Çoğu ÖZETİ| hastalığın temelinde yatan psikolojik rahatsızlıklar bu sefer de hastalığın kendisini inşa ediyor. Trikotillomani hastalığı, stresten bir kaçış yolu olarak kişinin kendisine zarar verme eğilimidir. Gergin olduğumuz zamanlarda dikkatimizi başka yerlere vermeye çalışırız ve bu durum bazen kontrolden çıkıp bedenimize zarar vermeye kadar gidebilir. Yaşanılan olumsuzluklarla bir nevi baş etme yöntemi olan trikotillomani hastalığının ismini ilk defa araştırmaya başladı. Peki, trikotillomani hastalığının belirtileri ve tedavisi nedir?
TRÄ°KOTÄ°LLOMANÄ° NEDÄ°R?
Trikotillomani, stres, gerginlik ve kaygı gibi duygusal faktörlerin etkisi altında, saç ve kılları yineleyici olarak koparmak veya çekmek şeklinde kendini gösteren bir hastalıktır. Bu alışkanlık, zaman içinde ciltte enfeksiyonlar, yaralar ve nadir durumlarda bağırsak tıkanıklığı gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Trikotillomani hastaları, saç ve kıl yolma eylemini stresi azaltmak için bir çıkış yolu olarak kullanırlar. Bu eylem sonrasında yaşadıkları olumlu duygular, alışkanlığın devam etmesine neden olabilir.
TRÄ°KOTÄ°LLOMANÄ° BELÄ°RTÄ°LERÄ°
Trikotillomani genellikle baş, kirpikler ve kaşlar gibi bölgelerde saç kaybı veya kılsız alanlar oluşturarak kendini gösterir. Hastalar saçları veya kılları koparmakla uğraşırlar ve bu davranış deride enfeksiyonlar ve yaraların yanı sıra sindirim sistemine kıl yumaklarının veya tıkanıklıklarının yol açabileceği nadir komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca bu alışkanlık nedeniyle dış görünümlerinde bozulma yaşayan hastalar, özgüven kaybı, kaygı, depresyon ve sosyal izolasyon gibi zorluklarla karşılaşabilirler.
TRÄ°KOTÄ°LLOMANÄ° HASTALIÄžININ TEDAVÄ°SÄ°
Trikotillomani tedavisinde birkaç farklı yöntem bulunmaktadır:
İlaç Tedavileri: Trikotillomani tedavisinde obsesif kompulsif bozukluk benzeri belirtileri ve eşlik eden anksiyete ve depresyon gibi durumları tedavi etmek için ilaçlar kullanılabilir. Bazı çalışmalar, ilaç tedavilerinin trikotillomani belirtileri üzerinde etkili olabileceğini göstermiştir.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): BDT, trikotillomani hastalarında etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Alışkanlığı tersine çevirme eğitimi gibi teknikler, yolma davranışını değiştirmeye yardımcı olabilir.
Farkındalık Eğitimi: Hastaların yolma davranışını tetikleyen duygusal, duyusal ve bilişsel uyaranları fark etmelerini sağlayan bir tedavi yaklaşımıdır.
Alternatif Davranış Geliştirme: Trikotillomani hastalarına, saç ve kıl yolma yerine alternatif davranışlar geliştirmeleri öğretilir. Bu davranışlar, stres ve gerginliği yönetmeye yardımcı olabilir.
TRÄ°KOTÄ°LLOMANÄ° HASTALIÄžININ YAYGINLIÄžI
Trikotillomani genellikle çocukluk ve ergenlik dönemlerinde başlar, ancak her yaşta görülebilir. Kadınlar arasında daha yaygın olmasına rağmen, erkeklerde de görülebilen bir durumdur. Hastalığın yaygınlığı toplumun yaklaşık yüzde 1'ini etkileyebilir.
Sonuç olarak, trikotillomani stres ve kaygıyı yönetmek için saç ve kıl yolma alışkanlığına yol açan bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Bu hastalığın tedavisi, ilaç tedavileri ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemlerle mümkündür. Erken teşhis ve tedavi, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
Editor : Åžerif SENCER