USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'de bir İlk: Canon'dan görme engellilere özel sanat projesi

Canon, 'Görülmeyen Dünya' sergisiyle görme engelli bireylerin de sanatın keyfini çıkarabilmesi için Türkiye'de farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

Türkiye'de bir İlk: Canon'dan görme engellilere özel sanat projesi
10-10-2024 16:43
Google News

Görüntüleme ÖZETİ| teknolojileri lideri Canon, dünya çapında milyonlarca insanın görme engeli veya görme sorunu nedeniyle sınırlı kaldığı bir dünyaya yeni bir bakış açısı getiren “Görülmeyen Dünya” sergisini Türkiye’de ilk kez Türkiye Görme Engelliler Derneği iş birliği ile hayata geçiriyor. Bu benzersiz proje, fotoğraf sanatını herkes için erişilebilir kılmanın yanı sıra toplumda empati ve farkındalığı artırmayı hedefleyen etkileyici bir deneyim sunuyor.

Dünya üzerinde 40 milyon görme engelli ve 250 milyon görme sorunu yaşayan insan bulunuyor. Görüntülerin ve görsel hikâye anlatıcılığının dönüştürücü gücüne inanan Canon ise “Görülmeyen Dünya” (World Unseen) projesiyle görmenin yalnızca gözlerle değil, kalple ve ruhla da mümkün olduğunu kanıtlıyor. 

Görülmeyen Dünya (World Unseen) adını verdiğini fotoğraf sergisiyle Canon, görme engeli veya kısıtı olan bireylerin fotoğrafı ve sanatı görme deneyiminin ötesine taşıyarak dokunma ve işitme gibi duyularıyla deneyimlemelerini sağlıyor.

Aynı zamanda bu eşsiz sergi; görme engeli bulunmayan kişileri de sıradan bakış açılarının ötesine geçmeye, dünyayı ve sanatı daha önce hiç hissetmedikleri bir şekilde görme engeli yaşayan bireylerin gözünden deneyimlemeye davet ediyor.

SANAT VE TEKNOLOJİNİN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ

Canon’un “ortak fayda için birlikte çalışmak ve yaşamak” anlamına gelen Kyosei felsefesinin özünü yansıtan Görülmeyen Dünya (World Unseen) projesi; dünyaca ünlü fotoğrafçıların, ödüllü foto muhabirlerin ve Canon marka elçilerinin çektiği fotoğraflara ev sahipliği yapıyor.

Tüm bu birbirinden farklı hikayelere sahne olan fotoğraflar, Canon’un PRISMAelevate XL yazılımı ve Arizona yazıcı serisi aracılığıyla Braille, dokunsal ve kabartmalı baskı haline getiriliyor.

Böylece her bir fotoğrafın anlattığı hikâyeye ziyaretçilerin ortak olması sağlanıyor. Ayrıca sergi alanında her bir fotoğrafın hikayesi sesli anlatımlarla hayat buluyor; dokunsal baskılarla ziyaretçilerin parmak uçlarına işleniyor.

DÜNYAYI FARKLI BİR PERSPEKTİFTEN GÖRMEYE CESARET ET

“Görülmeyen Dünya” (World Unseen) projesi, görme engeli olmayan bireylere de dünyayı farklı bir perspektiften görme fırsatı sunuyor.

Görme kısıtı olmayan ziyaretçiler, sergi alanındaki görsel bozukluk simülasyonları ve farklı duyusal deneyimlerle günlük hayatta görme engelli bireylerin karşılaştıkları zorlukları daha yakından hissediyor.

Bu benzersiz deneyim, katılımcılara empati duygusunu ve başkalarının dünyasına dokunmanın gücünü hissettiriyor.

GÖRÜLMEYEN DÜNYA (WORLD UNSEEN) TÜRKİYE’DE KEŞFEDILIYOR

Nisan ayı başında Londra’da ilki gerçekleştirilen sergi, bu yıl Ekim ayında da ilk kez Türkiye’de Türkiye Görme Engelliler Derneği iş birliği ile gerçekleştirilecek. Kısmi ve tam görme engelli bireylerin deneyimleri göz önünde bulundurularak tasarlanan sergide, aralarında ödüllü Güney Afrikalı foto muhabiri Brent Stirton, ünlü Brezilyalı Foto Muhabiri Sebastião Salgado, Nijeryalı foto muhabiri Yagazie Emezi, spor fotoğrafçısı Samo Vidic, moda fotoğrafçısı Heidi Rondak ve Pulitzer ödüllü foto muhabiri Muhammed Muheisen'in de bulunduğu dünyaca ünlü fotoğrafçılar tarafından çekilen bir dizi fotoğraf yer alacak.  
Son Kuzey Beyaz Gergedanı 'Sudan'ın kaçak avcılara karşı korunurken çekilen ikonik fotoğrafı, para atlet Darko Duric'i tek koluyla suda yarışırken gösteren çarpıcı görüntüsü, bir Beluga balinası ile balıkçı arasındaki beklenmedik dostluğun hikayesi ve çok daha fazlası 12-20 Ekim tarihleri arasında Vizyon 360 Beykoz’da “Görülmeyen Dünya” (World Unseen) projesi kapsamında ücretsiz olarak sergilenecek. 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Prime İndirimlerinde Her Kategorinin İndirimli Ürünleri
Prime İndirimlerinde Her Kategorinin İndirimli Ürünleri

Amazon Prime Alışveriş Festivali 8 Ekim’de başlamıştı. Biz de bu fırsatlar kapsamında her kategorinin indirimlerini derledik.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu