USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Su Sızıntılarını Tespit Edecek Mini Robotlar Geliştirildi

Birleşik Krallık Su Hizmetleri Düzenleme Kurumu, su hatlarındaki sızıntıları tespit etmek için yeni nesil mini robotlar geliştirdiklerini açıkladı.

Su Sızıntılarını Tespit Edecek Mini Robotlar Geliştirildi
27-12-2022 00:39
Google News

Her ÖZETİ| gün kilometrelerce ötedeki su arıtma tesislerinden evimizdeki musluklara kadar suyu taşıyan su boruları, her ne kadar on yıllarca işlevsel kalacak kadar sağlam üretilse de bu borular bir süre sonra sızıntı yapmaya ve her yıl milyonlarca ton suyun israf olmasına neden oluyor.

Bu sorunu çözmek için çalışan araştırmacılarsa sürekli olarak daha gelişmiş hasar tespit robotları üretiyor. Yeni üretilen robotlar ise neredeyse evinizdeki musluğa kadar gelerek tüm su hatlarındaki hasarları tespit edebilecek.

Eski nesil robotlara kıyasla %75 daha küçük

Birleşik Krallık Su Hizmetleri Düzenleme Kurumu Ofwat yetkilileri, ürettikleri yeni robot sayesinde her yıl milyonlarca ton suyun israf edilmesini engelleyeceklerini açıkladı. Halihazırda su hatlarını tespit etmek için robotları kullanan yetkilileri, eski robotların boyutu nedeniyle sadece ana hatları inceleyebiliyordu. Ancak yeni üretilen robotlar o kadar küçük ki, evlerin altındaki su hatlarına bile suyun akışını engellemeden dolaşabilecek.

Eski tip robotlara kıyasla çok daha gelişmiş teknolojilere sahip olan robotlar, sahip oldukları mikrofon, kamera ve ışıklar yardımıyla ilk olarak suyun akışındaki anormallikleri tespit ederek suda sızıntı olup olmadığını tespit ediyor ve sonrasında kamera ile bu deliği ya da çatlağı tespit ediyor. Yarı otonom olarak çalışan bu robotlar, istenildiğinde kullanıcı kontrolüne geçebiliyor.


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
ABD'de Gizemli Bir Tesla Model 3 Görüntülendi
ABD'de Gizemli Bir Tesla Model 3 Görüntülendi

Tesla'nın yakın zamanda tanıtacağı araçlar listesinde olmamasına rağmen gizemli bir Model 3 görüntülendi.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Türkiye'de En Önemli Gündem Maddesi Sizce Hangisi?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu