Kültür ÖZETİ| ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile de kan bağı bulunan Atlasglobal, yaşadığı sorunlar ile 30’a yakın batan hava yolu şirketinden biriydi.
Peki Atlasglobal’in kuruluşundan batışına kadar uzanan hikâyesinde ters giden neydi? İflas nedenlerini bilmeyenler için karakutuyu açıyoruz.
Atlasglobal, 2001 yılından beri hizmet veriyordu.
Atlasjet ismi ile 14 Mart 2001 tarihinde Öger Holding AŞ tarafından kurulan şirket, 1 Haziran 2001’de ilk defa gökyüzüne çıktı. Kısa sürede filolarına yeni uçaklar ekleyen Atlasglobal, 2004 yılında yapılanmaya girdi.
Bu yenilik ile iç ve dış hatlarda hem tarifeli hem tarifesiz seferlerle yolcu ve yük taşımacılığı yapmak için ruhsatlandırılan Atlasglobal, aynı yılın temmuz ayında iç hatlara tarifeli olarak uçmaya başlamıştı.
IATA üyesi, IOSA tescilli Atlasglobal, tarifeli hava yolu şirketi olma yolunda gittikçe büyümüştü ve sefer sayılarını yüzde 80’lere çıkarmıştı.
Hisseler devredildi, isim deÄŸiÅŸti.
2006’da Öger Grubu’nun Atlasglobal’deki yüzde 45’lik hissesi Etsgroup tarafından alındı ve yönetim kurulunun başına da T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ikiz kardeşi Murat Ersoy getirildi.
Ayrıca Etsgroup, 2006’da hava yolu şirketinin geri kalan hisselerinin de sahibi oldu. 2015 yılında ise kurumsal kimlik yenilemesi ile Atlasjet, Atlasglobal oldu.
Gerek kendi içlerindeki gerekse turizmdeki sıkıntılar, Atlasglobal’in sonunu hazırladı.
Pandeminin yanı sıra o dönemde turizm sektöründe terör tehdidi olması ve Türkiye’ye yönelik seyahat uyarıları da şirketi sıkıntıya soktu. Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi aslında Atlasglobal’in yanı sıra diğer hava yolu şirketlerini de etkilemişti.
Turizmdeki fon ihtiyacı, artan maliyetlere karşı uçak biletlerinde sınırlı düzeyde artış yapılabilmesi ve hava yolu şirket sayısının giderek artması sebebiyle Atlasglobal’in yabancı fonlarla görüşme yaptığı iddialarını getirdi.
2007 yılında yaşanan iki olay Atlasglobal’i iyicene zora soktu.
Bunlardan ilki 18 Ağustos’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden İstanbul’a giden uçağın 2 kişi tarafından kaçırılmasıydı. 30 Kasım 2007’de ise Atatürk Havalimanı’ndan Isparta Süleyman Demirel Havalimanı’na inmek isteyen uçağın dağa çarpması oldu. Mürettebat dahil 57 kişi, yaşanan kazada hayatını kaybetti.
Editor : Åžerif SENCER