USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Suudiler hız kesmiyor: E-spora 8 milyar dolar harcadı

Ekonomi - Futbol piyasasını astronomik rakamlarla alt üst eden Suudi Arabistan e-spor ülkeyi e-spor merkezi yapma hedefiyle 8 milyar dolar harcadı.

Suudiler hız kesmiyor: E-spora 8 milyar dolar harcadı
11-09-2023 17:52
Google News

“2030 ÖZETİ| Vizyonu” çerçevesinde futbolda Suudi Arabistan Pro Ligi’ni dünyanın en iyi 10 liginden birini yapmayı hedefleyen Riyad yönetimi, 7 yıl içinde ülkeyi dünyanın e-spor merkezi yapmayı istiyor. İşte bu yüzden de 18 ayda e-spor şirketlerine tam 8 milyar dolar harcandı. Projenin arkasında “2030 Vizyonu”nun mimarı Veliaht Prens Muhammed bin Selman var. Oyun ve e-spor için 38 milyar dolar bütçe ayıran Veliaht Prens, Ocak 2022’de Savvy Games Group'u kurdurdu.

Şirket, bugüne kadar aralarında Çin’in VSPO, İsveç’in Embracer Group ve Amerika'nın Scopely şirketleri olmak üzere birçok firmayı satın aldı ya da ortak oldu. Suudi Varlık Fonu PIF de Nintendo’nun yüzde 8 hissesini satın aldı. Ampere Analysis adlı araştırma şirketinde analist olan Piers Harding-Rolls, “Suudiler buldozer taktiği uyguluyor. Sıfırdan bir dünya inşa ediyorlar” derken; küresel e-spor markası Tencent Games’ten Vincent Wang da “Suudi Arabistan oyun endüstrisine damgalarını vuruyor” dedi.

Aslında rakamlar da Suudilerin oyun ve e-spora ilgisini gösteriyor. 36 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 70’i 35 yaş altı insanlardan oluşuyor. Son bir araştırmaya göre, 35 yaş altı insanların neredeyse tamamı kendisini “oyuncu” olarak tanıtıyor. 38 yaşındaki Veliaht Prens de video oyun oynadığını gizlemiyor.

Suudilerin 2030 hedefi

VSPO’dan Danny Teng de Suudilerin ilgisini “Suudi Arabistan bizim için inanılmaz bir pazar. Ülkenin genç nüfusu, oyun dünyasıyla çok iç içe” diye özetlerken; Suudilerin planı da şöyle açıklandı: Ülke, 2030 yılında 250 oyun şirketine kucak açacak, 39 bin kişiye istihdam sağlanacak. Savvy’nin CEO’su Brian Ward, Suudi Arabistan’ın kendi ekonomisini petrol ve doğalgazdan başka sektörlere yönlendirmek istediğine dikkat çekerken; “İnanılmaz bir yatırım ortamı var” dedi.

İngiliz Financial Times gazetesine konuşan ismi gizli bir yatırımcı da Suudilerin tam zamanında e-spor dünyasında ortaya çıktığını öne sürdü: “Özel oyun ve e-spor şirketleri yatırım için zorlanmaya başlamıştı. Suudiler pazara tam zamanında girip para akıtmaktan yorulan yatırımcılara nefes oldu. Yatırımcılar da zorlu bir yola gireceklerine, şirketlerini Savvy’e satmaya sıcak bakacaktır.” 


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
1982 Yılında Neden 31 Milyon Şişe Ağrı Kesici Toplatılmıştı?
1982 Yılında Neden 31 Milyon Şişe Ağrı Kesici Toplatılmıştı?

Johnson & Johnson'ın 1982 yılında Tylenol ağrı kesicileri geri çağırması, kriz yönetimi ve kurumsal sorumlulukta örnek teşkil etti. Tylenol içenlerden ölenler olmuştu ve işin aslı çok farklıydı.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu