USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Ekonomi

Türkiye ile BAE arasında tarihi imza... 100 bin kişiye istihdam sağlayacak

Ekonomi - Türkiye ile BAE arasında iki ülke tarihinde bir mihenk taşı olduğu şeklinde yorumlanan "Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması" imzalandı. Peki bu anlaşma ülkelere ne kazandırıyor? İşte detaylar...

Türkiye ile BAE arasında tarihi imza... 100 bin kişiye istihdam sağlayacak
04-03-2023 20:43
Google News

Birleşik ÖZETİ| Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi'de, Ekonomi Bakanı Abdullah bin Tavk el-Merri, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zuyudi ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmza Töreni düzenlendi.

Zuyudi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al-Nahyan'ın video konferans yöntemiyle bağlandığı imza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu.

İmzalanan anlaşmanın BAE ekonomisinde yaklaşık 25 bin, Türk ekonomisinde ise 100 bin istihdam yaratacağını kaydeden Zuyudi, anlaşmanın, prosedürlerin onaylanmasının ardından 3 ila 6 ay içerisinde yürürlüğe gireceğini, 1 yıl içinde de uygulamaya koyulacağını aktardı.

BAE Ekonomi Bakanı Merri ise Abu Dabi yönetiminin, iki ülkenin beklentilerine hizmet edecek gerçek bir ekonomik bütünleşme için dost ülke Türkiye ile ekonomi alanında işbirliğine devam edeceğini dile getirdi.

Söz konusu anlaşmaya imza atarak, iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğini aktaran Merri, "BAE ve Türkiye'nin bölgenin en dinamik ekonomileri olmaları hasebiyle uluslararası ticaret akışında oynadıkları rolü göz önüne aldığımızda Türkiye ile yaptığımız bu ortaklığın tüm Orta Doğu'ya ve genel olarak küresel ticaret akışına olumlu yansıması olacaktır." dedi.

Merri, anlaşmanın, küresel ekonominin önemli bir dönemeçten geçtiği şu aşamada, bölgesel kalkınma ve ilerleme için yeni bir platform kurulmasının önünü açtığını kaydetti.

Anlaşmayla, petrol dışı ürünlerden alınan gümrük vergilerinin ya kaldırılacağını ya da yüzde 93 oranında azaltılacağını ifade eden Merri, böylelikle halihazırda 19 milyar dolar olan karşılıklı ticaret hacminin gelecek 5 yıl içinde 40 milyar dolara ulaşacağını sözlerine ekledi.

Ticaret Bakanı Muş ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, imzalanan anlaşmanın, ikili ticaret hacmi ve yatırımların en yüksek seviyeye çıkartılmasına hizmet edeceğini dile getirdi.

BAE haber ajansı WAM'a göre, Türkiye ile BAE arasında petrol dışı ürünlerdeki ticaret hacmi 2021'de yaklaşık 50,4 milyar dirheme (13,7 milyar dolar) ulaşmıştı.

ANLAÅžMA NE GETÄ°RÄ°YOR?

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasını ile büyük bir istihdam sağlanacak.

BAE'de yaklaşık 25 bin, Türkiye'de ise 100 bin istihdam sağlanması öngörülen anlaşma iki ülke arasındaki iş birliğini de güçlendirecek…

Ä°ÅŸte anlaÅŸmaya dair diÄŸer detaylar...

- İki ülke arasında petrol dışı ürünlerden gümrük vergileri ya kaldırılacak ya da yüzde 93 oranında azaltılacaktır. Bu ise Türkiye’nin BAE’den ithalatı büyük oranda enerji olduğu için Türk mallarının BAE pazarına gümrük vergisi olmadan gireceği anlamına gelmektedir. 

- Kişi başına düşen milli gelirde dünyanın en zengin birkaç ülkesinde biri olan BAE pazarında Türk ürünlerinin güçlenmesi ihracatın artarak döviz girdisinin çoğalacağı sonucunu da beraberinde getirecektir.

TİCARETİN BÜYÜK BÖLÜMÜ TÜRKİYE'NİN İHRACATI

- Ayrıca BAE haber ajansı WAM'a göre, Türkiye ile BAE arasında petrol dışı ürünlerdeki ticaret hacmi 2021'de yaklaşık 13,7 milyar dolardı. Bu, hali hazırda 19 milyar dolar civarı olan ticaret hacminin büyük bölümünün Türkiye’den BAE’ye yapılan ihracat olduğunu göstermektedir.

- Yapılan anlaşmada bu ticaret hacminin gelecek 5 yıl içerisinde 40 milyar doların üzerine çıkarılması adımları atılmıştır. Bu da mevcut durumdan hareketle Türkiye’nin ihracatının artacağını göstermektedir.

YATIRIMDA TÜRKİYE ÖNCELİKLİ OLACAK

- Ayrıca anlaşmada BAE’nin yurt dışı yatırımlarında Türkiye’ye öncelik verileceği yönünde de görüş birliğine varılmıştır.

SON 10 YILIN EN ÖNEMLİ DIŞ TİCARET MUTABAKATLARINDA BİRİ

- Bu anlaşma istihdam, üretim ve ihracat anlamında Türkiye’ye büyük katkı sağlayacak son 10 yılın en önemli dış ticaret mutabakatlarında biri olmuştur.
 


Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
1982 Yılında Neden 31 Milyon Şişe Ağrı Kesici Toplatılmıştı?
1982 Yılında Neden 31 Milyon Şişe Ağrı Kesici Toplatılmıştı?

Johnson & Johnson'ın 1982 yılında Tylenol ağrı kesicileri geri çağırması, kriz yönetimi ve kurumsal sorumlulukta örnek teşkil etti. Tylenol içenlerden ölenler olmuştu ve işin aslı çok farklıydı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu