USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Taze ve kavrulmuş fındığın faydaları nelerdir? Her gün bir avuç fındık yenir mi?

Fındık, sağlığa olan bir yığın faydası ile karşımıza çıkar ve düzenli tüketildiğinde sindirim sisteminden beyin fonksiyonlarına kadar pek çok etkisi ile dikkat çeker. Peki, kavrulmuş fındık faydaları nelerdir?

Taze ve kavrulmuş fındığın faydaları nelerdir? Her gün bir avuç fındık yenir mi?
31-07-2024 15:52
Google News

Fındık, ÖZETİ| Corylus cinsine ait bir ağaç türü olan fındık ağacının meyvesidir. Bilimsel adı Corylus avellana olan fındık, çoğunlukla Türkiye, ABD, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde yetiştirilir. Fındık genellikle çiğ, kavrulmuş veya işlenmiş şekillerde bulunur.

Taze fındık, mevsiminde kabukları açılarak çiğ olarak tüketilebilir veya çeşitli tariflerde kullanılabilir. Fındığın hafif tatlımsı bir tadı ve yağlı bir dokusu vardır. Birçok tatlı, çikolata, pasta, kek, kurabiye gibi yiyeceklerin yapımında veya salata, pilav, soslar ve diğer farklı yemek tariflerinde de kullanılabilir.

FINDIĞIN İÇERİSİNDEKİ VİTAMİNLER

Fındık, zengin besin içeriğiyle öne çıkar. İçerisinde bulunan başlıca vitaminler ve mineraller şunlardır:

E vitamini

B1 vitamini

B6 vitamini

Bakır

Magnezyum

Manganez

Folik asit

Fosfat

Çinko

Potasyum

TAZE FINDIĞIN FAYDALARI

Fındık yararları incelendiğinde, sağlık açısından birçok durumda kullanılabileceğini söylemek mümkündür. İşte fındığın sağlık yararlarından bazıları:

Kalp Sağlığının Desteklenmesi

Fındık, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve tekli doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağlar, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Fındık tüketimi ile kolesterol seviyelerini dengeleyerek kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azaltabilir. Ayrıca, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan yüksek miktarda fenolik bileşik içerir.

Kanser Riskinin Önlenmesi

Fındık, kanser riskini önlemeye yardımcı olabilecek önemli bir antioksidan kaynağı olan proantosiyanidin içerir. İçerdiği manganez süperoksit dismutaz, vücutta oksidatif stresle savaşarak kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. E vitamini ise antioksidan özellikleriyle kansere sebep olan hasarlı hücrelerin yok edilmesinde faydalıdır.

İltihabın Azaltılması

Düzenli fındık tüketmek, iltihap belirteçlerinin etkilerini azaltabilir. Anti-inflamatuar özelliklere sahip polifenolik bileşikleri içerir. Bu bileşikler, vücuttaki inflamasyonu azaltarak inflamasyonla ilişkili hastalıkların riskini düşürebilir.

Yüksek Kan Şekerinin Dengelenmesi

Fındık, başta oleik asit olmak üzere, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilecek çeşitli bileşenler içerir. Bu kombinasyonlar, tokluk hissini artırabilir ve açlık süresini uzatabilir.

Sindirim Sağlığı

Fındık, lif açısından zengin bir besindir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını korur.

Üreme Sağlığı

Fındık, içerdiği omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, protein, çinko ve E vitamini sayesinde sperm sayısının artırılması bakımından faydalı olabilir. Tek başına fındık tüketiminin, sperm sayısını belirgin şekilde artırdığına dair bilimsel bir kanıt bulunmamakla birlikte, bazı çalışmalar fındığın sperm üretimi ve hareketliliği için yararlı olabileceğini bildirmiştir

HER GÜN BİR AVUÇ FINDIK!

Fındık, günlük beslenme düzeninize dahil edildiğinde, vücudun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve minerali sağlar. Uzmanlar, günde bir avuç fındık tüketmenin yeterli olduğunu belirtmektedir. Yaklaşık 100 gram fındık tüketimi ile günlük E vitamini ihtiyacınızın yüzde 24'ünü, B1 vitamini ihtiyacınızın yüzde 33'ünü ve B6 vitamini ihtiyacınızın yüzde 35'ini karşılayabilirsiniz. Bu miktar, sağlıklı bir diyetin parçası olarak fındığın besleyici değerlerinden tam anlamıyla yararlanmanızı sağlar.

KAVRULMUŞ FINDIK FAYDALARI

Fındık tüketirken çoğunlukla tercih edilen seçenekler arasında kavrulmuş hali yer alabilir. Kavrulmuş fındık, kabuğundan çıkarıldıktan sonra genellikle fırında veya tavada kızartılarak kuru ısıtma yöntemiyle elde edilir ve çiğ haliyle benzer oranlarda besin değerleri içerir. Genel olarak kavrulmuş fındığın bazı faydaları şunlardır:

Kolay sindirilebilir formda olması

Salmonella ve E. coli gibi zararlı bakterilere karşı koruma sağlaması

Omega 3-6 gibi yağ asitleri bakımından zengin olması

E vitamini ve manganez gibi vitamin-mineraller açısından zengin olması

Ancak, kavrulmuş fındığın çiğ haline oranla daha fazla yağ ve kalori içerdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle yüksek kalori ve yağ içeriği dikkate alınmalı ve tüketimi kontrollü bir şekilde olmalıdır.

FINDIĞIN ZARARLARI

Fındık, vücudun bağışıklık sisteminin fındık proteinlerine aşırı reaksiyon göstermesi durumunda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Fındık alerjisi olan kişiler, ürünü tükettiklerinde veya fındık içeren bir ürün yediklerinde alerjik semptomlar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar, hafif burun akıntısından şok gibi hayatı tehdit eden boyutlara varabilir. Alerjik durumlar en sık çocuklarda görülür ve genellikle ömür boyu sürer. Fındık alerjisinin bazı semptomları şunlardır:

Öksürük                           Şiş veya sulu gözler 

Dudak şişmesi                 Hırıltılı nefes

Boğaz şişmesi                 Yutma güçlüğü

Kurdeşen                         Baygın hissetmek

Karın ağrısı                      Mide bulantısı

Hapşırma                         İshal                                  

Özellikle yüz ve ağız çevresinde olan kaşıntı ve kızarıklık                                 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
Ferrari'nin ilk elektriklisi yollarda! Ne zaman çıkacak?
Ferrari'nin ilk elektriklisi yollarda! Ne zaman çıkacak?

İlk Ferrari elektrikli otomobili nasıl görünüyor? İtalya'da test edilen prototip internete sızdırıldı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu