Dünya ÖZETİ| Altın Konseyi (WGC) merkez bankalarının altın alımlarına yönelik verileri paylaştı. Buna göre altın taleplerindeki gerilemeye rağmen fiyatlar destelenmeye devam etti. Bu dönemde geçtiğimiz yıl rekor seviyelerde altın alan Türkiye 132 ton altın sattı.
TOPLAM TALEP YÜZDE 2 DÜŞTÜ
Merkez bankalarının altın alımları yılın ikinci çeyreğinde geriledi. Buna rağmen sağlıklı yatırım ve dayanıklı mücevher talebiyle beraber altın fiyatları desteklendi. İkinci çeyrekte, toplam altın talebi yıllık yüzde 2 düşerek 921 ton oldu. Ancak tezgâh üstü piyasa ve stok akışları dahil edildiğinde, toplam talep yıllık yüzde 7 artışla 1.255 ton olarak gerçekleşti.
TÜRKİYE’DE ENFLASYON ALTINA TALEBİ DESTEKLEDİ
Bloomberg’te yer alan haberde aktarılan bilgilere göre; merkez bankalarının net alımları ikinci çeyrekte yüzde 64 düşüşle 103 tona geriledi. Bu durum talebi bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine çekti. Bunun temel nedeni olarak ithalatın kısıtlanması sonrası yerel piyasasına 132 ton altın sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın büyük satışları gösteriliyor.
Dünya Altın Konseyi’nin raporunda, ülkedeki yüksek enflasyon ve seçimler nedeniyle oluşan istikrarsızlık endişelerinin bu yıl altın için tüketici talebinin tırmanmasına neden olduğu belirtildi. Özellikle Türkiye ve Çin’de altın fiyatlarının yerel para birimi cinsinden daha hızlı değer kazandığı, bununda talebe yansıdığı ifade edildi.
ALTIN ARZI REKOR SEVÄ°YEDE
Raporda yer alan bilgilere göre; altın sadece fiyatlarında değil, arzında da rekor seviyeler gözlendi. Toplam altın arzı, tüm segmentlerdeki büyümeyle birlikte yıllık yüzde 7 artarak 1.255 tona ulaştı. Bununla beraber maden üretimi de 1.781 tonla rekor seviyeye ulaştı.
TALEPTE YÜZDE 6 DÜŞÜŞ
Merkez bankalarının altın alımı ilk yarıda 387 tonla rekor seviyeye ulaştı. Merkez bankalarının altın taleplerinde ikinci çeyrekte görülen yavaşlama, güçlü birinci çeyrek talebiyle birleşince, yılın ilk yarısında rekor kıran bir talep seviyesinin ortaya çıkmasına yol açtı.
Editor : Åžerif SENCER