Elektronik ÖZETÄ°| atıkların gezegenimiz için gittikçe daha da büyük bir problem hâline geldiÄŸi bilinen bir gerçek. Bu nedenle de bilim insanları, sürdürülebilir teknolojiler konusunda araÅŸtırmalarını sürdürüyor. Scientific Reports üzerinden 28 Temmuz günü yayımlanan bir araÅŸtırma da yeni üretilen bir pilin, sürdürülebilirlik konusunda iÅŸe yarayabileceÄŸini gösteriyor.
Çalışmayı yürüten araştırmacılar, suyla etkinleştirebilen tek kullanımlık bir kağıt pil geliştirdi. Hatırlarsınız ki daha önce de -35 derecede çalışabilen pil üretilmişti. Yeni geliştirilen bu pilin ise tıbbi ve endüstriyel alanda kullanılan cihazlara büyük bir etki sağlayabileceği ve elektronik atık konusuna katkıda bulunabileceği ifade edildi.
Standart bir alkalin pil kadar güç sağlayabiliyor
Bilim insanlarına göre pil, biyolojik olarak parçalanabilir (biyodegrasyon) olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca ürünün, sürdürülebilir malzemelerden yapıldığı ve ucuz maliyete sahip olduğu da gelen açıklamalara arasında yer alıyor. Buna ek olarak pilin ihtiyaca göre çeşitli şekillerde ve ebatlarda üretilebileceği belirtiliyor.
Pilin sağladığı güç hakkında bir fikir vermek isteyen araştırmacılar, belirtilen teknoloji kullanılarak geliştirilen iki hücreli bir pilin LCD ekranlı bir çalar saatin çalışması için yeterli güce sahip olduğunu aktardı. Tabii ki bu pilin şu an için laptop gibi cihazları şarj etmesinin mümkün olmadığını söylenebilir. Ancak yeni teknoloji, düşük güçlü cihazlar için oldukça fazla potansiyele sahip.
AraÅŸtırmacılar yayımlanan makalede geliÅŸtirdikleri teknoloji ile ilgili, “Tek kullanımlık elektroniklere güç saÄŸlamak ve bunların çevresel etkilerini en aza indirmek için bir basılı kağıt pil sunuyoruz” ifadelerini kullanıyor. Çinko, grafit, elektrotlar arasında ayrıştırıcı olarak kağıt ve su bazlı elektrolit kullanarak oluÅŸturulan pilin, standart bir alkalin pil seviyesine yakın güç saÄŸlayabildiÄŸi aktarılıyor.
www.idrak34.com
Editor : Åžerif SENCER