Su ÖZETİ| ayıları olarak da adlandırılan tardigratlar, evrendeki en dayanıklı canlılar olarak biliniyorlar. Bir milimetreden kısa olan minicik boyutlarına rağmen inanılmaz bir hayatta kalma yetileri var.
Hatta dünya üzerindeki yaşam tamamen yok olduğu bir felaket senaryosunda bile tardigratlar yaşamaya devam edebilir.
Benzersiz bir genetik yapıları var.
Tardigratların yatay gen transferi yoluyla diÄŸer organizmalardan genetik materyal aldığı düşünülüyor ancak bu teori hâlâ tartışmalı. Yine de tardigratların genetik yapısı, onları diÄŸer tüm canlılardan ayıran özelliklere sahip olduÄŸunu açıkça ortaya koyuyor.Â
Hatta uzayın boşluğunda dahi hayatta kalmayı başarıyorlar. Üstelik sadece var olmakla kalmıyorlar, üremeye ve yaşamlarına bile devam edebiliyorlar.
Kıyamet senaryolarında bile hayatta kalmaları muhtemel.
Bilim insanları, tardigratların hayatta kalma kapasitesini ölçmek amacıyla 2017 yılında yapılan bir çalışmada, Dünya'daki yaÅŸamı tehdit eden kozmik felaket senaryolarını analiz etti.Â
Dev asteroit çarpışmaları, süpernova patlamaları ve gama ışını patlamaları gibi olayların tardigratları yok edemeyeceği sonucu ortaya çıktı. Bu felaketler, okyanusları tamamen buharlaştıracak kadar şiddetli olmadıkça tardigratlar hayatta kalmayı sürdürebilir!
Bu araştırmalar, Dünya dışındaki yaşamın sürdürülebilirliğini anlamak açısından da kritik öneme sahip. Eğer bir gezegen, tardigratlar kadar dayanıklı bir canlıya ev sahipliği yapabiliyorsa yaşamın o gezegende devam etme olasılığı oldukça yüksek fakat bu tür dayanıklı organizmaların evrensel olup olmadığı hâlâ belirsiz.
Kaynaklar: Nature, Popular Scienceİlginizi çekebilir:
Editor : Åžerif SENCER