Haber7
Dünya’nın ÖZETİ| en büyük ekonomisi arasında yerini alan Güney Kore’de dün akşam saatlerinde Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol dün YTN kanalında canlı yayına çıkarak ülke genelinde sıkıyönetim ilan etti.
Güney Kore lideri Yoon muhalefetin Kuzey Kore yanlısı olduğu ve devleti korumak için karar aldıklarını belirterek, ‘rejimi devirmeye çalışan devlet karşıtı güçler’ değerlendirmesinde bulunarak ülkeyi özgür ve demokratik bir şekilde yeniden yöneteceklerini açıklamıştı.
PARLAMENTO SIKIYÖNETİM KARARINI KALDIRDI
Sıkıyönetim ilanından sonra ana muhalefet demokrat partisi lideri Lee karar sonrasında yaşananların anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek, "Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek" ifadelerini kullanmıştı.
Güney Kore Parlamentosu sıkıyönetim ilanını 190 oy ile kaldırarak geçersiz kılmasının ardından çok sayıda asker parlamentodan geri çekildi.
Kore’de yaşanan siyasi kriz sonrasında ise 2022 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Yoon’un yolsuzluk ve siyasi sıkıntılardan kaynaklı sıkıyönetim ilan ettiği ortaya çıktı.
Ülke genelinde en son 1979 yılında sıkıyönetim ilan edilmesinin ardından Güney Kore’de yaşanan gerilim kafalarda soru işareti bıraktı.
Güney Kore’de yaşanan siyasi sıkıntıların nedenleri arasında ise Donald Trump’ın 20 Ocak’ta iktidar koltuğuna oturmadan hemen önce gerçekleşmesinin bir nedeni olduğu düşünülüyor.
KUZEY Ä°LE MESAFEYÄ° SICAK TUTARKEN GÃœNEY Ä°LE SOÄžUKLUK BAÅžLADI
Güney Kore yönetimi 2019 yılında Japonya’da düzenlenen G20 Zirvesi’nde Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile arasındaki buzları eriterek samimi pozlar vermesinin ardından Güney Kore ile arasındaki 70 yıllık dostluğun korkunç bir pazarlık olarak nitelendirmişti.
Trump Güney Kore ile arasını açmak isterken Kuzey Kore ile ilişkilerini sıklaştırmak istediğini belirtmiş NATO ve müttefiklerle olan ilişkilerinde ise Kore’nin daha az katılım vefazla mali yük paylaşımı ile askeri tatbikatlarını masraflı bulduğunu dile getirmişti.
TRUMP İLE ARASINI DÜZELTMEK İÇİN GOLF'E BAŞLADI
Trump’ın 45. Başkan olduğu dönemlerde Güney Kore ilişkilerinden uzaklaşırken Güney Kore lideri Yoon Suk Yeol ise Trump’ın golf oynamayı sevdiğini duymasından sonra golf oynamayı öğrenmeye başladığı, liderlerle spor üzerinden bağ kuran Trump için eğitim aldığı öğrenilmişti.
Güney Kore lideri Yoon’un Kuzey Kore’ye ilişkin sert söylemleri ve askeri güç gösteri sonrasında Trump’ın Yoon’a karşı alacağı tavır merak ediliyor.
Ancak Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon ise Trump’ın atacağı adımları en az zararla atlatabilmek için sıkıyönetime başvurmuş olabileceği belirtiliyor.
DEVİR TESLİM TÖRENİNDEN ÖNCE ORTALIK KARIŞTI
Donald Trump’ın ikinci kez iktidar koltuğuna oturmasıyla devir teslim töreninden önce dünya genelinde yaşanan kaos giderek şiddetin arttırmaya başladı.
7 Ekim 2022 yılından bu yana devam eden İsrail’in Gazze’deki masum sivilleri katletmesi sonrasında Biden yönetiminin konuya ilişkin herhangi bir adım atmamış Donald Trump’ın ise seçim vaadi olarak, 'daha fazla sava görmek istemiyorum’ diyerek Gazze’ye yönelik savaşı sona erdireceği sözünü vermiş ancak herhangi bir şekilde yerine getirecek adım atmayarak, Hamas’ı tehdit ederek, "Rehineler 20 Ocak'ta, ben gururla ABD Başkanlığı görevini devralacağım tadrihten önce serbest bırakılmazsa Orta Doğu'da ve insanlığa karşı bu katliamları yapanlara CEHENNEM YAŞATACAĞIM" demişti.
Lübnan ve İsrail arasındaki saldırılar ve Netanyahu yönetimi ile Lübnan Hizbullah’ı arasındaki ateşkesin yerine getirilmeyip 8 kez ihlal edilmesi, Suriye’de ise Esad rejimi ve muhalifler arasındaki çatışmaların yeniden başlaması ile dünya yangın yerine döndü.
Komşu ülke Gürcistan’da da hükümetin Avrupa Birliği’ne katılım görüşmelerini askıya almasının ardından protestocular sokağa dökülmüş ülkede 6 gündür süren protestolar şiddetli çatışmalara yol açtı.
Editor : Åžerif SENCER