lü VLS olduğu görülüyor. 

Ayrıca eğit ATMACA gemisavar füzesi atıcıları dizaynda görünmüyor. Dikey atış yöntemi ile atış mı yapılacağı yoksa baca önündeki bölmede bu füzeler için yer ayrılıp ayrılmadığı şimdilik bilinmiyor. 

YERLİ UÇAK GEMİSİNİN TASARIM AŞAMASI HALİHAZIRDA BAŞLAMIŞTI

3 Ocak 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanmış Savunma Sanayii İcra Komitesi, askeri gemi projeleri kapsamında uçak gemisi tasarım aşamasının başladığını duyurmuştu.

Aralık 2023’te ise Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulu (DHO) kuruluşunun 250’nci yıl dönümü töreninde konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, TCG ANADOLU’dan daha büyük olacak ve 260-280 metre boyutlarında olması planlanan bir uçak gemisinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na kazandırılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söylemişti.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
iPhone'larda Şarj Olmama Problemi Nasıl Çözülür?
iPhone'larda Şarj Olmama Problemi Nasıl Çözülür?

iPhone cihazınızı şarja taktığınızda, şarj oluyor gibi görünmesine rağmen aslında şarj olmadığını fark ettiğiniz oldu mu? Ne sinir bozucu bir durum öyle değil mi?

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu