USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sosyal medya kullanıcıları dikkat! "Hakaret" tuzağıyla büyük kazanç sağlıyorlar

Son zamanlarda kendilerine bilinçli olarak hakaret ettiren bazı sosyal medya kullanıcıları, anlaştıkları avukatlarla birlikte büyük miktarda kazanç sağlıyor. Hakaretleri avukatları aracılığıyla mahkemeye taşıyan fırsatçılara tepki geliyor.

Sosyal medya kullanıcıları dikkat!
03-01-2024 22:53
Google News

Ülkemizde ÖZETİ| sosyal medya kullanıcısı sayısı 65 milyona dayandı. Her bireyin mutlaka bir platformda kişisel hesabı bulunuyor. Bu hesapları; iletişim, sosyalleşmek ve gelir elde etmek amacıyla kullanıyoruz. Yorumlar, beğeniler, paylaşımlar bireylerin sosyal medyada daha aktif olmalarını sağlıyor. Ancak bu platformlarda attığımız her adıma dikkat etmeliyiz. Çünkü kamuya açık olan bu sosyal medya mecralarında yapılan yorumlar veya söylemler farklı noktalara gidebiliyor. Bunun en büyük örneği ise "hakaret davaları..."

Son dönemde kendilerine hakaret ettirip dava yoluyla para kazanmaya çalışanların adliyeyi ve emniyeti bıktırdığı iddia ediliyor. Konuyla ilgili binlerce dosya çözüm için bekliyor. Aralarında kamuoyunun tanıdığı isimlerde olan bazı kişiler, hakaret davalarından ciddi anlamda para kazanıyor. Öyle ki yalnızca bir kişinin bile siber suçlarla mücadele bürolarında binlerce şikâyet dosyası olabiliyor. Hukukçular artık bu durumun bir gelir kapısı hâline geldiğini belirterek, "Yargı için angarya yüz binlerce dosya var. Bu iş çığırından çıktı" tepkisini dile getiriyor.

SİSTEM BİLİNÇLİ İŞLİYOR

Avukat Sema Solmaz konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada "Bu işi ilk olarak ünlüler başlattı. Kendilerine hakaret eden diğer ünlü simalara açılan davalar yüksek tazminatlar ile geri döndü. Ardından bunu sürekli hâle getirdiler. Bu defa takipçilerine yöneldiler. Bunu gören sosyal medya fenomenleri de aynı yolu izlemeye başladı. Özellikle gündem olan konularla ilgili tahrik edici paylaşımlarda bulunmaya başladılar. İnsanları tahrik edecek ve tepki çekecek paylaşımlar yaparak kendilerine hakaret ettirip sonrasında şikâyetçi oluyorlar” dedi.

Savcıların bu tür davaları önce uzlaşmacıya gönderdiğini söyleyen Solmaz, şöyle konuştu:

"İşte tam da istedikleri burada gerçekleşiyor. Çünkü dava devam etse mahkeme uzayacak. Ancak hakarete uğrayan sözde mağdur uzlaşmacı ile anlaşarak hareket eden kişiye ulaşıyor. Hakaret eden kişiye belli bir para teklif edilerek 'Hiç uzatmayın, ayrıca davayı kaybedeceksiniz, bir de avukat tutmanız lazım. Rakam çok yükselir. Şu kadar parayı verin davayı kapatayım2 teklifinde bulunuyor."

AYLIK 40 BİN LİRA KAZANAN AVUKAT VAR

Uzlaşmacı avukatların da bu durumdan nemalandığını söyleyen Solmaz "Dava açmanın maliyeti çok düşük. Şikâyet dilekçesi hazırlanıp, hakaretin ekran görüntüsü ya da linki ekleniyor. 200-330 lira masrafı var. Hemen de sonuç alınıyor. Bu yolla ciddi para kazanan avukatlar var. Hatta bu konuyu iş hâline getiren ve hakaret davasını teşvik edenler var. Bir avukat bu dosyalar sayesinde ayda 30-40 bin lira kazanabilir. Aynı şekilde hakaret edilen kişiler de gelir elde ediyor” dedi. Solmaz, çözümün Türkiye’de hakaret suçunun ve uzlaştırma hükümlerinin yeniden düzenlenmesinden geçtiğini ifade ediyor. Hakaret davalarında en fazla, geliri düşük olan sosyal medya kullanıcılarının mağdur olduğunu söyleyen Solmaz “Bir hırs ile yapılan hakaret büyük tazminat davalarına dönüşebiliyor. Düşük gelirli bir kişi bu tazminatı ödemediği takdirde iş hapis cezasına kadar gidiyor." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ


Editor : Şerif SENCER
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TEKNOLOJİ TÜMÜ
OpenAI İçin 500 Milyar Dolarlık Veri Merkezi İnşa Edilecek
OpenAI İçin 500 Milyar Dolarlık Veri Merkezi İnşa Edilecek

ABD, yapay zekâ sektörüne yönelik yeni projesi Stargete'i duyurdu. Proje kapsamında 500 milyar dolarlık veri merkezi inşa edilecek. İşte detaylar...

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
Asgari Ücret En Az Ne Kadar Olmalı?
NAMAZ VAKİTLERİ
Gazete Manşetleri
Yol Durumu