Azerbaycan ÖZETİ| Milli Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı Milletvekili Ganire Paşayeva kaynağı bilinmeyen hipotonik durum tanısı ile 24 Eylül'de başkent Bakü'de kaldırıldığı hastanede yoğun bakımda kaldıktan sonra 28 Eylül 2023 tarihinde hayatını kaybetmişti.
Paşayeva 8 Mayıs 1992'de Ermenistan güçlerinin Hocalı'da 613 sivili katlederek işgal ettiği ve 2020'de kurtarılan Şuşa'da Türk dünyası adına yaşadığı büyük sevinci paylaşmıştı.
"TÜRKİYE ÇÖKERSE, BU COĞRAFYA ÇÖKER"
Daha önce katıldığı bir yayında Paşayeva "Türkiye'yi zayıflatmak isteyenler farkında ki; Türkiye çökerse bu coğrafya çöker. Bu coğrafyanın arkasında 'Hayır öyle değil ben varım' diyen güç Türkiye'dir. Onun için bunun farkında olmak gerekir. Biz deriz ki; Türkiye'nin ayağına atılan taş bizim başımıza değer. " demişti.
"AÇ KAPINI BU KULUNA YA RABBIM"
Ganire Paşayeva'nın 2015 yılında Şeffaf Oda'da okuduğu o şiir:
Ben varlıkken bir hiçliğe çevrildim
Ben aşk adlı tek heceye çevrildim
Beni atım sana doğru çevrildim
Aç kapını bu kuluna Ya Rabbim.
Nefis adlı o şeytanı terk ettim
Hayat nedir geçte olsa fark ettim
En büyük aşk o senmişsin derkettim
Aç kapını bu kuluna Ya Rabbim.
AB'NİN ÇİRKİNLİĞİNİ YÜZLERİNE SÖYLEMİŞTİ
Azerbeycan Milletvekili Ganire Paşayeva, 2018 yılında Avrupa Konseyi'nde yaptığı konuşmada Avrupa'nın Türkiye'ye yönelik iki yüzlü tavrını vurgulayarak bu tavrın sonlandırılması çağrısında bulunmuştu.
BİZDEN GERİ NE KALACAK?
Paşayeva katıldığı bir televizyon programında "Bizden geri ne kalacak? Bir şey. Biz olmadan geçen birkaç yıl sonra bile bizi hatırlayanlar diyecek ki, 'Adam gibi bir adamdı'" ifadelerini kullanmıştı.
GANİRE PAŞAYEVA KİMDİR?
Ganire Paşayeva, 24 Mart 1975'te Azerbaycan'ın Tovuz şehrinde doğdu.
Azerbaycan Tıp Üniversitesi Pediatri Bölümü ile Bakü Devlet Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü'nden mezun olan Paşayeva, 1998'de televizyonculuğa başladı.
Paşayeva, 2005'te Haydar Aliyev Fonu'nun Halkla İlişkiler Departmanı'nın başına geçti.
Kısa süre sonra 6 Kasım 2005'te yapılan parlamento seçiminde Tovuz Milletvekili seçilen Paşayeva, mecliste çeşitli görevlerde bulundu.
Paşayeva, son olarak Milli Meclisin Kültür Komisyonu Başkanlığını yürütüyordu.
Türkiye'de sayısız etkinliğe katılan, Türk dünyası üzerine çok sayıda yazı ve konuşmaları bulunan Paşayeva, "Türkiye'nin güçlü olmasının Türk dünyasının güçlü olması" anlamına geldiğini savunuyordu.
Bekar olan Paşayeva, İngilizce ve Rusça biliyordu.
Editor : Şerif SENCER