Kanal7 ÖZETİ| Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, 'Teknoloji yakınsaması ve sinerji' başlıklı bir yazı kaleme aldı. Teknoloji ivmesinin her geçen gün arttığına vurgu yapan Şafak, "Bu global teknolojik yarışta ülkemizin kuruluşları firmaları ve girişimcilerinin de geri kalmaması ancak haberdar olmak ve takip etmekle mümkün olacaktır" dedi. Şafak, "Her ne kadar internet mecrası bu konuda katkı sağlasa da yazılı basının etkisi ve faydası tartışılamazdır" ifadelerini sözlerine ekledi.
İşte Muzaffer Şafak'ın o yazısı:
Türkiye’de özellikle teknoloji alanında faaliyet gösteren çok sayıdaki STK , dernek ve meslek kuruluşlarına ait dergiler ve süreli yayınları ile sektörü bilgilendirmekte ve yol göstermektedir.
Her bir kuruluş kendi alanındaki gelişmeleri haberleri yada yenilikleri üyelerine yada okuyucularına ileterek teknolojinin hız kesmeyen yapısı içinde yurtdışı benzerlerinden geri kalmamaya çalışarak sektöre ve paydaşlarına hizmet etmektedir.
Gerçekten de teknolojinin gerçek ivmesi, bildiğimiz, görebildiğimiz yada tahmin etmeye çalıştığımız kadarıyla her geçen gün akıl almaz biçimde artmaktadır. Bu global teknolojik yarışta ülkemizin kuruluşları firmaları ve girişimcilerinin de geri kalmaması ancak haberdar olmak ve takip etmekle mümkün olacaktır.
Bu konuda özellikle yazıl basın ,dergi ve benzerlerine çok iş düştüğün görmekteyiz. Bu yayınları izleyerek okuyarak ülkemizdeki ve özellik yurtdışı benzer sektörlerdeki gelişmelerden haberdar oluyoruz.
Her ne kadar internet mecrası bu konuda katkı sağlasa da yazılı basının etkisi ve faydası tartışılamazdır.
Bu yayınların sayısı ve içeriklerinin artması hatta ihtisas konularına ayrılması genç kuşaklara ve üniversitelere de yol gösterici olacaktır.
Özellikle son yıllarda içeriklerini çeşitlendiren ve yoğun olarak teknolojiyi kullanmaya başlayan ve ilginç gelişmeleri bize duyurmaya çalışan İCT’nin (Bilgi ve İletişim Teknolojileri) daha da büyümesini, geniş kitlelere erişmesini ve tüm içeriklerinin okunmasını umuyoruz.
Teknoloji, görüldüğü gibi çeşitli ve ilginç alanlarda yeni gelişmelere olanak sağlıyor.
5 yıllık gelişme ve üretim planları yapan işletmeler ve kuruluşlar, günümüzde bu yöntemi çoktan terk etti. Gelişmeler neredeyse günlük olarak şaşırtıcı şekil ve hızda meydana geliyor. Bizler ve ülkemiz de bu hıza ayak uydurmak zorundayız.
Bu yarışta kalabilmek ve yer alabilmek için her geçen gün çoğalan yada ‘’arttırılan’’ bu hızın üzerine çıkmalıyız
Özellikle uydu yayıncılığı, uydu işletmeciliği elektronik komponent ARGE ve üretimi konusunda çaba sarf eden süreli yayın sayısının azlığından da bahsetmeliyiz. Bu konuda Telekomünikasyon Uydu ve Yayıncılık İş İnsanları Derneği (TUYAD) ve benzer kuruluşların sayısının artmasını ve desteklenmesini umuyoruz.
Batarya teknolojileri ve ARGE çalışmaları , IT ve bilişim sektörü yazılım ve donanım, yapay zeka, endüstri 4.0, Savunma cihaz araç ve gereçlerindeki son yıllarda ülkemizde gerçekleşen başaranların daha da arttırılması için kurulacak. Devlet destekli bu yapı, ülkemizin, global teknoloji yarışında kalabilmek için gerekli lüzumlu hatta zorunlu hale gelmiştir.
Türkiye’de küçük bir araştırma sonunda teknoloji konusunda yayınlanan süreli yayın sayısı, yayınlanan inovatif bilimsel yada teknolojik makale sayısının yeterli olup olmadığı pek bilinmiyor.
Sektörü yönlendiren yada yapılandıran dernek ve benzerlerinin sayısı da çok net değil.
İnternete yaptığımız taramada çok sayıda dernek ve kuruluşun teknoloji konusunda çalıştığı görülmektedir.
Ancak, amaçlar ve hedeflerin neler olduğunun önceden belirlenmesi sonuçlara ulaşmak için toplam sinerjinin üretilmesi yarar sağlayacaktır.
Bu nedenle bir üst yapının kurulması sektör paydaşları olan dernek ve benzerlerinin iletişimini sağlaması, destek ve imkan oluşturması ,yurtdışı platformlarda tanıtım sorunlarını aşmada
Devletin yada ilgili kurumlarının himayesi yada desteği faydalı olacaktır.
Kurulacak bu yapının düzenli olarak teknoloji ile ilgilenen, iş yapan, üreten kuruluşların temsilcileriyle aylık toplanması, gelişmeyi arttıracak ortak sinerjiyi sağlayacak tedbir ve kolaylıkları ekonomik faydayı da gözeterek konsolide etmesinin ,ülkemiz adına milli ve yerli teknolojinin gelişmesinde de büyük faydalar sağlayacaktır.
Benzer yapı ve yöntemlerin ABD ve gelişmiş diğer ülkelerde çok sayıda örneklerinin olduğunu görüyoruz.
Editor : Şerif SENCER