USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye girişimci buluşması başladı

Girişimci İşadamları Vakfı ile Türkiye Gençlik Vakfı tarafından düzenlenen 9. Girişimcilik Buluşması bugün İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da açılışa video konferans yöntemiyle katıldı.

Türkiye girişimci buluşması başladı
25-11-2022 15:51
Google News

Girişimci ÖZETİ| İşadamları Vakfı (GİV) tarafından, T.C. Cumhurbaşkanlığı Himayesinde, TÜGVA işbirliği KOSGEB desteği ve Halkbank ana sponsorluğunda girişimcilik ekosistemine değer katmak üzere; girişimcilerin bilgilendirilmesi, fikir ve ürünlerinin ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirilmesi, ödüllendirilmesi ve ticarileştirilmesine katkıda bulunulması, projeler arasında sinerji ve etkileşim oluşturulması, tecrübe paylaşımı ile birlikte üniversite, sanayi ve kamu işbirliklerinin geliştirilmesi için düzenlenen “TÜRKİYE GİRİŞİMCİ BULUŞMASI”, bugün İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılım sağladığı buluşmanın açılış konuşmalarını Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız, TÜGVA Başkanı İbrahim Beşinci ve GİV Başkanı Mehmet Koç gerçekleştirdi. Dikkat çeken panellerin ve sergi alanının yer aldığı etkinlikte 26 Kasım akşamı 9. GİV GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ de sahiplerini bulacak.

Türkiye Girişimci Buluşması’nın gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi tebrik eden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye için üreten, yatırım yapan, yeni iş kuran, işini geliştiren, yurt içinde ve yurt dışında elde ettiği başarılarla iftihar kaynağımız olan tüm girişimcilerimize teşekkür ediyorum. İnsanlık olarak covid-19 salgınıyla başlayan, ardından Rusya Ukrayna gerilimiyle daha da derinleşen sancılı bir süreçten geçiyoruz. Gelişmiş ülkeler dahil birçok ekonominin enflasyondan resesyona, istihdam kayıplarından enerji ve gıda krizine kadar daha önce alışık olmadıkları ciddi sıkıntılarla yüzleştiklerini görüyoruz. Salgın sürecini başarıyla yürüten Türkiye, salgın sonrası ortaya çıkan bu meydan okumaların üstesinden alnının akıyla gelmektedir. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyümeyi esas alan ekonomi modelimizin müspet etkilerine her alanda şahit oluyoruz. Covid-19 salgınının dünya ekonomilerini derinden sarstığı ortamda G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülkelerin başında yer aldık. Geçtiğimiz yıl büyüme oranımız yüzde 11 ve bu yılın da ilk yarısında yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşti. İstihdamda 31 milyon sınırını aşmış bulunuyoruz. İhracatta her an yeni bir rekor kırarak hedeflerimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Ayrıca yatırım hamlelerimizi kesintisiz şekilde sürdürmeye önem veriyoruz. Yerli elektrikli otomobilimiz TOGG’un fabrikasını 29 Ekim’de açarak milletimizin 60 yıllık bir hayalini daha gerçeğe dönüştürdük. Ülkemizin en büyük barajı olan Yusufeli Barajı ve HES'in açılış heyecanını milletçe yaşadık. Hemen her hafta farklı bir ilimizde kamu ve özel sektörümüzün ülkemize kazandırdığı eserleri, fabrika ve üretim tesislerinin açılışını yapıyoruz. Türkiye yüzyılı vizyonumuzun somut projeleri tek tek hayata geçirerek yolumuza devam ediyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa edene kadar durmayacak, mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Genç girişimcilerimizin desteği ve katkısıyla 21’nci asrı Türkiye'nin yüzyılı yapacağımıza yürekten inanıyorum. Girişimcilik ödüllerini almaya hak kazanan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

“Bilginin ve girişimcilik ruhunun paylaşılması en önemli zekattır”

Girişimci gençlere destek olmak için birçok faaliyetin içinde bulunduklarını belirten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, “Girişimciler için en önemli konu kendi ayakları üzerinde durabilecek bir sermaye yapısı oluşturması ve onun sürdürülebilirliğini sağlamasıdır. İnovatif, araştırmacı, atılımcı bir yapıya sahip olması gerekiyor. Fikirlerini ekonomiyle, ticaretle, teknolojiye geliştirmesi gerekiyor. Teknoloji ve girişimcilik bir dengede olmalı. Milyonlarca gencimiz mezun olup iş arayışı içine girerken aslında akıllıca bir cesaretle girişimci olmalarını sağlamamız lazım. Gençlerimiz için yönlendirici çalışmalar içinde olup onların ticaret yapabilecek, girişimcilerini hayata geçirebilecek alanları oluşturmamız gerekiyor. En önemli zekat bilginin ve girişimcilik ruhunun paylaşılmasıdır. Gençlerimizin girişimciliğe teşviki için bu önemli programı hayata geçiren GİV ve TÜGVA’ya çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Türkiye’de fikirlerin önü açılıyor ve destekleniyor”

Fikirlerin ordulardan daha güçlü olduğunu vurgulayan AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, “Gerçekten bir fikir bir savaşın kaderini değiştirir. İçinde yaşadığımız İstanbul, fetih aşamasındayken bir fikrin bir savaşın kaderini ve çağları nasıl değiştirdiğinin göstergesidir. Düşünenler, düşündüklerini icraata dönüştürenler kazanıyor ve var oluyor. Yaşadığımız bugünkü gerçek budur. Ülkemizde artık fikrin düşüncenin girişimin kıymeti var. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde her türlü fikrin düşüncenin önü açılıyor. Bu program da bunun bir göstergesidir. Binlerce programla her türlü fikir desteklenmeye devam ediyor. Bugün geldiğimiz noktada tüm milletimizi onurlandıracak ve gururlandıracak düzeydeyiz. Bugün sadece savunma sanayimize üretim yapan 3 bine yakın firmamız var.  Artık dışarıdan satın alma yoluna giden bir ülke değil üreten bir ülkeyiz. Bugün 20 yıl önce 60-70 olan üniversite sayımızı 250’lere çıkardık. Vakıflarımızın ve sivil toplum örgütlerimizin bana göre yapması gereken en kıymetli şey rehberliktir. Örgütlerimizin yapması gereken şey gençlerimizi girişimcilik konusunda nasıl yapmalı ne yapmalı gibi rehberlik etmeliler. Ben inanmanın bir işi başarmanın yarısı olduğuna inanıyorum. Çalışan dünyanın neresinde olursa olsun kazanır” şeklinde ifade etti.

“Ülkemizde girişimcilik ekosistemi büyüyor”

Türkiye Girişimci Buluşması’nda her yıl yeni fikirlerle, Türk ekonomisine değer katacak girişimlerle tanışmaktan heyecan duyduğunu belirten AK Parti MKYK Üyesi ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, şöyle konuştu: “Dünyanın yeni girişimcilere ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz. İklim krizinden gıda güvenliğine covid-19’dan sonra ekonomik zincirin bozulduğu yeni bir dönemdeyiz. Geleceğe güvenle bakan bir ülke olarak bölgesine ve dünyaya yeni fikirlerle liderlik ediyoruz. Girişimciliğin en kapsamlı örneklerini tarihimizde de bulabiliriz. Bunu gelecekle buluşturacak ruhu hep birlikte inşa etmeliyiz. İnsanlığın yaşantısına yeni açılımlar geliştiriyoruz. Güçlü ahlaki prensiplerin yer aldığı fetih ruhundan ilham alan fikirlerle ülkemizde girişimcilik ekosistemi giderek büyüyor. Türkiye’nin yüzyılını girişimci gençlerle inşa edeceğiz.”

“Beyoğlu Uydu Kulukça Merkezi’nde gençlerimiz geleceğin Türkiye’sine katkı sunacak”

Teknofest gençliğinin girişimci ruhlarıyla Türkiye 100 yılını inşa edeceklerini söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Haydar Yıldız, “Girişimcilerin en önemli özelliği cesaretidir.  Gençler bugün yeni gelişmeleri yakından takip ediyor, dünyaya meydan okuyorlar. Gençler bugün yeni gelişmeleri yakından takip ediyor, teknolojinin her alanında dünyaya meydan okuyacak seviyede bulunuyorlar. Gençlerimiz Türkiye’nin yüzyılını girişimciliğin kendine has yorumuyla, bizi biz yapan değerlerle inşa edecekler. Bu yüzyıl verimliliğe, kalkınmaya, dijitale, sürdürülebilirliğe ve adalete dayanan bir yüzyıl olacak. Cesaretlerinden dolayı tüm girişimci gençlerimizi tebrik ediyoruz. Beyoğlu Belediyesi olarak Boğaziçi Ünivertesi, İTÜ, ODTÜ ve İstanbul Teknopark iş birliğinde ilk Uydu Kuluçka Merkezi’ni bir ay içinde 2023’te açacağız. Burada da gençlerimiz geleceğin Türkiye’sine katkı sunacaklar” dedi.

“Ülkemizi kalkındıracak, katma değer üreten, başarılı gençler yetişmesi için çalışacağız”

Türkiye Gençlik Vakfı olarak 81 il 571 ilçede, ortaokul öğrencisinden çalışan gençliğe kadar birçok kesime dokunduklarını belirten Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Başkanı İbrahim Beşinci, yaz okulundan kitap kurduna, yurt konaklama imkanlarından icathane atölyelerine kadar gençler için imkanlar oluşturduklarını ve yeni projeler üretmeye devam edeceklerini söyledi. Beşinci, “Teknofest kuşağı olarak zamanın ruhuna uyumlu ilim fen ve teknolojide en üst düzeyi hedefledik. Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) işbirliğiyle düzenlediğimiz Türkiye Girişimci Buluşması ile de girişimci gençlerin bilgilendirilmesi, fikir ve ürünlerinin ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirilmesi, projeler arasında sinerji ve etkileşim oluşturulması, tecrübe paylaşımı ile birlikte üniversite, sanayi ve kamu işbirliklerinin geliştirilmesini hedefliyoruz. Ülkemiz özellikle son yıllarda çok değişti ve gelişti. İnovatif düşüncelere sahip gençlerimiz artık girişim sermayesi de bulabiliyor, finansman kaynaklarını da devletimiz oluşturabiliyor. Bu bağlamda genç girişimci arkadaşlarımız TÜBİTAK desteklerinden, KOSGEB girişimcilik desteklerinden, Ticaret Bakanlığımızın desteklerinden ve teşviklerinden yararlanabilmekteler. Teknofest kuşağı olarak bizler de ülkemizi kalkındıracak, donanımlı, araştıran, katma değer üreten, başarılı, ahlaklı ve erdemli gençler yetişmesini istiyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Gençlerimiz iş aramasın kendi işini kursun istiyoruz”

Türkiye’nin bugün altyapılarını tamamlamış, tüm problemlerini çözmüş bir ülke haline geldiğini söyleyen Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı Mehmet Koç, “Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde yeni bir Türkiye yüzyılına giriyoruz. Dünyada bizim sahip olduğumuz coğrafyaya ve teknolojiye sahip başka bir ülke bulunmuyor. GİV olarak uzun yıllardır gençlere mezun olduğunuzda iş aramayın, işi kurun diyoruz. Bir girişimci bir şehri bir ülkeyi değiştirebilir. Gençlere şubelerimiz aracılığıyla, gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle girişimcilik konusunda yol gösteriyoruz. Girişimci gençlere modern ekonomi modeline sahip, pazara, çevreye, muhasebe sitemine, insan kaynaklarına uyumlu yöntemler öğretiyoruz. Girişimciliğin dünya çapında ve bizim sistemimizde değerlerini beraber geliştirmek istiyoruz. Dünya gelişiyor ve değişiyor. Egemenlik savaşı coğrafyalardan uzaya çıkıyor. Örneğin eğer biz bugün uzayda yer almazsak bundan kırk sene sonra pişman olacağız. Şu an teknoloji, finans, uzay savaşı var. Girişimcilikte en yeni konu ise uzay madenciliği. Geriye dönüp baktığımızda keşke dememek için sayın Cumhurbaşkanımızın bu ülkeye kazandırdığı kabiliyetleri kullanmamız gerekiyor. Bunun yolu da girişimcilikten geçiyor” dedi.

Girişimciliğin ikinci kurallarından bahseden Koç, “Girişimci olarak gelişmek önemlidir. Diyoruz ki ‘fikirde girişime’. Fikriniz varsa Allah size o fikirde yardım eder. GİV olarak binlerce kişiye girişimcilikte eğitim verdik ve projelerini değerlendirdik. Girişimciliğin ikinci kuralı mottoları oluşturuyoruz. Bunlardan en önemlilerini herkesten daha çok çalışmak, misafirperverlik, fırsatları kaçırmama, azimli ve kararlı olmak, network oluşturmak, bilmediğin işi yapmak ve kınamalardan korkmamak şeklinde sıralayabiliriz. Borçlanmaktan korkmamakta ikinci kurallarımız arasında yer alıyor. Devletimiz ve KOSGEB bu konuda iyi bir projeleri olanlara kaynak sağlıyor.  Türkiye’de girişimcilerin daha rahat fonlanabilmesi için bankacılık sisteminde girişimciler için araya bir birim gerekiyor. Bu yüzden Katılım Yatırım Bankası kurulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda girişimlerimize başlayacağız” açıklamalarında bulundu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu