Türkiye'de ÖZETİ| yıllardır devam eden bir fiber internet tartışması var. Öyle ki Turkcell ve Vodafone gibi şirketler, kendi fiber altyapılarını kurmak istiyorlar. Böylelikle Türk Telekom'un fiber altyapısı için kira ödenmesi gerekmeyecekti. Çünkü kira bedelleri yüksekti ve şirketlere göre maliyet, 4 katına çıkıyordu. Hatta bundan 7 yıl önce Turkcell, Vodafone, Türksat ve Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) bir araya gelerek, tüm şirketlerin ortak olacağı bir yapının oluşturulmasını istediler. Böylelikle kazı çalışmaları ortak yapılacak, Türk Telekom'la birlikte diğer şirketler de kendi fiber altyapılarını oluşturabileceklerdi. Ancak kazı çalışmalarıyla ilgili hiçbir sorun yaşamayan Türk Telekom, bu talebi geri çevirmişti. Şirket, kendi altyapısını diğer internet servis sağlayıcılara kiralamak istiyordu.
Konuyla ilgili yeni açıklamalarda bulunan Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, bir kez daha ortak altyapı işine yanaşmadı. 1,5 milyar dolarlık harcama yapılması durumunda Türkiye'nin fiber altyapı sorununun çözüleceğini söyleyen Önal, diğer şirketlerin mükerrer kazı çalışması yapmak istedikleri için sorunlar yaşadığını ileri sürdü. 2022 ilk çeyrek sonunda 372 bin kilometrelik fiber altyapı oluşturulduğunu söyleyen Ümit Önal, bu altyapıyı büyütmek için her türlü iş birliğine hazır olduklarını belirtti.
Ümit Önal'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
Bugünün maliyetleriyle ‘4 kat daha fazla’ demek, birazcık gerçeklikten kopmak demek. Beyanların amacı; ‘Kendim kazmak istiyorum, mükerrer yatırım istiyorum. Ne kadar fiili kazı yaparsam yanıma kar’ diye düşünmek. Türkiye’nin yüzde 92’sinin sokağına kadar fiber götürdük. Fiber ağı 3 yılda yüzde 22,3 büyüterek 2022 ilk çeyrek sonunda 372 bin kilometreye çıkardık. Uluslararası standartlardaki eve-binaya kadar diyebileceÄŸimiz (FTTH/B) kapsamasında ise 9 milyona ulaÅŸtık. 5G’nin ana taşıyıcısı fiber. 5G baz istasyonlarının kurulacağı lokasyonlarda oluÅŸacak fiber gereksinimini karşılayabilecek durumdayız. GSMA tarafından yapılan çalışmalar da fiber omurganın 5G’deki kullanım oranının 2027’de yüzde 42 seviyelerinde olacak. Bizim, ÅŸu anda fibere baÄŸlı LTE baz istasyonu oranımız halihazırda yüzde 43’lerde.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER