Birçok ÖZETİ| kişinin merak ettiği bu soruyu sizler için araştırdık!
Çıkan sonuca biraz şaşırabilirsiniz…
Toz ÅŸeker, pancar ÅŸekerinden elde ediliyor.
Tatlıların olmazsa olmazı şeker, her ne kadar zararlı da olsa maalesef birçoğumuz için bağımlılık hâline gelmiş durumda.
Peki ya kokusu? Onun için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz.
İşte kokunun nedeni…
Pancardan elde edilen şekerin asıl rengi aslında kristal beyaz değil, kahverengidir. Bizim üç tehlikeli beyazlardan biri olarak bildiğimiz bu şekerin ‘beyaz’ rengine gelebilmesi için içerisine kizelgur adlı bir kimyasal katılıyor.
Sıvısı alınan şeker beyazlayarak toz hâline geliyor, işte ortaya da bu koku çıkıyor.
Peki şekerin saklama koşulları nasıl olmalı?
Toz şeker, dış etkenlerden kolayca etkilendiği için doğru şekilde saklanması önemlidir. İdeal saklama koşulları için kapaklı cam kavanozlar tercih edilmelidir. Cam, şekerin içine zararlı maddelerin geçmesini engeller ve doğal bir saklama ortamı sağlar. Kavanozun kapaklı olması da şekerin, dış etkenlere maruz kalmadan korunmasını sağlar.
Şekerin sertleşmesini ve nemlenmesini önlemek için saklama yerinin serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir yer olması önemlidir. Buzdolabında saklanması önerilmez çünkü soğuk ortam şekerin nemlenmesine ve sertleşmesine yol açabilir. Dolap içleri veya serin kiler gibi karanlık ve kuru alanlar, şeker için ideal saklama alanlarıdır.
Bu yöntemleri kullanarak şekerin lezzeti ve dokusunu uzun süre koruyabilirsiniz.
Kaynaklar: Maden Mühendisleri Odası, ResearchGateİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Â
Editor : Åžerif SENCER