USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tablo çok vahim! Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü kurudu!

Küresel iklim değişikliği, azalan yağışlar ve yanlış politikalar nedeniyle dünyanın ikinci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün su seviyesi 1970’lerden bu yana önemli ölçüde azaldı. Gölün kurumasıyla birlikte oluşan tuz yatakları, rüzgarla birlikte Türkiye’ye taşı

Tablo çok vahim! Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü kurudu!
08-09-2023 17:12
Google News
Küresel ÖZETİ| iklim değişikliği, azalan yağışlar ve yanlış politikalar nedeniyle dünyanın ikinci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün su seviyesi 1970’lerden bu yana önemli ölçüde azaldı. Gölün kurumasıyla birlikte oluşan tuz yatakları, rüzgarla birlikte Türkiye’ye taşınacak.Abone ol

Dünyanın ikinci büyük tuz gölü olarak bilinen İran'daki Urmiye Gölü'nün büyük bölümü kurudu. Gölün kuruması, bölgeyi tuz fırtınalarına maruz bırakarak Türkiye'yi de etkileyeceği belirtildi.

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "O gölün ortadan kalkması, o bölgedeki o tuzların bir çöl haline dönüşmesi ve bu çöl haline dönüşen tuz birikintilerinin yüzlerce, hatta binlerce kilometre öteye rüzgarla taşınmasına neden olacak. O rüzgarla taşınan bütün alanlarımız doğal olarak o tuzdan etkilenecek" dedi.

Gölün tekrar eski haline gelmesi için İran hükümeti tarafından gerekli çalışmalar yapılsa da kurumaya engel olunamadı. Yaklaşık 5 bin 200 kilometrekarelik gölün kurumasıyla birlikte dev tuz birikintileri oluştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddinoğlu, havzadaki tuzun rüzgarla bölgeye dağılmaya başladığına dikkat çekti. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "O tuzun gittiği her bölgede tuzlanmayla birlikte artık bir verimsizlik olacak. Yani o bölgedeki verimli toprakların yok olmasına neden oluyor. Tabi ki göl bir ekosistem. O gölün ortadan kalkması, o bölgedeki o tuzların bir çöl haline dönüşmesi ve bu çöl haline dönüşen tuz birikintilerinin yüzlerce, hatta binlerce kilometre öteye rüzgarla taşınmasına neden olacak. Bizim o rüzgarla taşınan bütün alanlarımız doğal olarak o tuzdan etkilenecek. Tarımsal alanların verimsizliğine neden olacak" dedi.
   

Bu tahribat durumunun sadece o bölgeyi etkilemeyeceğini de dikkat çeken Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Yakın coğrafyada yani içinde Türkiye'nin de bulunduğu, ülkemizin de bulunduğu, Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir bölümünü de etkileyecek. Verimli toprak alanlarını, su kaynaklarının tamamını etkiler. Dolayısıyla bu alanların o çölleşme tuzla beraber gelen, o çölleşme hareketi içinde bulunan komşu ülkeleri de etkileyecek. Türkiye bunlardan bir tanesidir. Türkiye'yi etkileyecek. Rüzgarla taşınan her bir tuz parçası gittiği coğrafyada tahribata neden olacak. Siz orayı suladığınızda zaten o tuzlu toprak verimliliği büyük ölçüde ortadan kaldıracak. Tam olarak ne kadar alanı etkileyecek sorusuna cevap bulmak lazım. Ama Van'ın da bu etki alanı içinde olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi
ÖTV Muafiyetli Araçlarda Yerli Üretim Şartı Geldi

Yeni düzenleme ile engelli araç alımlarında 10 yıl satış yasağı ve yerli üretim zorunluluğu getirildi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu