USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tok Olduğumuzu Anlamamız 20 Dakika mı Sürüyor?

Öğle ya da akşam yemeğine guruldayan bir mideyle oturuyorsunuz ve uzun süreli açlığın etkisiyle, yemeği jet hızıyla bitiriyorsunuz. Dünyaları yediğiniz halde sanki doymamış gibisiniz öyle değil mi?

Tok Olduğumuzu Anlamamız 20 Dakika mı Sürüyor?
28-07-2024 18:32
Google News

Yemeği ÖZETİ| hızlıca yedikten sonra doymama hissi, bir çoğumuzda görülür. Ancak bir süre sonra, aslında ne kadar çok yediğinizi hissedersiniz.

Peki gerçekten doyduğumuzu anlamamız 20 dakika mı sürüyor? 

Vücudun beyne yeterince yediğini belirtmek için sinyal göndermesi, gerçekten ortalama 20 dakika sürer.

tokluk hissi

Fakat yemek yenilen an ile kendinizi tok hissettiğiniz an arasındaki gecikmenin tam süresi, yediğiniz yiyecek türü ve beslenme alışkanlıklarınız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bunun sebebi ise beynin, tok olup olmadığınızı belirtmek için birkaç farklı mekanizmaya dayanmasıdır.

Açlık ve tokluk hisleri, özellikle bağırsakta üretilen, iştahı uyaran bir hormon olarak bilinen ghrelin ve vücudun beyaz yağ hücreleri tarafından salgılanan, aynı zamanda iştahı baskılayan bir hormon olarak bilinen leptin tarafından kontrol edilir. 

Ghrelin, yemek yediğimizde ve oruç tuttuğumuzda dalgalanırken leptin seviyeleri, sabit kalır. 

tokluk hissi

Ayrıca bağırsaktan gelen PYY, GLP-1 ve pankreastan gelen insülin gibi bazı hormonların da yemekten sonra tokluk hissini arttırdığı kanıtlanmıştır.

Yine beyin, midenin gerildiğini algılayan sinirlerden gelen bilgilere ve tat tomurcukları ile koku reseptörlerinden gelen sinyallere dayanarak açlığı düzenler. Bu sinyaller, yeterince yediğinizi gösterdiğinde, beyin daha fazla yeme isteğini azaltır.

Yani 20 dakikalık gecikmenin sebebi, vücudun açlıkla ilgili hormonların üretimini ayarlamasının zaman alması ve bu hormonların, beyne bilgi iletmesinin sinir uyarılarından daha uzun sürmesidir.

Son olarak sebzeler, meyveler ve tam tahıllar gibi lif oranı yüksek besinler, tokluk hissini teşvik etme eğilimindeyken; düşük lifli ve işlenmiş gıdalar, tokluk hissini geciktirir. 

Kaynaklar: The Appetite Doctor, Live Science

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Neden Aşırı Düşünüyoruz?
Neden Aşırı Düşünüyoruz?

Günümüzde “overthink” adı altında çok fazla düşünceye maruz kalıyoruz. Sosyal ilişkiler de bu düşüncelerin bir parçası. İnsanlar ne der, ne düşünür gibi düşünceler etrafta kol geziyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu