Türkiye'nin ÖZETİ| yerli ve milli otomobili TOGG için çalışmalar devam ediyor. Projenin CEO'su olan Karakaş, Samsung Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Samsun E-Dergi'nin TEKNOFEST özel sayısı için bir röportaj verdi. Karakaş bu röportajda bazı önemli açıklamalarda bulundu.
Karakaş açıklamalarında aracı Türkiye yollarında ne zaman görebileceğimiz, aracın ne zaman Avrupa'da satışa çıkacağı ve özellikleri gibi noktaları açıkladı. Röportajdan satır başları ise şu şekilde:
Bir otomobilden daha fazlası
TOGG'un "bir otomobilden daha fazlası" sloganını açıklayan KarakaÅŸ, “Ekosistem, sözlük anlamıyla canlı ve cansız varlıkların etkileÅŸimleriyle oluÅŸan ve birbirlerini besleyerek süreklilik arz eden bir düzeni tarif ediyor. Mobilite ekosistemi ise bütün ulaşım alternatiflerinin ve hayatımıza deÄŸer katacak her türlü hizmetin birbirine akıllı bir ÅŸekilde baÄŸlı ve interaktif olduÄŸu bir dünya demek. Otomotiv endüstrisi de büyük bir hızla mobilite ekosistemine dönüşüyor, oyunun kuralları deÄŸiÅŸiyor. Bugünün otomobil dünyası ürün konseptini oluÅŸturma, aracı geliÅŸtirme, üretme, satış ve sonrasındaki iÅŸleyiÅŸlerle ilgileniyor. Bizim iÅŸimiz ise klasik araç üreticilerinin iÅŸinin bittiÄŸi yerde baÅŸlıyor, biz otomobili yeni nesil akıllı cihaza dönüştürüyoruz. Çünkü deÄŸiÅŸen kullanıcı beklentileri doÄŸrultusunda geçmiÅŸte telefonda yaÅŸanan dönüşüm bugün otomotivde yaÅŸanıyor” ifadelerini kullandı.
TOGG adına küresel bir ticari marka tescili de yaptırdıklarını belirten KarakaÅŸ, “Başından itibaren akıllı cihazımızı kullanıcı odaklı, akıllı, empatik, baÄŸlantılı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli olarak tanımladık. O nedenle de başından itibaren her türlü tasarımı, ürün geliÅŸtirmeyi bu ÅŸekilde oluÅŸturduk. Ä°ngilizcede aÄŸa baÄŸlı, otonom, paylaşımlı ve elektrikli araçlar için ‘case’ kısaltması kullanılıyor. Ama bu bizim için yeterli deÄŸildi. Bunun başına ‘kullanıcı odaklı-user-centric, akıllı-smart ve empatik-emphatic’ kelimelerini de ekledik çünkü bizim yaptığımız, yapacağımız iÅŸin farkını bu kavramlar tanımlıyordu. Ortaya Ä°ngilizcesi ‘USE-CASE Mobility’ olan bir kavram çıktı ve biz de küresel rekabete hazırlandığımız için biz kavramı Togg adına ticari marka olarak dünya çapında tescil ettirdik." diye konuÅŸtu.
Avrupa'ya çıkış 18 ay sonra
TOGG CEO'su, ilk akıllı otomobilin 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde ülkemizde, 18 ay sonrasında da Avrupa'da satışta olacağını söyledi. KarakaÅŸ, “300 ve 500 kilometre olmak üzere iki farklı menzil seçeneÄŸiyle satılacak olan Togg SUV, 200 ve 400 beygir güç sunacak, 200 BG’likversiyon 7,6, 400 BG’lik versiyon ise 4,8 saniyede 0’dan 100 km/s hıza ulaÅŸacak, bataryası yüzde 80 doluluÄŸa hızlı ÅŸarj ile 25 dakikada ulaÅŸabilecektir. Türkiye’nin ÅŸarj alt yapısını güçlendirmek üzere de bir ÅŸirket kurmuÅŸ, bu amaçla bin adet hızlı ÅŸarj istasyonu kurmak üzere çalışmalarına baÅŸlamıştır” dedi.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER