USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye CDS priminin kredi notlarındaki değişimle ilişkisi

Ekonomi - Moody’s Türkiye’nin kredi notunu iki basamak birden yükseltti. Gözler Türkiye’nin kredi risk primine çevrildi. Geçmişteki CDS ve not değişimleri net görüldü.

Türkiye CDS priminin kredi notlarındaki değişimle ilişkisi
20-07-2024 13:27
Google News

Kredi ÖZETİ| derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B3’ten B1’e yükseltti. Fitch ve S&P’nin ardından gelen not artırımı sonrasında Türkiye’nin kredi notu halen “yatırım yapılabilir” seviyenin 4 basamak altında bulunurken, görünümün “pozitif” olması umutları koruyor.

Not artırımı sonrası gözler, Türkiye’nin kredi risk primi ya da kredi temerrüt takası (CDS) olan kredinin geri ödenmeme riski ve sigorta için kullanılan göstergeye çevrildi.

CDS DEĞİŞİMİ VE KREDİ NOTLARI

2023 yılında ekonomide yeniden ortodoks politikalara dönülmesi sonrasında gerileyen CDS’lerde not artırımlarının etkisi incelendi.

Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin hazırladığı grafikte, 2001 yılı başından bu yana kredi notları ve kredi risk primlerinin karşılaştırması ilişkiyi ortaya koydu.

2000’lerin başında yüksek olan CDS’lerde Türkiye’nin kredi notunun günümüzdeki seviyelerde olduğu görüldü.

100 PUANIN ALTINA DÜŞTÜĞÜ ZAMANLAR OLDU

2004 sonrasında başlayan kredi notu artırımlarının hemen öncesinde risk priminin hızla gerilediği görülürken, Türkiye’nin kredi notunun “yatırım yapılabilir” seviyede olduğu dönemlerde 300 seviyesinin altında olduğu hatta 100’ün altına sarktığı dönemler de görüldü.

CDS YÜKSELİRKEN KREDİ NOTLARINDA DA İNDİRİM GELDİ

2018 sonrasında kredi notlarında indirimlerin geldiği süreçte risk priminde de yükseliş görüldü.

2022 sonlarında ekonomik göstergelerdeki bozulmanın da yoğun olduğu süreçte CDS seviyesinin 900’e yaklaştığı izlenirken, 2023 yılında ekonomi politikalarındaki değişimlerle CDS’lerin hızla gerilediği de dikkat çekiyor.

300 seviyesinin altına gerileyen CDS, kredi notlarında da artışı ve pozitif görünümü geri getirdi.

İşte, Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma ve Uygulama Merkezi’den Efe Gülkan'ın hazırladığı grafik:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Vites Değiştirirken Bir Sorun Olmasının 5 Olası Nedeni
Vites Değiştirirken Bir Sorun Olmasının 5 Olası Nedeni

Bazen arabamıza biner, motoru çalıştırır ve keyifle yola çıkmaya hazırlanırız. Ancak vites koluna dokunduğumuzda işler yolunda gitmez. Vites geçişlerinde bir sertlik, zorlama ya da alışık olmadığımız bir direnç hissederiz.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu