Türkiye’de doğup büyümüş ve dünyaya açılmış pek çok marka, ismini kurucu veya kurucularından alıyor. Ancak bu kısaltmalar birçoğumuz için yanıltıcı olabiliyor ve hatta bu markaların yabancı kaynaklı olduklarını düşünebiliyoruz.
Kimi zaman ise marka isimlerine kendimizce anlamlar yüklüyor, gerçeği yansıtmayan açılımlar yakıştırıyoruz.
Örneğin YKM’de olduğu gibi...
Bir dönem çeşit çeşit yakıştırmaların yapıldığı YKM’nin açılımı aslında ‘Yeni Karamürsel Mağazaları’ ancak pek çok insan bu açılımı bir türlü kabullenebilmiş değil.
Yine bir türlü oturtamadığımız bir açılım da Mado’dan.
Arkadaşlarınızla dışarıda oturup keyifli vakit geçirmek istediğinizde Mado, en iyi tercihlerinizden biri olabilir. Nitekim Mado’nun açılımının ‘Maraş Dondurmacısı’ olduğunu bilmeyen bir arkadaşınız varsa da bu bilgiyle küçük bir hava atabilirsiniz.
İsim benzerliği nedeniyle Mado’yla karıştırılan bir başka markaya geçiyoruz: Mudo.
Mudo, ismini kurucu ortakları Mustafa Taviloğlu ve Doğan Gürün’ün isimlerinin ilk iki harflerinden alıyor.
Akbank’ın isim hikayesi de epey ilginç.
Akbank’ın ismi ‘Adana’da yaşayan Kayserililer’den geliyor. “Ne alaka şimdi?” diyenleriniz için hemen açıklayalım. Akbank’ın kurucuları, Adana’da yaşayan Kayserili iş adamlarından oluşuyordu.
İki ille ilgili büyük bir ortak nokta bulan ortaklar; bu özelliklerini, kurdukları şirketin ismine de taşımaya karar vererek ‘Adana’ ve ‘Kayseri’ illerinin baş harflerini İngilizcede ‘banka’ anlamına gelen ‘bank’ kelimesinin başına eklemişler.
DYO’nun ismini çocukken duyduğunuzda, büyük ihtimalle yabancı bir marka olduğunu düşünmüşsünüzdür.
Ancak DYO ismi, şirketin kurucuları Durmuş Yaşar ve Oğulları’ndan gelmektedir. Durmuş Yaşar, oğullarıyla birlikte uzun yıllar boyunca Yaşar Holding’in yönetiminde yer almıştır.
NTV’yi hepimiz biliyoruz ancak isminin açılımını birçoğumuz bilmiyor.
Cavit Çağlar, kanalı kurarken kızının isminden esinlenmiş ve böylelikle Nergis TV yani tanıdığımız adıyla NTV hayata geçmiş.
Mobilya sektörünün öncülerinden Alfemo ne kadar da yabancı bir marka gibi duruyor değil mi?
Ancak Alfemo ‘Ali Feyzullah Mobilya’ kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulmuş.
İsmini kurucusundan alan bir diğer markaya geçiyoruz: DİMES.
Kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in soyadını verdiği ‘Diren Meyve Suları’ günümüzde DİMES olarak büyük bir ün salmış durumda.
Bunu neredeyse hepimiz biliyoruz fakat ENKA’nın açılımını yeniden hatırlayalım.
Kurucuları Şarık Tara ve Sadi Gülçelik, enişte ve kayınbiraderdir. İkilinin birlikte kurduğu ENKA da bu sebeple ‘enişte’ ve ‘kayınbirader’ kelimelerinin birleşiminden oluşturulmuştur.
Uzun bir süre hepimizin yabancı sandığı, hatta Asya merkezli olduğunu düşündüğü Yu-Ma-Tu'ya geldik.
Elektronik sektöründe karışıklıklara sebep olan ve çoğu zaman Japon firması sanılan Yu-Ma-Tu aslında adını Yusuf, Mahmut, Tuncer kardeşlerin ilk hecelerinden alıyor.
Ramsey de aslında yabancı bir marka değil.
Erkek giyimi denince akla gelen ilk markalardan biri olan Ramsey, yabancı bir marka gibi görünse de durum pek de öyle değil. Markanın kurucusu Remzi Gür, İngilizce telaffuzu kendi ismine benzeyen Ramsey'i marka adı olarak benimsemiş.
“Bu kesinlikle yabancı!” diyeceğiniz bir başka marka: Osse.
Gözlük sektörünün öncülerinden Osse, sanılanın aksine bir Türk markası. Hatta ismi de kurucu ortakları Osman ve Sezai’nin ilk hecelerinden gelmektedir.
Rodimood'un isminde de kurucularına yer verilmiş.
Yabancı bir marka gibi görünse de RodiMood aslında Türk giyim markası. RodiMood'un ismindeki Rodi kelimesi ise 'Ramazanoğulları Dikim İşletmeciliği'nden gelmektedir.
Banvit'in isminin nereden geldiğini de yeniden hatırlayalım...
Markanın isim açılımı 'Bandırma Vitaminli Yem Sanayi' şirketin kurulduğu yeri ve kuruluş amacını açıkça belli ediyor.
Oldukça esprili bir hikayesi olan bir markaya geçiyoruz: Happy Moon's.
Restoranın sahibi olan Hüseyin Aymutlu, soyadının kabaca İngilizceye çevrilmiş halini marka adı olarak kullanmayı tercih etmiş.
Beymen'in isminin nereden geldiğini tahmin etmek epey kolay.
Beymen, kurulduğu ilk yıllarda yalnızca erkekler için kıyafetler üretiyordu. Hitap ettiği müşteri kitlesinin erkekler olması sebebiyle de 'Bey' kelimesi ve markanın globalde de akılda kalması için 'Men' kelimesi birleştirilerek marka adı oluşturulmuş.
Editor : Şerif SENCER