Bilim ÖZETİ| insanlarının sağlıklı bireylerle yaptığı yeni bir araştırma, insanların sol kulağının "iyi haberlere" verdiği tepkinin, sağ kulağın verdiği tepkiden çok daha fazla olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, şimdilik bunun nedenini anlayamadılar ancak eğer birisi size iyi bir haberi olduğunu söylüyorsa, bu yazıdan sonra haberi sol kulağınızdan duymak isteyebilirsiniz.
İsviçre'de hizmet vermekte olan Lozan Üniversitesi, Federal Teknoloji Enstitüsü ve Lozan Üniversite Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilen araştırma kapsamında, kahkaha gibi pozitif ses veya insanları mutlu edecek haberlerin kulaklarımız tarafından nasıl algılandığı araştırıldı. Araştırmaya göre sol kulak, pozitif ses duyduğunda çok yüksek seviyede sinirsel aktivitenin tetiklenmesine yol açıyor. Elbette sağ kulak da pozitif sesler duyduğunda sinirsel aktivite tetikliyordu ancak tetikleme seviyesi, sol kulağa kıyasla oldukça düşüktü.
Üstelik sol kulak, sadece iyi haber ve pozitif seslerde bunu yapıyor
Yapılan araştırmada, katılımcılara hem iyi haber ve kahkaha gibi pozitif sesler hem de anlamsız sesli harfler ile çığlık gibi negatif sesler dinletildi. Bu noktada, sol kulağın pozitif seslerde fazla fazla tepki verdiği, olumsuz veya nötr seslerde ise normal seviyede sinirsel aktivite ürettiği tespit edildi. Yani sol kulak, sadece iyi haber veya pozitif ses sırasında fazla tepki üretiyordu. Olumsuz veya nötr sesler ise sol ve sağ kulak için aynıydı. Şunu da belirtelim; araştırma kapsamında insanlara sağ, sol ve ön taraftan sesler dinletildi.
Editor : Şerif SENCER