Türk ÖZETİ| ihracatçısı, 2024'te toplam 402 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatı için yol haritasını oluşturdu. İhracatçılar, yeni yılda ağırlıklı olarak ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük pazarlara odaklanacak.
Haber7'ye açıklamalarda bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta pazar sayısını artırmak ve tüm sektörlerin ihracat oranını artırmasının öncelikli hedefleri olduğunun altını çizdi. 2024'te aynı zamanda deprem bölgesindeki işletmelerin yeniden tam kapasite üretime katılması için çalışacaklarını vurguladı. Gültepe ayrıca fahiş fiyatlar noktasında uyarılarda bulundu.
Ä°HRACATTA 2024 HEDEFÄ°: 402 MÄ°LYAR DOLAR
"2024'te Hedef 402 milyar dolar ama üzerine çıkmak için çok çalışacağız" diyen Gültepe, 2028'deki 575 milyar dolar ihracat hedefi için 2024 ve sonrasında gösterilecek performansın çok önemli olduğunun altını çizdi. "120 bine yaklaşan ihracatçı ekibi ile beraber hedeflerimize başarıyla ulaşacağız" dedi. 2024'te ihracatta pazar sayısını artıracaklarının vurgulayan Gültepe, 2023'te 200'ün üzerinde alım heyeti ve ticari heyet oluşturduklarını, bunun Türkiye'de şimdiye kadar ki en yüksek rakam olduğunu belirtti. Gültepe, "Ortaya koyduğumuz yeni model ile tamamlayıcı sektörlerle de heyetler kuracağız. Birbirini tamamlayacak sektörlerin bir araya gelmesi ihracatı artıracak önemli bir faktör" diye konuştu. 2024'te TİM olarak ABD'ye 5, Çin'e 3 ve Hindistan'a 2 kez ziyaret yapacaklarını ifade eden Gültepe, "Bizim hedefimiz yapacağımız işbirlikleri ile Türkiye'yi dünyaya tanıtmak" dedi.
"DEPREM BÖLGESİNDE ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ"
Deprem felaketi sonrası bölgede ihracatın üç ay durduğunu hatırlan Gültepe, depremden etkilenen illerde yavaş yavaş toparlanmanın başladığını belirtti. Özellikle işgücünün artırılması halinde deprem bölgesinin daha hızlı toparlanacağını ifade eden Gültepe, "Üretimin devam edebilmesi için TİM olarak bölgede inşa ettiğimiz konteynerkentleri sanayi bölgelerine yakın yerlere yaptık" dedi. Bölgenin canlanması için kalıcı konutların önemine dikkat çekti.
Tarım, tekstil, hazır giyim ve çelik sektörlerinin hızlı toparlanacağını beklediğini vurgulayan Gültepe, 2024'ün ikinci yarısı itibariyle bölgede üretimin yeniden hareketlenebileceğini vurguladı.
TÄ°M BAÅžKANI'NDAN FAHÄ°Åž FÄ°YAT UYARISI
Ekonomi yönetiminin uyguladığı politikaları da değerlendiren Gültepe, Türkiye'de politika faizinin yüzde 42,5'a çıktığını ancak ihracatçı için faizlerin yüzde 25 olarak uygulandığını belirtti. "Bunun için ekonomi yönetimimize çok teşekkür ediyoruz" dedi. Toplumun tüm kesimleriyle enflasyonla mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Gültepe, fahiş fiyat uyarısında bulundu. Türkiye'de üreticilerin ve satış yapanların fiyatlandırma noktasında çok hassas olması gerektiğini vurgulayan Gültepe, fırsatçılık yapılmaması gerektiği noktasında çağrıda bulundu.
Gültepe, "Fırsatçılara imkan vermemeliyiz, ücret artışları da belli oldu, fiyat artışlarını durdurmalıyız. Ülke hepimizin bende olsun komşuda olmasın düşüncesiyle Türkiye'yi daha ileri taşıyamayız" diye konuştu.
Editor : Åžerif SENCER