USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TikTok ve dijital içeriklerle otomotiv pazarlamasında yeni dönem

Türkiye'nin otomotiv pazarı 2022'de 27 milyar doları aşarak büyük bir değere ulaştı. 2027'ye kadar pazarın 32 milyar dolara çıkması bekleniyor

TikTok ve dijital içeriklerle otomotiv pazarlamasında yeni dönem
03-07-2024 16:58
Google News

Otomotiv ÖZETİ| pazarı hızla dijitalleşiyor. Bu değişim, özellikle TikTok gibi platformlarla birlikte yeni bir boyut kazanıyor. Türkiye otomotiv pazarı 2022'de 27 milyar doları aşarak büyük bir başarı elde etti. Bu değerin 2027'ye kadar 32 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İşte detaylar…

Başarıyı yönlendirmek: Modern otomotiv pazarlamasında dijital platformların önemi

Türkiye'nin otomotiv pazarı 2022'de 27 milyar doları aşarak büyük bir değere ulaştı. Ekonomik dalgalanmalar devam ederse, 2027'ye kadar pazarın 32 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türkiye'deki tüketicilerin satın alma tercihleri, fiyat ve ekonomik değer gibi faktörlerden ciddi şekilde etkileniyor. Tüketicilerin yüzde 65'inden fazlası, uygun fiyat aralığındaki araçları tercih ederken, yüzde 45'lik bir oran ise alım sürecinde doğru fiyatı belirlemenin zor olduğunu ifade ediyor.

Türkiye'deki pazarı Avrupalı üreticiler domine ediyor ve genellikle dört kişilik, bagaj uzantısı olmayan sedan araçlar tercih ediliyor. Redseer tarafından yapılan araştırma, çevre bilincinin artması ve devlet teşvikleri sayesinde elektrikli araçlara olan talebin yükseldiğini gösteriyor.

Dijital platformlar, otomobil alıcılarının arama motoru

Otomobil pazarlama dünyasında, tüketicilere ulaşmak her zamankinden daha kolay olsa da, alıcıların yüzde 30'dan fazlası araba araştırmasının zor olduğunu belirtiyor. Tüketiciler, güvenilir bilgiye erişim ve tavsiye bulma konusunda zorluklar yaşadıklarını ifade ediyor. Bu durum, pazarlamacılar için bir fırsat sunuyor.

Özellikle genç alıcılar, araç satın almadan önce dijital içerik platformlarına daha fazla yöneliyor. Bu da pazarlamacılar için teknoloji meraklısı bir hedef kitleye güvenilir içerik sunmanın önemini vurguluyor. Dolayısıyla, tüketici tercihleri değiştikçe otomotiv sektörünün de adapte olması önem kazanıyor. Dijital platformlardaki artan etkileşim, sadece otomotiv pazarı için değil, aynı zamanda otomobil odaklı pazarlama alanında çalışanlar için de kritik bir hale geliyor.

Özgün dijital içerik, otomobiller hakkında güvenilir bilgi kaynağı sağlamada önemli bir rol oynuyor

Dijital içerik, otomotiv markaları için önemli bir unsur. Redseer verilerine göre, dijital medya artık ülkedeki tüketicilerin yüzde 63'ü için otomotiv marka bilinirliğini, yüzde 87'si için ürün arama ve keşfini, yüzde 77'si içinse satın alma sonrası kararları etkiliyor. Bu veriler bize Türkiye'deki tüketicilerin marka bilinirliğini artırdığı gibi ürün arama ve satın alma kararlarını da etkilediğini açıkça gösteriyor.

İçerik üreticileri, otomotiv satışlarında oldukça etkili!

TikTok Türkiye İş Birlikleri Yöneticisi Barış Aldanmaz “Otomobil tutkunları ve içerik üreticileri, dijital platformlarda bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. İçerik üreticileri, samimi araç incelemeleri ve test sürüşleriyle bu değişime öncülük ediyor. Redseer'in araştırması, içerik üreticilerinin otomotiv satışlarında dijital reklamlardan sonra en baskın ikinci etki kanalı olduğunu gösteriyor. Bugünün tüketicileri, markaların mesajlarına aktif katılımcılar olarak yaklaşıyor.

Otomobil incelemeleri, test sürüşleri, üretim süreçlerinin perde arkası gibi içerikler, tüketicilere paha biçilmez bilgiler sunuyor ve güvenilir bilgi kaynağı olmanın ötesinde topluluk duygusu yaratıyor” diyor. Bu bağlamda bir diğer önemli örnek de Mercedes-Benz'in TikTok’ta yürüttüğü Grand Mercedes kampanyası.

Bu kampanya da son derece başarılı sonuçlar aldı. Mercedes-Benz Türkiye Marka Müdürü Ezgi Akça ve OMD Türkiye Dijital Direktör Yardımcısı Fatih Toprak liderliğindeki ekip, hedef kitleyle etkileşimi artırmak için yaratıcı çözümler geliştirdi. Kampanya, View-through rate'de (görüntüleme oranı), Türkiye otomobil pazarına kıyasla yüzde 11'lik bir artış elde etti.

Tıklanma oranındaki yüzde 47'lik artış, buna karşı ‘tıklanma başına maliyet'te yüzde 24'lük düşüşle, Mercedes kampanyalarının görünürlük ortalamasının da üzerine çıktı. ‘Story Selection Add-On' etkileşiminden de yararlanan Grand Mercedes kampanyası ile hedef kitleye eğlenceli içerik sunmanın yanı sıra derin bir marka bağı oluşturuldu. Bu başarı, TikTok'un etkileşim odaklı platform olarak önemini bir kez daha kanıtlıyor.

Otomotiv markaları, dijital içerik stratejileriyle bilgi erişilebilirliği sorunlarını çözebilirler

Genç alıcılar arasında artan etkisiyle dijital platformlar, otomotiv markalarının hedef kitleleriyle anlamlı bir bağ kurabilmeleri için güçlü bir fırsat sunuyor. Özgün dijital içerikler, tüketicilere güvenilir bilgilere erişme ve markalara daha bilinçli bir şekilde yaklaşma fırsatı sunuyor. Bu, markaların müşterilere değerli bir katkı sağlamalarına ve güven inşa etmelerine olanak tanıyor.

Verilere göre, özgün dijital içerik değişimi yönlendiriyor ve tüketicilerin bir sonraki satın alma işlemlerini keşfetme yöntemlerini yeniden şekillendiriyor. Bu içerikler, alıcıların güvenilir bilgilere kolayca ulaşmasını sağlarken, markaların daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmasına ve onları eğitmesine yardımcı oluyor. Otomotiv markaları, bu özgünlüğü benimseyerek diğer markalardan sıyrılabilir ve müşterilerine güvenilirlik sağlayabilir.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Samsung: Galaxy AI, 2025 Sonuna Kadar Ücretsiz Olacak
Samsung: Galaxy AI, 2025 Sonuna Kadar Ücretsiz Olacak

Samsung, yaptığı açıklamada Galaxy AI özelliklerinin 2025 sonuna kadar ücretsiz olacağını ifade etti. Bu da 2026 itibarıyla belli yapay zekâ özelliklerinin paralı olabileceği anlamına geliyor.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu