USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Türkiye bir taşla iki kuş vurdu: Gizli hazineler bulundu ihracat başladı

Ekonomi - Milli Enerji Ve Maden Politikası ile atılım yapan Türkiye, jeostratejik konumu ve enerji hatları enerji merkezine dönüşüyor. Daha önce Yunanistan, Bulgaristan ve Macaristan'a gaz ihraç eden Türkiye, Romanya'ya da gaz ihraç edecek.

Türkiye bir taşla iki kuş vurdu: Gizli hazineler bulundu ihracat başladı
28-09-2023 15:38
Google News

Haber7 ÖZETİ| / Fuat Öner

Günümüzün modern dünyasında tüm ülkelerin ekonomileri enerjiye bağlı; özellikle de Türkiye gibi hızla büyüyerek üretimi, istihdamı ve ihracatını artıran bir ülke için.

Ancak enerji ihtiyacını yerli kaynaklarıyla karşılayamayan Türkiye, her yıl arz güvenliğini sağlamak için enerji ithal ediyor. Türkiye’de 1985’lerden bugüne toplam ithalat miktarının büyük bir bölümü enerji ithalatından kaynaklanıyor. 

Elbette satın alma gücü her zaman arz güvenliğini sağlayamaz. Enerjide savunma sanayii sektöründe olduğu gibi ambargo kozu olarak kullanılabiliyor.

Tüm bu riskleri ortadan kaldırmak isteyen Türkiye 'Milli Enerji Ve Maden Politikası'nı devreye sokarak sessizce bağımsızlık ateşini yakacak bir süreç başlattı.

"Türkiye'nin başlattığı bu çalışma enerjide dışa bağımsızlığı azaltırken Türkiye'yi doğal bir enerji merkezine dönüştürüyor. Bu alanda Türkiye'nin enerji ihracatları Türkiye'nin iddiası taçlandırıyor. "

Türkiye bu süreçte yerli olarak kullanılabilecek ve çıkarılabilecek tüm potansiyel enerji kaynakları için dünyada eşi benzeri görülmemiş bir çalışma gerçekleştirdi.

Fatih, Yavuz, Kanunu, Abdulhamid Han, Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis'ten oluşan dev bir sismik arama ve sondaj filosu; Akkuyu Nükleer Santralinin inşası; Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının ve panel üretimi yapan fabrikaların devreye alınması; Avrupa'nın en büyüğü olan Silivri ve Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama tesisleri ve yüzer LNG gemileri; Lityum fabrikası ve Eti Maden Bor Karbür fabrikası ve dünyanın en büyük 5. barajı olan 558 Megavat kurulu güce sahip Yusufeli bunlardan sadece birkaçı...

HEM EKONOMİ KAZANDI HEM ATEŞ HARLANDI

‘Her arayan bulamaz ama bulanlar daima arayanlardır’ sözüyle yola çıkan Türkiye, topraklarında saklı gizli hazineleri bir bir gün yüzüne çıkararak hem ekonomiye kazandırdı hem de bağımsızlık ateşini harladı.

'-YOK' DENİLEN HAZİNELER BULUNDU

Haritaları tekrar önüne koyan Türkiye; yıllarca Türkiye'nin çeşitli illerinde yabancı firmalar tarafından arama çalışmaları yapılmış ve '-Burada bir şey yok' denerek atıl bırakılmış alanları tekrar tekrar taradı. Buna en önemli örneklerden biri olarak 1950'li yıllarda Fransızların 'Burada bir şey yok' dediği Eskişehir'in Beylikova ilçesinde bulunan dünyanın en büyük ikinci Nadir Toprak Elementi (NTE) rezervi gösterilebilir.

("Gabar'da bir akşamüstü..." Kaynak: TPAO)

ENERJİYİ KENDİ ARAYIP BULAN TÜRKİYE

Bu süreçte Türkiye;
Karadeniz'de piyasa değeri 1 trilyon doları aşan 710 milyar metreküp doğal gaz
Adana'da 800 milyon dolarlık petrol rezervi
Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasiteli petrol rezervi
Elektrik kurulu gücü 105 bin megavatı aştı
Rüzgar enerjisinde kurulu güç 11 bin 400 megavatı aştı
Güneş enerjisi kurulu gücü ise 9 bin 820 MW’a ulaştı.


(3 bin megawatt güce sahip Dünyanın en büyük güneş tarlası Konya'da kuruluyor)

TÜRKİYE ADIM ADIM ENERJİ MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR

Enerji de yerli ve milli üretim hamlesini Türkiye'nin jeostratejik konumu ile güçlendiren Türkiye sahip olduğu 7 adet uluslararası doğal gaz boru hattı, 2 adet LNG tesisi, 3 adet Fsru Gemisi ve 2 yer altı doğal gaz depolama tesisi kapasitesi ile adım adım bir enerji merkezine dönüşmeye başladı.

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası başlayan enerji krizi Türkiye'nin bu iddiasını güçlendirirken Rusya'dan Trakya'da bir enerji merkezi kurulması yönünde teklif geldi.

-Rusya-Türkiye Doğal Gaz Hattı
-TürkAkım Boru Hattı
-Mavi Akım
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP)
-Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı
-Doğu Anadolu Doğal Gaz ana İletim Hattı
-Türkiye-Yunanistan Doğal Gaz Enterkoneksiyonu
-Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı (Temeli 25 Eylül 2023'te atıldı)

-Saros FSRU
-İzmir Etki Liman FSRU
-Dörtyol FSRU Terminali

-Marmara Ereğlisi LNG Terminali
-EgeGaz LNG Terminali

-Silivri Yer Altı Doğal gaz Depolama Tesisi
-Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Tesisi


Türkiye doğalgaz boru hattı haritası (Kaynak: BOTAŞ,AA)

ENERJİ HAMLESİ İHRACATLA TAÇLANDI

Doğal gaz ihracatçısı konuma gelen Türkiye ilk ihracatı Yunanistan'a gerçekleştirdi. 

Ocak 2023'te Türkiye yeni bir anlaşmaya imza atarak Bulgaristan'a doğal gaz ihracına başladı. Anlaşmaya göre Türkiye, Bulgaristan'a 13 yıl süreli olmak üzere yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz satışı gerçekleştirilecek.

Bulgaristan'a yapılan bu anlaşmayı Macaristan'a yapılan doğal gaz ihracatı takip etti. Macaristan ile yapılan anlaşmanın bir diğer önemi ise Türkiye bu anlaşma ile ilk kez sınır komşusu olmayan bir ülkeye doğal gaz ihracat anlaşması imzalamış oldu.

Son olarak Türkiye, Eylül 2023'te Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğal gaz ihraç etmek üzere anlaşmaya vardı.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Diablo 4 Kısa Süreliğine Ücretsiz Oldu
Diablo 4 Kısa Süreliğine Ücretsiz Oldu

Diablo 4, PC tarafında Battle.net'e özel kısa süreliğine ücretsiz oldu ve aynı zamanda indirimli fiyatla satışta.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu