Küreselleşme ÖZETİ| ile dünyanın küresel bir köy haline geldiğini ve günümüzde birçok farklı kültür ile geçmişe kıyasla çok daha fazla etkileşime girdiğimizi söylemek yanlış olmayacaktır.
Sosyolog Geert Hofstede tam da bu sebeple, kültürel çeşitliliğin fazla olduğu ortamlarda kültürün iş ortamındaki etkisini tespit etmek adına IBM çalışanları üzerinde bir çalışma yaptı. Yapmış olduğu çalışma ile kültürel boyutlar teorisini ortaya atan Hofstede’in çalışması 76 ülkeyi kapsıyor ve 2001 yılından bu yana düzenli olarak güncelleniyor.
Hofstede’e göre kültürlerin nitelikleri 6 temel boyutta inceleniyor.
Bu boyutlar, güç mesafesi, bireyselcilik/kolektivizm, maskülenite/feminite, belirsizlikten kaçınma, uzun/kısa vadeye odaklılık ve kısıtlama/hoşgörü olarak nitelendirilmekte.
Teoride, her bir kültür bahsedilen boyutlar açısından 0 ile 100 arasında puanlandırılıyor ve aldığı puana bağlı olarak o kültürün hangi sınıfa dahil olduğu bulunuyor. Örneğin maskülenite/feminite boyutunda 50’den yüksek puan alan kültürler maskülen, 50’den düşük puan alan kültürler ise feminen olarak nitelendiriliyor.
Biz bu içerikte teorinin detaylarından ziyade, teoriye göre Türk kültürünün değerlendirmesini ele alacağız. Hofstede’in teorisini detaylı incelemek isterseniz aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz.
Editor : Şerif SENCER