USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Teknoloji

Tek Rayda Dengede Gidebilen Bu Tren Neden Tarihe Karıştı?

1900’lerin başında icat edilen, tek rayda dengede gidebilen mono-ray tren, tam anlamıyla hayata geçirilemeden rafa kaldırıldı. Peki özellikleri nelerdi ve neden hiç kullanılmamıştı?

Tek Rayda Dengede Gidebilen Bu Tren Neden Tarihe Karıştı?
19-12-2024 12:48
Google News

Dünyanın ÖZETİ| güdümlü ilk torpidolarını icat eden Louis Brennan’ın buluşu olan tren, zamanının ötesinde bir teknoloji kullanarak tek rayda dengede gidebiliyordu.

Winston Churchill’i bile epey heyecanlandıran fikir, test sürüşlerinden öteye gidemedi. Şimdi gelin, bu ilginç trenin özelliklerine ve neden hayata geçirilemediğine bakalım.

Mono-ray tren, uluslararası bir fuarda sergilendi.

tren

Bir İrlandalı-Avustralyalı mühendis ve bilim insanı Louis Brennan’ın icat ettiği tren, 1910 yılında Londra’da; Anglo-Japon ilişkilerinin yenilenmesini kutlamak için yapılan uluslararası bir fuarda sergilendi. 

Fuarda; şehrin ünlü simgeleri, yapıları, ağaçları, heykelleri vardı. Bir de Louis Brennan’ın treni. Tren fuarda, saatte 32 kilometre hızla, dairesel bir rayda çalıştırılmıştı.

Bu treni diğerlerinden ayıran neydi?

tek rayda giden tren

Mühendis, Avustralya'nın belirli bölgeleri gibi engebeli arazilerde geleneksel demir yolu rayları inşa etmenin inanılmaz derecede zor olduğunu fark etmişti. Tek raylı yeni bir sisteminin işleri çok daha kolaylaştırabileceğini düşünüyordu ve hatta trenlerinin o dönemdeki çoğu trenden iki kat daha hızlı gidebileceğine inanıyordu. 

Ancak Brennan'ın tek raylı treninin raydaki her dönüşte ekseninden çıkma riski daha yüksekti, bu yüzden vagonları sabitlemek için trenleri jiroskopik teknolojiyle donattı.