Bazen ÖZETİ| tek elde bazense ise her iki elde aynı anda uyuşma ve karıncalanma meydana gelebilmektedir. Uyuşma hissi istirahat sırasında da ortaya çıkabilir hareket halindeyken de kendini hissettirebilir. Bu uyuşma hastalar tarafından yanma, karıncalanma ve elektrik çarpması şeklinde de tarif edilir.
Yazı yazarken, çalışırken, spesifik hareketleri yaparken, araç ya da gereç kullanırken ellerimizde ve parmaklarımızda uyuşma oluşabilir. Tüm bu uyuşma hissiyatı kişinin yaşam kalitesini düşürür ve kişi gündelik işlerini yaparken güçlük çekebilir. Peki, sol el-parmak uyuşması neden olur, kalp krizi habercisi midir, sol el parmak uçlarında karıncalanma nasıl geçer?
SOL EL-PARMAK UYUÅžMASI NEDEN OLUR?
Sol el uyuşması, karıncalanması genellikle sinir sıkışması sonucu ortaya çıksa da eklem yaralanmaları da aynı hissiyatı verebilir. Aynı zamanda sol el uyuşması, kalpte ciddi bir problem olduğunu da gösterebilir. El uyuşukluğuna kol ağrısı da eşlik ediyorsa, anjina koroner denilen, kalp kaslarının yeteri kadar oksijen iletmediği durumlarda ortaya çıkan hastalık bu duruma neden olabilir. Anjina koroner kalp krizini tetikleyen son derece ciddi bir rahatsızlıktır.
SOL EL-PARMAK UYUÅžMASI VE KALP KRÄ°ZÄ°
Uyuşma ve karıncalanma sürekli hale geliyorsa mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir. Elde uyuşma ve ağrı eğer tüm kolda ve omuzda da hissediliyorsa kalp krizinin sonucu olabilir. Nefes yetmezliği, boğazda ağrı, göğüs kemiğinin altında derin ağrı veya basınç hissi, elde ve kolda ağrıyla birlikte seyrediyorsa mutlaka bir doktorun kalbinizi muayene etmesi gerekli.
SOL EL-PARMAK UYUŞMASI NASIL GEÇER?
Uyuşmanın ve hastalığın sebebi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ortopedik problemlerin ve nörolojik rahatsızlıkların neden olabileceği hastalıktır. Ortopedik sorunlarda kişiye fizik tedavi uygulaması yapılarak tedavi edilmeye çalışılır. Fizik tedavi ile iyileşmeyen ve ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale ile tedavi gerekebilir. Nörolojik nedenlerden kaynaklanan durumlarda hastalığın durumuna bağlı olarak hekimin gerekli gördüğü tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Editor : Åžerif SENCER