USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sosyal Medyadaki Sahte Bağış Kampanyalarına Dikkat!

Tüm Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından sosyal medyada sahte yardım kampanyaları dolaşmaya başladı. Vatandaşların bu konuda dikkatli olması ve yalnızca resmi mecraları takip etmesi gerekiyor.

Sosyal Medyadaki Sahte Bağış Kampanyalarına Dikkat!
06-02-2023 21:39
Google News

Bugün ÖZETİ| sabah ve öğle saatlerinde Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler, birçok ili etkilemişti. Bu nedenle de gün boyunca tüm Türkiye’nin dört bir tarafından vatandaşlar, deprem bölgesinde bulunanlara yardım etmek için sosyal medyaya yönelmişti.

Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap Derneği de yardım sağlayanlardan biriydi. Ancak gün içinde sosyal medyada Ahbap’ın enkaz bildirim formu oluşturduğu gibi bilgiler dolaşıyordu. Ahbap, bu tarz konular hakkında vatandaşları uyarmak için bir SMS gönderirken resmi hesaplarından da bir paylaşım yaptı.

Ahbap, resmi iletişim kanalları dışındaki paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini açıkladı

Resmi hesaplardan paylaşılan gönderide “Ahbap adına yapılan paylaşım ve içeriklerde doğru bilgiye ulaşmak için; Ahbap resmi iletişim kanalları dışındaki paylaşımlara itibar etmeyiniz” diyerek yalnızca resmi açıklamalara güvenilmesi gerektiği ifade edildi.

Ahbap ayrıca, vatandaşlara gönderdiği mesajda “Arama, kurtarma çalışmaları AFAD tarafından yürütüldüğü için enkaz araştırma çalışmalarına dahil olamamaktayız. Tanıdığınız depremzedeler ile ilgili bilgi almak için 184’ü arayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Sahte AFAD sitesi gibi sitelere de dikkat

Depremle ilgili yardım yapmak isteyenlerin sahte sitelere de dikkat etmesi de gerekiyor. Teyit’in aktardığına göre ‘afaddestek.net’ isimli bir sitenin maddi yardım için kullanılabileceği internet ortamlarında dolaşmaya başladı.

Bu sitenin AFAD ile hiçbir alakasının olmadığı ve güvenli olmadığı ifade edilirken kişisel bilgilerin toplanmak için kullanıldığı aktarılıyor. Resmi destek ve bağışların AFAD’ın ‘gov.tr’ uzantılı sitesinden yapıldığını ekleyelim.

Yaşananlar, sosyal medyada ‘yardım’ başlığı altında çeşitli formlar, kampanyalar ve sitelerin dolaştığını ortaya koyuyor. Bu yüzden de vatandaşların kişisel verilerini korumak ve bağışları dolandırıcılara kaptırmaması için yalnızca resmi mecraları takip etmesi gerekiyor.

Deprem için yardımda bulunabileceğiniz kurum ve kuruluşlar için


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
2025 Yılında ChatGPT'ye Gelecek Olan Yeni Özellikler Tanıtıldı
2025 Yılında ChatGPT'ye Gelecek Olan Yeni Özellikler Tanıtıldı

Sam Altman, 2025'te ChatGPT için kullanıcı geri bildirimlerine dayalı aile hesapları, gelişmiş ses modu ve yapay zekâ entegrasyonunu duyurdu.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu