USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Toplanın gidiyoruz: Bu gezegende yaşam olabilir!

Uzay bilimciler, Asteroit Kuşağı'nda yer alan Ceres isimli gezegende yaşam olabileceğini öne sürüyor. İşte bilmeniz gerekenler...

Toplanın gidiyoruz: Bu gezegende yaşam olabilir!
27-09-2024 11:07
Google News

Güneş ÖZETİ| Sistemi’nin gizemlerini çözmek için yapılan araştırmalar, Dünya dışı yaşam arayışında yeni bir umut ışığı yakalamış olabilir: Bilim insanları, Mars ve Jüpiter arasında yer alan Asteroit Kuşağı'ndaki cüce gezegende yaşam için gerekli organik moleküllerin varlığını tespit etti. Bu keşif, Ceres isimli gezegenin derinlerindeki okyanusların yaşanabilir bir ortam sunabileceği ihtimalini doğurdu.

Ceres isimli gezegende yaÅŸam var olabilir!

İtalya Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden Prof. Dr. Maria Cristina De Sanctis liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen araştırma, NASA’nın 2012 yılındaki Dawn görevi sırasında elde edilen verileri temel alıyor.

toplanin-gidiyoruz-bu-gezegende-yasam-olabilir-1

Ceres’teki Ernutet Krateri çevresinde yüzlerce kilometrekarelik bir alana yayılmış alifatik organik kimyasalların keşfi, bilim dünyasında heyecan yarattı. Bu organik moleküllerin, uzay radyasyonuna karşı oldukça hassas olmaları nedeniyle yüzeye nispeten yakın bir zamanda çıkmış olması gerektiği düşünülüyor.

Araştırma ekibi, Ceres’teki kimyasal bileşimi laboratuvar ortamında simüle ederek, Ernutet Krateri’ndeki organik maddelerin ne kadar süredir yüzeyde bulunduğunu tespit etmeye çalıştı.

Ruslar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda rekor kırdı!

Ruslar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda rekor kırdı!

Rus kozmonotlar Oleg Kononenko ve Nikolai Chub, ISS'de uzun süreli görevleriyle tarihe geçti. 370 gün kalarak yeni bir rekor kırdılar.

‘Uzay aşındırması' adı verilen süreci taklit etmek için, karışım güçlü ultraviyole radyasyona ve hızlı hareket eden iyonlara maruz bırakıldı. Sonuçlar, alifatik bileÅŸiklerin, koruyucu kil benzeri maddelerle karışmış olsalar bile, radyasyona uzun süre dayanamadıklarını gösterdi. Bu da, Ernutet Krateri çevresindeki hidrokarbonların son 10 milyon yıl içinde yüzeye çıkmış olabileceÄŸi anlamına geliyor.

toplanin-gidiyoruz-bu-gezegende-yasam-olabilir-2

Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri, bu organik moleküllerin Ceres’in derinliklerinde oluşmuş olabileceği ihtimali. Simülasyonların çoğu, organiklerin kuyruklu yıldızlar veya daha küçük asteroitler tarafından taşınmadığını, Ceres’in jeolojik süreçleri sonucunda oluştuğunu gösteriyor. Bu da Ceres’in derin okyanuslarının, en az birkaç yüz milyon yıl boyunca organik moleküllerin oluşumuna ve evrimine olanak sağlayan dinamik bir ortam olabileceğini düşündürüyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşın lütfen.

ceres gezegenigezegenuzay
Editor : Åžerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
WhatsApp'tan İsrail yazılımı uyarısı: Sızdılar!
WhatsApp'tan İsrail yazılımı uyarısı: Sızdılar!

WhatsApp, yaklaşık 90 gazeteci ve sivil toplum üyesinin İsrail merkezli bir şirketin casus yazılımıyla hedef alınmış olabileceğini bildirdi. Saldırılan etkilenen kişilerin bilgilendirildiği belirtildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKÄ°TLERÄ°
Gazete ManÅŸetleri
Yol Durumu