Tip ÖZETİ| 2 diyabetin sessiz belirtileri arasında sık idrara çıkma önemli bir yer tutar. Diyabet hastalarında, kandaki aşırı glikoz miktarı böbrekler tarafından tamamen emilemediği için idrara karışır. Bu süreçte daha fazla sıvıyı böbreklerden çekerek idrar miktarını artırır ve sık sık tuvalete gitme ihtiyacı ortaya çıkar.
Tip 2 Diyabet Nedir?
Tip 2 diyabet, kontrol edilemeyen kan şekeri (glikoz) seviyelerine neden olan, dünya genelinde giderek artan bir sağlık sorunudur. Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü'ne (NICE) göre, 2025 yılında bu hastalığa sahip kişi sayısının katlanarak artması bekleniyor. Ancak, uzmanlar pek çok kişinin Tip 2 diyabet hastalığının sessiz belirtilerinden habersiz olduğunun altını çiziyor.
Tip 2 diyabetin sessiz belirtileri arasında en yaygın görüleni sık idrara çıkma problemidir. Yetişkin bir bireyin günlük idrar miktarı 1 ila 2 litre arasında olması gerekir. Tıpta “poliüri” olarak bilinen ve 24 saatte 3 litreden fazla idrar çıkışının olması durumu Tip 2 diyabet ile ilişkilendirilmektedir.
Sık İdrara Çıkma ve Tip 2 Diyabet Arasındaki İlişki
Diyabet hastalarında kan şekeri seviyeleri anormal derecede yüksek olduğundan, böbrekler fazla glikozu filtrelemek için daha fazla çalışır. Bu süreçte daha sık idrara çıkmayı sağlayarak idrar miktarını artırır. Böbrekler fazla glikozu atmaya çalışırken, vücudun dokularında da sıvı çeker ve bu durum aşırı susama hissine yol açar.
Sağlık uzmanları, eğer geceler sık sık tuvalete gitmek için uykunuzu bölüyorsanız ya da gün içerisinde eskiye nazaran daha çok tuvalete çıkıyorsanız, kan şekeri seviyelerinizi kontrol ettirmenizde fayda olabileceğinin altını çiziyor. Tip 2 diyabetin sessiz belirtisinden biri olan sık idrara çıkma, erken teşhis için oldukça önemli bir uyardır.
İlginizi çekebilir;
Diyabet riski 20 yaşın altına düştü: Sağlıklı beslenme ve erken teşhisle diyabetin etkilerini azaltın!
%70’ini kaybetse bile 1-2 hafta içinde iki katına çıkar! Karaciğerin kendini yenileme gücü nasıl çalışır?
Kahvaltı saatinizi değiştirin: Ömrünüzü 20 yıl uzatın!
Editor : Şerif SENCER