Sakarya ÖZETÄ°| Ãœniversitesi Makine MühendisliÄŸi Bölümü'nden 2018'de mezun olan ve yüksek lisansını tamamlayan 28 yaşındaki Muhammed Usta, bant sistemi üreten bir firmada bir yıl çalıştıktan sonra kendi iÅŸini kurmaya karar verdi.Â
Tecrübeli iki arkadaşının desteÄŸiyle 22 kiÅŸiyi istihdam eden bir iÅŸletme kuran Usta, Nisan 2022'de KOSGEB'den aldığı hibe ve faizsiz kredi ile lazer kesim makinesi temin ederek iÅŸini büyüttü.Â
2023'te ilk ihracatını Portekiz'e gerçekleştiren Usta, kısa sürede ABD, Kanada, Almanya, Hollanda, Bulgaristan ve Romanya'nın da aralarında bulunduğu 17 ülkeye ihracat yapmayı başardı.
Ä°LK Ä°HRACAT VE BAÅžARI
İlk ürünlerini Portekiz'e ihraç eden Usta, bu başarının kendilerine cesaret verdiğini ve yurt içi pazarda referans olduğunu belirtti. Kısa sürede ABD, Kanada, Almanya, İspanya ve Portekiz gibi 17 ülkeye ihracat yapmayı başardıklarını ifade etti.
ÃœRETÄ°M VE Ä°STÄ°HDAM HEDEFLERÄ°
Almanya'daki bir firma ile çalışmaya devam ettiklerini belirten Usta, "Uçak gövdelerini işleyen CNC makinelerin akustik kabinlerini imal ediyoruz. Yer imkanı bulabilirsek bu işi daha da geliştirip istihdamı 100 kişiye çıkarma hedefimiz var," dedi. Ancak, mevcut imalathanenin küçük olması nedeniyle üretimde zorlandıklarını ve organize sanayi bölgelerinden birine taşınmayı planladıklarını vurguladı.
DEVLET DESTEĞİNİN ÖNEMİ
Usta, firmanın gelişmesinde devlet desteğinin önemine dikkat çekerek, "Devlet desteği bize can suyu oldu diyebilirim çünkü bu destek olmasaydı makine alamazdık. Faizsiz krediyi de peyderpey ödedik, bu da bize ekstra bir avantaj sağladı," dedi.
Çevresindekilerin ilk etapta temkinli yaklaştığını belirten Usta, başarılı olmak için çalışmanın önemine vurgu yaparak, "Ürün kaliteli olduktan ve çalıştıktan sonra insanların yapamayacağı şey yok. Gençler olarak bizim de üzerimize düşen durmadan çalışmak," ifadelerini kullandı.
Editor : Åžerif SENCER